sunnuntai 7. maaliskuuta 2010
Diaspar ja Lys - ihmiskunnan kaksi vastakkaista kehitystulosta, ja miten ne yhdistyivät
Arthur C. Clarke on tieteis- ja fantasiakirjallisuuden suurenmoisimpia edustajia. Keksijäksikin häntä voisi sanoa: ainakin hän oli ensimmäinen, joka kuvaili avaruushissin, jota nykyään tutkitaan ihan vakavissaan. Etenkin Clarken varhaisemmat romaanit ovat säilyttäneet hohtonsa. Minun nuoruuteni kirjoihin kuuluu Clarken The City and the Stars (1956, suom. "Kadonnut menneisyys"), jonka luin aivan 60-luvun alussa saksannoksena ("Die sieben Sonnen"). Muutamien vuosien välein luen kirjan aina uudelleen. Siitä on tullut eräs elämäni monista keskeisteoksista.
Samoihin aikoihin luin myös toisen tulevaisuusfantasian, Franz Werfelin huikean romaanin Stern der Ungeborenen ("Syntymättömien tähti"), johon palaan myöhemmin.
En ryhdy kertomaan Clarken kirjan juonta, mutta osa siitä käy ilmi nimiluettelosta. Varsinkin tässä kirjassa Clarken luova nimeämistaito kukkii, ja antaa monipohjaisen lisän muutenkin syvälliselle kerronnalle. Nimien kreikkalais-latinalais-ranskalais-skandinaaviset juuret ovat enemmän tai vähemmän näkyvissä, ja niiden sanajuurilla on useimmiten suuri merkitys.
Diaspar - tuhat miljoonaa vuotta kestänyt täydellinen kaupunki, joka pysyy aina samanlaisena, jonka asukkaat elävät lähes tuhat vuotta ja palaavat sitten keskustietokoneen muistipankkiin, syntyäkseen joskus jälleen uudelleen. Selvä ironinen muunnos sanasta 'diaspora'.
Yarlan Zey - Diasparin luoja, joka ohjelmoi siihen myös pienempiä ja suurempia poikkeuksia.
Keskustietokone - Diasparin todellinen hallitsija. Se oli kaikkitietävä, ylläpiti kaupunkia, ja noudatti Yarlan Zeyn suunnitelmaa. Suhtautui Alviniin myönteisesti.
Alvin - "Ainutkertainen", ensimmäistä kertaa kaupunkiin syntynyt päähenkilö, jonka ajatusmaailmaan ei ole ohjelmoitu kaupungin muita asukkaita paikoillaan pitäviä fobioita. Hänellä on ollut 14 kadonnutta edeltäjää.
Jeserac - Alvinin viisas opettaja, filosofi ja alkulukuja tutkiva harrastelijamatemaatikko. Onnistuu vapauttamaan mielensä vanhoista kahlitsevista myyteistä.
Eraston - Alvinin "isä" eli huoltaja tämän "lapsuuden" ajan. Harrastaa pitkiä keskusteluja keskustietokoneen kanssa, ja yrittää kehitellä loogisia paradokseja joita tuo superaivo ei kykenisi ratkaisemaan.
Etania - Alvinin "äiti", taiteilija joka "suunnitteli ja laati aineorganisoijien avulla kolmiulotteisia koristekuvioita, niin kauniin mutkikkaita, että ne olivat tosiaan äärimmäisen edistyneitä topologian probleemoja".
Khedron - Narri, pienemmän tason jäyniä laativa häirikkö, tuntee Diasparin eräänä parhaimmista. Kuuluu Diasparin perussuunnitelmaan. Vie Alvinin Neuvoston Taloon ja keskustietokoneen puheille, ja auttaa Alvinia matkustamaan Lysiin.
Alystra - Alvinin tyttöystävä kirjan alkuvaiheissa, hyvin tavanomainen kaupunkilainen joka ei kykene seuraamaan Alvinia tämän etsiessä vastauksia Diasparin perusluonteeseen.
Lorannen torni - Diasparin reunalla oleva korkea rakennus, josta Alvin ensi kertaa näki kaupunkia ympäröivän autiomaan.
◆
Lys - toinen säilynyt ihmiskeskus, laaja, monikyläinen, luonnonmukainen mutta telepaattinen. Vrt. 'lys' = 'valo'. Ihmiset syntyivät, kasvoivat ja kuolivat kuten heidän muinaiset edeltäjänsäkin. Vaaleatukkaisia ja kookkaita.
Airlee - kylä Lysissä.
Seranis - Lysin johtaja, nainen.
Gerane - Lysin johtomiehiä.
Hilvar - Seraniksen poika, Alvinin opas Lysissä, sittemmin ystävä.
Nyara - Hilvarin rakastettu.
Krif - Hilvarin lemmikkieläin, kuusisiipinen hyönteinen, käyttäytyy kuin koira meillä.
◆
Shalmirane - muinainen linnoitus, ihmisten omaksuman myytin mukaan viimeinen linnake avaruudesta tulleita valloittajia vastaan.
Mestari - muinainen uskonnonperustaja. Alvin saa käyttöönsä Mestarin leijuvan robotin, ja löytää myöhemmin tämän avaruuslaivan.
Seitsemän Aurinkoa - Linnunradan sivilisaation muinainen keskus.
Mahtavat - Linnunradan sivistynyt, hyvin korkealla tasolla ollut asujamisto, joka oli poistunut galaksista.
◆
Vanamonde - Linnunradasta poistuneen sivilisaation luoma aineeton, lähes kaikkitietävä henkiolento. Alvin ja Hilvar tuovat sen avaruudesta Maahan. Maan ihmiskulttuurit saavat selvityksen todellisesta historiastaan ja alkavat tutustua toisiinsa. Vanamonden nimi on yksi kirjan kiehtovimmista.
Callitrax - lysiläinen tiedemies, joka kirjan lopussa selvittää väestölle Diasparin ja ihmiskunnan todellisen historian. Nimellä ilmiselvät kreikkalais-latinalaiset sananjuuret.
Minä sen jo ostin, mutta kiitos muistutuksesta, nyt pitää se lukea. Löysin vanhan painoksen. Mutta yksi kysymys on: miten "tuodaan" aineeton olento (Vanamonde) johonkin aineelliseen maailmaan?
VastaaPoistaKatos, se on vähän vaikea selittää... Minä kyllä tottakai voisin, mutta ymmärtäisitkö sinä? :-)
VastaaPoistaClarkella se tapahtuu näin: Samalla hetkellä kun Vanamonde kohtaa Alvinin ja Hilvarin, se on jo yhteydessä maan kanssa. Nimenomaan siis niin, että sitä eivät koordinaatit pidättele tai rajoita.
VastaaPoista