maanantai 7. tammikuuta 2013

Versailles - Saksan historian keskeinen linna!


Arvatkaapa mistä aiheesta vuoden 1871 Gartenlauben kuvat eniten kertoivat. No toki saksalaisten valtioiden ja Ranskan välisestä sodasta. Siinähän Napoleon III:n innokas yritys seurata setänsä jälkiä koki perusteellisen kolauksen, Ranska sortui kuin korttitalo, Versailles oli puoli vuotta saksalainen hallintorakennus, ja Saksan keisarikunta sai siellä alkunsa pian uudenvuoden jälkeen.

Niinpä Gartenlaubenkaan kuvissa ei esiinny synkkiä sävyjä. Kenttäpostikaan ei välttämättä ollut mustanpuhuvaa, vaan siitäkin sai irti humoristisen sensuelleja piirteitä. Näkymiä Ranskasta esiteltiin usein, ja varsin ystävällisessä hengessä.

Saksan yhdistyminen ja keisarikunnan synty olivat oikeastaan yhden miehen taitavan toiminnan tulos. Hän seisoo vuonna 1888 maalatussa kuvassa eturivissä, valkoisessa univormussaan, ja katselee miten Preussin kuninkaasta tuli Saksan keisari, ensimmäinen pitkiin aikoihin. Hänen nimiinsä pantua korttipeliä pelasin perheen kanssa pienestä pitäen, erityisenä huvinani misääri jossa ei pidä saada tikkejä ollenkaan. Hänestä kertoillaan, että hän arvosti oikeastaan kaikista kunniamerkeistään eniten nuorena saamaansa hengenpelastusmitalia (joka ei taida kuvassa olla mukana), ja että kun hänelle pahoteltiin "liian" alhaista sijoitusta pöydässä, hän totesi ykskantaan: "Wo ich bin, ist oben!" Siis kuka oli tämä valtakunnankansleri?


Ja voi sitä saksalaista voitonriemua ja ranskalaisten kirvelevää häpeää, kun versaillelaisessa lasarettisalissa oli jouluna 1870 oikea saksalainen joulukuusi kynttilöineen! Tämäkin kuva julkaistiin Gartenlaubessa 1871 muun leppoisan sotakuvituksen joukossa:


Tässä on riittävästi syytä sille, että kannatan Euroopan Unionia. Euroopan kahden tärkeimmän maan välille ei saa enää syttyä yhtään sotaa!

2 kommenttia:

  1. Tässä on kyseessä kohtuullisilla viiksillä varustettu rautakansleriksi kutsuttu herra, joka syntyjään kuului Preussilaiseen maa-aateliin.

    VastaaPoista
  2. Meilläkin pelattiin B-marckia. Kesti kauan ennen kuin oivalsin, miksi isä-insinööri piti eritoten misääristä - sittemmin minäkin.
    Oppisipa elämässäkin, jotta vähempi voittaa...

    VastaaPoista