lauantai 22. marraskuuta 2014

Tervehdys - Kirvesvartta

Vanha tarina kertoo kuurosta isännästä, joka vastasi tervehdykseen "Kaunis ilma tänään!" ykskantaan että "Kirvesvartta". Hän luuli tietysti että kysyttiin mitä on työn alla. Tervehtimisessä onkin aina omat ongelmansa, kuten parinkymmenen vuoden takaisessa pakinassa kerroin. Näin siinä pakinassa kirjoitin:

Muutkin kuin tamperelaiset tietävät nykyään, että tervehdykseen "moro" vastataan joko "moro" tai "morommoro", mutta ei koskaan "sommoro!", sillä näin sanotaan vain erottaessa. "Moi" ei ole tamperetta, vaan se sanotaan pikkusormi koukistettuna, ja sitten saadaan turpiin. Minun osittain ruotsin- ja saksankielisessä lapsuudessani sanottiin ennemminkin "moin". Kun 15-vuotiaana ensimmäisen kerran matkustin hessen-kasselilaisessa paikallisjunassa, ihmettelin kun jokaisella pysäkillä vaunuun nousseet isäntämiehet tervehtivät meitä samalla sanalla, vaikkeivat tunteneet ketään.
Opin siitä ensinnäkin eurotapoja. Voi tervehtiä sellaisiakin joita ei tunne. Sittemmin opin myös, että "moin" on pelkästään keski- ja alasaksilainen tapa ääntää sana "Morgen". Siitä siis nämä lapsuuteni hokemat.
_ _ _ _ _

Tervehtiminen on aina kahden ihmisen keskinäisen kommunikoinnin pelinavaus. Siitä tuntee tamperelainen toisensa, mutta myös muut vähemmistöt.
Kuka vain sanoo "tsau". Mutta jos sanot "Ciao, come stai?", voitkin näppärästi jatkaa auttavasti osaamallasi italiankielellä. Jos toinen sanoo: "Very well, thank you", tiedät että hän ymmärsi kysymyksesi, muttei osannut vastata italiankielellä. Pisteitä molemmille.
_ _ _ _ _

Olen joskus tervehtinyt tuntemaani shakinpelaajaa sanoen "e2-e4". Tavallinen vastaus on yleensä "e7-e5". Mutta on käynyt niinkin, että tuttava on sanonut "c7- c6". Siitä olen heti ymmärtänyt, että hän kannattaa vaikeata peliä minun kanssani.
_ _ _ _ _

Joskus tervehdin tuttavaa matematiikanopettajaa sanomalla "aa toiseen plus kaksaabee plus beetoiseen". Yleensä kunnon kaveri vastaa "aa plus bee suluissa toiseen".
Kerran kyllä tapahtui niin, että tyyppi vastasi:

mistä heti tiesin, että tyyppi joko halusi verta nenästään, tai ihan oikeasti luuli olevansa parempi kuin minä.
_ _ _ _ _

Tosi muusikot tuntevat toisensa, kun ensimmäinen laulaa:

ja toinen vastaa:




Mutta jos toinen vastaa:


niin tiedän, että nyt tulee riita.
_ _ _ _ _

Kaikki tämä on jotenkin ymmärrettävää. Mutta jos joku sievä tuntematon typykkä tulee taas Helsingin asemalla vastaan ja sanoo "hei", minä juoksen karkuun - ja mietin vasta jälkeen päin, olisiko tuolla suloisella olennolla ollut minulle jotain tärkeää sanottavaa..

5 kommenttia:

  1. KR
    'olisiko tuolla suloisella olennolla ollut minulle jotain tärkeää sanottavaa..'

    Lienet tarkoittanut: annettavaa..
    ?

    VastaaPoista
  2. Mainiota! Hollanninopettajani sanoi, että osassa hollannin puhuma-aluetta, olikohan Pohjois-Hollannissa, tyypillinen tervehdys on silkka "Moi!". Olisimmekohan saaneet tuon tänäpäivänä ehkä kielemme yleisimmän tervehdyssanamme hollantilaisten kauppiaiden välityksellä? Samahan se tietysti on kuin mainitsemasi alasaksan moin.

    VastaaPoista
  3. Voisitko selittää oudolle tuon viimeisen kuvan (miksei muutkin)? Kovasti siinä näkyy fortissimoita ja fortississimoita, mutta muuta en tajua...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Timo, 1. nuottiesimerkki on Bachin Die Kunst der Fugen pääteema alkumuodossaan. 2. esimerkki on teema B-A-C-H joka myös tulee mukaan kokoelman viimeisessä trippelfuugassa. Viimeinen esimerkki on 50-luvun "darmstadtilaista" höhellystä (Stockhausenin?) jolla ei ole mitään tekemistä käytännön musisoinnin kanssa (kukaan ei voi laskea noita rytmikuvioita).

      Poista
  4. Muuan Ferenc vastasi näin:

    www.youtube.com/watch?v=hjdjbsWt24w

    VastaaPoista