perjantai 21. heinäkuuta 2023

Punasiirtymä, lisälehtiä Wikipediaan

Punasiirtymä (1), ks. Sanna Marin

Punasiirtymä (2), kosmologia

Kaukaisempien galaksien ja muiden kohteiden kohdalla on pantu merkille, että niiden spektrien kohdalla värit muuttuvat kohti punaista päätä, ja mitä kaukaisempia kohteet ovat, sen suurempi punasiirtymä on. Edwin Hubblen lain mukaan kaukaiset kohteet etääntyvät toisistaan niin, että maailmankaikkeus laajenee kiihtyvällä vauhdilla. Asian selitykselle on jouduttu etsimään hypoteettinen, todistamaton lisäoletus, nk. pimeä energia. Tähtitieteilijä Fritz Zwicky (1898-1947) esitti kuitenkin jo 1930-luvulla, että punasiirtymä selittyisi sillä, että valo jotenkin "väsyy" pitkillä matkoilla. Viime aikoina tämä "valon väsyminen" on alkanut kiinnostaa nuorempia tutkijoita, ja Hubblen lain paikkansapitämistä on alettu epäillä.

Ks. Kokosiirtymä (alla).

Kokosiirtymä, maiseman rakenteen uusi teoria.

Kaikki tietävät, että puut ovat sen pienikokoisempia, mitä kauempana ne kasvavat katsojasta. Nyttemmin on kuitenkin tehty rohkeita yrityksiä kumota tämä pitkään tunnettu tosiasia. Alla olevasta Helsingin kaupungin teettämästä kuvasta puitten pituus selvästi vähenee etäisyyden kasvaessa:


Uuden teorian mukaan puut eivät muka pienenekään etäisyyden kasvaessa, vaan ovat suurin piirtein saman korkuisia keskenään. Tämän selitykseksi on kehitetty hypoteettinen oppi perspektiivistä, ja luotu kokonaan uusi merkitys käsitteelle katoamispiste. Tavanomaisen katoamisen kohdalla tosin on todettu tapauksia, joissa kadonnut on yllättäen ilmaantunut esille, mutta uuden teorian mukaan varsinaista katoamista ei siis itse asiassa ole olemassakaan, koska puurivistöt ovat yhä olemassa, ja puuyksilöt ovat suurin piirtein samankorkuisia.



1 kommentti: