tiistai 3. kesäkuuta 2014

Venäläiset lähtevät Suomesta!

Johan merkillisiä uutisia verkossa tänään: venäläiset myyvät kiinteistöjään ja kesämökkejään Suomessa, ja syynä on myös monien kohdalla ulkomaille matkustamisen kiellot! Näin kertoo Yle.

Vielä vähän aikaa sitten täällä pelättiin, että Kollaan kestäminen ei enää auta, kun venäläiset ostavat Suomen pala palalta. Nyt he vetäytyvät takaisin. Onko tämä huono vai hyvä merkki? Suomelle? Putinin hallinnolle?

Minä ymmärrän oikein hyvin, että venäläiset hankkivat itselleen kesäpaikkoja Suomesta. Suomi on rauhallinen ja turvallinen maa, joka ei ole joutunut erisorttisten rikollisjengien käsiin. Eipä ihme, että ainakin kaikki kolme Aleksanteri-keisaria tulivat mielellään tänne hengähtämään ja lepäämään. Viimeisin heistä viihtyi itse asiassa rannikkomme kalastajien ja muiden äijien seurassa paremmin kuin Pietarin hovissa.

Mutta nyt venäläisten väistymisen syy onkin monille määrätyt matkustuskiellot, eikä siis huono talouskehitys yksinään. Mitä tämä kertoo Venäjästä ja sen hallinnosta? Naapuria on alkanut taas vaivata xenofobia, vieraan pelko. Ehkä pelätään myös sitä että täällä viihtyvät venäläiset voivat saada "huonoja vaikutteita", ja että he ryhtyisivät  tahtomattaankin vertailemaan naapurin oloja kotimaahansa.

Minä olen aika varma siitä, että jos matkustuskiellot alkavat vaikuttaa laajemminkin keskiluokassa, siitä on huonoja seurauksia Putinin hallitusklikille. Siitä taas seuraa lisää kieltoja ja rajoituksia, kunnes alkaa tapahtua jotain mainittavampaakin.

Suomalaiset pankit ovat tiukentaneet asenteitaan kiinteistöjä ostavia venäläisiä kohtaan. He tietysti uskovat takana olevan ilkeämielistä politikointia. Mutta Suomessa eivät pankit toimi poliittisena aseena, ne ymmärtävät vain rahan päälle. Ja nyt ne siis ovat huolissaan lainojensa kohtaloista. Minusta tämä on paljon varteenotettavampi varoitus venäläisille kuin mitkään poliitikkojen puheet.

Pullistelu, uhkailu ja jengiläisuho saattavatkin olla merkki sisäisestä epävakaudesta. Sellaisen estämisestä väkivalloin ei nykyaikana voi olla mitään hyvää seurausta. Tietojen ja ajatusten liikkumista on nykyään paljon vaikeampi estää kuin entisten diktaattorien aikana. Jos Venäjä on nyt sulkeutumassa kuorensa sisään, pyrkimykset reikien kairaamiseen sen läpi kiihtyvät. Luulenpa, että Putinin hallinto tulee muuttumaan kauan ennen sitä että Venäjä lopullisesti vajoaa verenpunaiseen yöhön.4 kommenttia:

 1. Mutta voimmeko luottaa siihen, mitä Yle uutisena kertoo?
  Ylellä on ollut monia ankkauutisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottahan tuo on. Saapi nähdä paljonko liioteltiin. Mutta aika merkillistä tuollaiset omiin kansalaisiin kohdistuvat matkustuskiellot kyllä ovat.

   Poista
 2. Millaiseksi arvelet Putinin hallinnon muuttuvan?

  VastaaPoista
 3. Minä kyllä ymmärsin Ylen "uutisen" enemmän niin, että EU ja länsimaat ovat asettaneet näitä kieltoja koskien venäläisten virkamiesten matkoja länteen.

  VastaaPoista