perjantai 9. toukokuuta 2014

Mummo kiipesi puuhun

Kuva: Riikka KakkurivaaraSanomalehti Keskisuomalainen kertoi tänään otikolla "Mummo kiipesi puuhun laulamaan - sivulliset kutsuivat poliisin" 72-vuotiaasta mummosta, joka harrastaa puihin kiipeilyä. Hän myös opettaa lapsia kiipeilemään. Muuramen satamassa on mummon lempikuusi, ja vapun aattona hän kiipesi siihen jälleen laulaen Keski-Suomen kotiseutulaulua. Sivulliset kutsuivat poliisin, koska mummo lauloi puussa.

On päivänselvää ja kiitettävää toimintaa tämä poliisin kutsuminen paikalle. Syitä on monia.

1. Epätavallista toimintaa. Googlatessa tulee tulokseksi sivukaupalla varoituksia epätavallisesta toiminnasta, jota näyttää esiintyvän lähes kaikkialla. On selvää, että tällaista havaitessaan viranomaisten on selvitettävä tapaus, ja ryhdyttävä asianmukaisiin toimenpiteisiin. Peukalosääntö on, että jos jokin epätavallinen toiminta ei ole virallisesti hyväksyttyä, se todennäköisesti on kiellettyä. Sivulliset toimivat siis täysin oikein.

2. Laulaminen puussa. On myös niin, että julkisia esiintymisiä varten on viranomaiselle tehtävä asianmukainen ilmoitus, tai hankittava tarvittava huvilupa. Huomiota herättävä julkisella paikalla tapahtuva toiminta on rinnastettavissa esim. anarkistien liikehdintään, ja viranomaisten on tämän vuoksi oltava valppaina js esimerkiksi katkaistava lähistöltä löytyvät astalot joita mahdollisesti voitaisiin käyttää  sopimattomaan toimintaan.

3. Kiipeäminen puuhun. Kiipeilyharrastusta varten on olemassa sisätiloihin rakennettuja kiipeilyseiniä, joissa pitää olla hyväksytyt turvavälineistöt. On selvää, että niitä on käytettävä, mikäli sellaisia kohtuullisen matkan päässä löytyy. On myös huomattava, että puu saattaa vahingoittua siihen kiipeiltäessä. Puut ovat normaalisti yhteiskunnan tai yksityisten omistuksessa, ja vain heillä on oikeus vahingoittaa niitä.

4. Kuntoilu. Vanhus kysyy, onko kuntoilu heiltä kielletty. Tämä retorinen kysymys on tahallisen harhaanjohtava. Kuntoilu on käytännöllisesti katsoen pakollista myös vanhuksille, ja sen laiminlyönnistä heille myös tämän tästä on pakko huomautella. Mutta kuntoilu on syytä suorittaa tätä varten määrätyissä paikoissa, kuten kuntosaleilla, tai pururadoilla. Tällöin on pidettävä huolta myös siitä, että sykemittarit ja muut välttämättömät välineet ovat käytettävissä.

5. Lapsien kiihottaminen sopimattomaan toimintaan. Päiväkodeissa taistellaan kaiken aikaa lasten luontaisen kiipeilyhalun lannistamiseksi. Onhan selvää, että lapsi kiipeillessään voi pudota, jolloin vahingot lankeavat henkilökunnan vastuulle ja korvattaviksi. Yllyttämällä lapsia kiipeilemään mummo antaa väärää ja tuomittavaa signaalia, joka on vastoin yleisiä kasvatusperiaatteita. Yhteiskunnan hyväksyttyjen suositusten ja näkökantojen vastainen toiminta saattaa piankin tulla rangaistavaksi teoksi, kuten jo naapurimaassammekin on päätetty.

6. Laulujen valinta. Jo vuosia sitten on eräs turkulainen sukupuolentutkija todennut, että maakuntalaulkut ovat eksklusiivisia ja syrjiviä, ja loukkaavat muualta tulleita. On vain ajan kysymys, milloin maakuntalaulut kielletään, ja mummon provokaation jälkeen se saattaa piankin koittaa.

On lopuksi todettava, että suvaitsevuuskasvatuksen tärkeänä tavoitteena on epätavallisen toiminnan estäminen, sekä tiedostavan, edistyksellisen yhteiskunnan ideaaleille vastakkaisten provokaatioiden jyrkkä ja yhä perusteellisempi kieltäminen. Suvaitsevasta yhteiskunnasta on kitkettävä pois kaikki mikä vähimmässäkin määrässä voi asettaa sen jalot tavoitteet kyseenalaisiksi! Ja mummolle lähestymiskielto kaikkia puita ja julkisia paikkoja kohtaan!

7 kommenttia:

 1. No jo onkin ollut julkeasti tehty.

  Että noin vain nousee puuhun ja laulaa. Varmana ei ole hyväksytty mihinkään toimintasuunnitelmaan.

  Muutenkin tuommoinen ominpäin toimiminen on kaikin tavoin kartettava asia. Kyllä tuon ikäisen pitäisi kulkea Eläkeliiton, Eläkkeensaajien tai Kansallisten Senioreiden matkassa, niillähän on niitä kivoja lauluvihkoja, ja toiminta on ohjattua ja suunniteltua.

  Toivottavasti järkyttyneille on tarjottu kriisiapua pikimmiten.

  VastaaPoista
 2. Tässä on minulle samastumispintaa, sillä olen ollut liikaakin tekemisissä mielenterveysalan ja siihen liittyvien tulkintojen kanssa. Kun asuin kuntoutumisyksikössä, niin päätin vähän kyseenalaistaa normeja, ja menin juomaan iltapäiväkahvini pöydän alle. Paljon muuta ei tarvittukaan, niin piipaa-auto tuli hakemaan. On mielenkiintoista, että jos vaikka rock-keikalla yleisö hyppii, pomppii, riehuu ja huutaa, on se ihan ok, mutta jos vastaava tekisi yksin jossain julkisella paikalla, niin sairasta ja vaarallistahan se olisi. Melkein kaikki ns. maallikot joille olen kertonut, mitä mielenterveyskuntoutus on, ovat sanoneet, ettei se kuulostaa yhtään järkevältä. Ilmeisesti elämässä tärkeintä pitäisi olla siivous ja aikaisin nukkumaan meneminen. Oikein mitään älyllisesti kehittävää ei ollut tarjolla, joten sitä piti harjoittaa itsekseen. Kuntoutumisyksikön ulkopuoliselle psykologille olisi ollut hyvin vaikea päästä, koska kuulemma yksikkö hoitaa tarpeeksi, vaikkei siellä ollut yhtään psykologia. Olisi kai pitänyt luottaa lähihoitajaopiskelijan analyysiin tilanteestani. Jos olisin yrittänyt vaikka kertoa hoitajille yhteiskunnallisia näkemyksiäni, niin olisin varmaankin ollut vaarallinen ja todellisuudentajuton systeeminvastustaja, joka tarvitsee välittömästi sairaalahoitoa. Ihme touhua. - AV

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parahin Anonyymi

   huumorintajustasi päätellen: ehkä tään kaltaiset kirjat, http://www.city.fi/blogit/hikkaj/paa+taynna+heinaa/126366, sittenkin olisivat parempia hoitajia kuin saamasi.

   Poista
  2. Ano, joit päiväkahvisi pöydän alla! Muinoin koko Yhtenäiskoulun opettajakunta teki saman tempun. Hauskimpia muistojani opettaja-ajalta! Kirjoitin siitä blogiin tässä: http://karirydman.blogspot.fi/2010/01/koko-opettajakunta-poydan-alla.html

   Poista
 3. Lisäys: Muuan edesvastuuton "runoilija", jonka nimeä en halua tässä edes mainita, kirjoitti aikoinaan hauesta joka kiipesi kuusen latvukseen "punaista käpyä purrakseen" ja alkoi laulaa, niin että linnut vaikenivat. Onhan nyt itsestään selvää, että kalat eivät kiipeile puissa, kuolisivat raukat heti! Tällaista "runoa" on lausuttu jopa lapsille, jotka voivat saada siitä aivan vääriä mielikuvia luonnon järjestyksestä! Kiellettävä olisi koko runo!

  VastaaPoista
 4. Siihen on syynsä, miksi ihmiset välttelee tekemästä julkisesti "hulluja juttuja" muutoin kuin samanmielisessä joukossa...

  VastaaPoista
 5. Vähintäänkin olisi lähetettävä Hannu Karpo paikalle! Jääköön tosin sanomatta, kumman osapuolen näkökulmasta juttu tehtäisiin.

  Kylläpä onkin Karpoa ikävä. Herran tarve on tämän päivän Suomessa ihan yhtä kova kuin 20 vuotta sitten.

  VastaaPoista