keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

Kuva-arvoituksia: tunnetko vai arvaatko?

Siivoan aika isoiksi paisuneita kuvakansioitani. Tuli mieleen, että joitakin kuvia voisi sijoittaa tännekin, lukijoiden arvattaviksi - tai (tietysti) tiedettäviksi.

 Kuva 1. Tässä on tyttönen valokuvattuna "kerjäläisen asussa". Mutta kuka on tyttö, ja kuka hänet kuvasi?
Kuva 2. Tässä taas on poika. Parhaan käsityksen mukaan hän oli tämän näköinen. Mutta mikä poika?

















Kuva 3. Tässä on kuvattuna eräästä herrasmiehestä tehty muotokuvaveistos. Oikein Canova itse on sen tehnyt, tekstin mukaan. Kuka on herrasmies, ja kuka oikeasti on kuvan tehnyt?


Kuva 4. Tässä on eräs tunnettu rakennus. Mikä se on, missä, ja kuka on suunnittelija?
Kuva 5. Ketkä tässä dramaattisessa kuvassa ovat, ja missä?
 Kuva 6. Näkymä eräästä kaupungista, mutta mistä?
Kuva 7. Tässä taas on eräs talo mennyt vähän rikki. Mutta mikä talo, missä, ja miksi?
 Kuva 8. Tässä on oudosti sientä muistuttava rakennus. Mutta mikä se on, ja kenen tekemä?`
Kuva 9. Joku piruili, että tässä on kuvattu tiskipöytää jolle on ladottu lautasia kuivumaan. Oikeasti se kuitenkin on mikä? Ja missä?

15 kommenttia:

  1. Kaikkee voi arvata ja päätellä. Tunnistin kuvan 6 hetken mietittyäni. Kuvassa on Raitiotientori, jolla kaupungin kaikki raitiolinjat pysähtyvät. Etualalla on rakennus, jonka omistavat pienituloiset ihmiset. Takakulmassa olevassa rakennuksessa toimii kaupungin hienoin tavaratalo. Puistokadun nimi taisi olla jonkun Esplanadi, mutta nykyisin nimetty vakoojan ja tutkimusmatkailijan mukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pidän vihjailevasta tyylistäsi, joka sopii juuri tällaiseen yhteyteen. Jää muillekin hetki mietintäaikaa. Tarkennettuna kuitenkin, että pikku aukion takana sijaitsevassa rakennuksessa oli apteekki. Tavaratalo rakennettiin sen paikalle. Aleksanterinkatu erkanee tässä Heikinkadusta.

      Poista
    2. Tuossa ihan yläkulmassa näkyy Argoksen talo, joka on edelleen jokseenkin olemassa ja on nykyisin osa tavarataloa. Heti aukion takana oleva rakennus tosiaan räjäytettiin tavaratalon päärakennuksen tieltä. Siinä mielessä kirjoitin epäselvästi, että kuvan ottohetkellä ei Stockmannin tavaratalo toiminut kuvan alueella.

      Poista
  2. 1. En saa päähäni, vaikka jotenkin tutulta vaikuttaa.

    2. Siinä on (olevinaan) sukupuuttoon kuollut serkkumme 50 000 vuoden takaa, tai jotain. Tässä on siis yritys neandertalilaispojan rekonstruktioksi.

    3. Valistusajan legendaarinen luikurinlaskija paroni von Münchausen oli kuin olikin oikeasti olemassa. Tämä muotokuva on kaikkien vähänkään vanhempien suomalaisten raamatunkuvittajana paremmin tunteman Gustave Dorén käsialaa. Tekniikkana on grafiikka, kivipiirros tms.

    4. Tampereen tuomiokirkon suunnitteli Lars Sonck.

    5. Eugen Schauman ampuu kenraalikuvernööri Bobrikovin senaatin käytävällä. Rakennus on nykyään tietenkin valtioneuvoston talo.

    6. Helsingin Erottajalta tuo minusta näyttää.

    7. Olisiko Saksan valtiopäivätalo "vuonna 0", siis v. 1945?

    8. Ronchampin Notre Dame du Haut -kappelin piirsi Le Corbusier.

    9. Sydneyn oopperatalo kengurujen maasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvasinpa että tunsit suurimman osan. Kuva 1, vihje: tytön nimi on Alice. Kuva 4: Tuo näkymä muistuttaa suurten goottilaisten katedraalien rakentamisen ideaa, kun matalien talojen keskeltä syöksyy huimaavaan korkeuteen ristillä vahvistettu ajatus! Kuva 6: Ei ihan Erottaja, on Aleksanterin- ja Heikinkatujen kulma. Tuon sievän apteekintalon tilalle Frosterus piirsi aikanaan viimeisen päälle modernin ja toimivan tavaratalon. Keskuskatu näyttää olevan jo avattu. Jäljellä ovat laitimmaiset Vanha ylioppilastalo ja ns. Wulffin kulman ulkoseinät. Ja tietysti Tallbergin talo, jonka kattoa on hiukan näkyvissä.
      Kuva 7: Paljon lähempää. Tuossa tuhoutui mm. Edelfeltin ja Aaltosen taidetta, sekä lähes alkuperäistä Engelin arkkitehtuuria.

      Poista
  3. Ensimmäisessä kuvassa taitaa olla Ihmemaan Liisa, tai tarkemmin henkilö, jolle kirjailija osoitti tekemänsä teoksen. Kuva on kirjailijan itsensä ottama. Lewis Carroll siis kuvaaja ja kuvattu Alice Liddell.

    VastaaPoista
  4. Kuva 1: Taustapeilistä riippuvan puun nimen alkuosa yhdistettynä siihen maahan, johon tyttö, jonka esikuva on kuvassa, putosi, ja jonka kuvasi englantilaisen joululaulun mieleen tuova kirjailija.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lyhyesti ja ytimekkäästi sanoen, vain tärkeimpiin faktoihin tarttuen: täydellinen vastaus! :D

      Poista
    2. Niin, ja tulihan sen tytön nimikin, kun se putosi aliseen maailmaan ja oli vielä aika pieni.

      Poista
  5. Muihin on näköjään vastattu, mutta omana panoksena totean:
    7. Helsingin yliopisto pommituksen jäljiltä 1944. Ainakin W. Aaltosen Vapauden jumalatar seppelöi nuoruuden-reliefi tuhoutui rytäkässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin. Taisi olla se toinen kolmesta massapommituksesta joka koitui kauniin salin kohtaloksi. Ensimmäisen jälkeen pääsin maalle pakoon, mutta tätä toista oli Lopelta saakka kauhea katsella: koko eteläinen yötaivas tulipunainen, ja jylinä kuului sinne saatta. Mitä Aaltosen reliefiin tulee, se sirpaleista kokoon liimattuna on jotenkin vieläkin vaikuttavampi kuin alkuperäinen.

      Poista
  6. Plääh. Unohdin, että näissä sinun "kuva-arvoituksissasi" vastaustenkin pitäisi olla arvoituksia; ilmankos tuntuivatkin niin helpoilta nuo.

    Mutta tuo Helsingin yliopiston kunto talven -44 pommitusten jäljiltä oli sitten huonompi kuin tajusinkaan. Meillähän näitä pommituksia on muistettu pääasiassa suurenmoisena torjuntavoittona ja ihmetelty vaurioiden vähäisyyttä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä ystävä, ei näissä mitään "pidä". Tuo kariav vaan on niin savolaisen kiero mies ettei voi vastustaa kiusausta. Ja antaahan se toki joillekin vähän lisäaikaa ajatteluun.
      Karmeaahan tuota tuhoa on katsella. Mutta yliopisto ja kaartinkasarmi ym. jälleenrakennettiin vanhaan tyyliin, mitä nyt lisättiin modernimpaa tekniikkaa jonnekin joukkoon. Ajattelepas että jos tuho sattuisin nyt, korjaukset saatettaisiin tehdä ylimieliseen tyyliin noista halveksittaviasta "kertaustyyleistä" piittaamatta. "Kerroksellisuutta pitää olla", sanoisivat monet nyt, peittäen sen etteivät ollenkaan enää ymmärrä noiden klassisten tyylien ja ajatusten syvyyttä ja olemusta.

      Poista
  7. 1) Liisahan se siinä ennen putoamistaan kaniininkoloon.

    2) Homo Neanderthalensis. Pannaan hänet parturiin ja vaatekauppaan, eikä kukaan näe mitään eroa kadulla.

    3) Tämä jannu lensi tykinkuulalla.

    4) Tampesterin Tuomiokirkko. Lars Sonck.

    5) Schauman ampuu Bobrikovin.

    6) Helsingistä. Etualalla Vanha Ylioppilastaso. Tuohon etualalle rakennetaan matalien talojen paikalle Stockmann.

    7) Yliopiston päärakennus.

    8) Notre-Dame-de-Haut'n kirkko, Ronchamps'ssa Ranskassa, piirtäjänä Corbu.

    9) Sydneyn tanskalainen voileipä, piirtäjänä Jörn Utzon.

    VastaaPoista