torstai 2. kesäkuuta 2016

Vielä yhdet kuvat

Kerta kiellon päälle, eli viimeiset kuvat.

 Kuva 19. Vanha näkymä jostain kaupungista, mutta enpä anna vihjeitä.
 Kuva 20. Tässä erään paikkakunnan silmäntekevät laativat kaavaa, mielensä mukaan. Kenen piirtämä mikä sarjakuva tässä mahtaa olla?
 Kuva 21. Tässä eräs porukka saapuu hoitamaan virkatehtäviään. Keitäpä ovat, ja missä?
 Kuva 22. Tämä liikuttava, suorastaan sakraali kuva on eräästä vaikuttavasta tragikomediallisesta elokuvasta.
Kuva 23. Klassista arkkitehtuuria eräässä kaupungissa. Missä?
 Kuva 24. Tässä puuhataan jotain isoa ja mahdikasta.
Kuva 25. Tämä hurskas kuva kertoo eräästä tapahtumasta, mutta aatteen voima vie kuvittajan pahan kerran anakronismin alueelle.

14 kommenttia:

  1. Luulin taas tietäväni paikkoja. Mutta näissä kuvissahan lukee, mistä ovat otettu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No pahus, olinpa huolimaton. Mutta en kyllä nähnyt muuta kuin yhdessä kuvassa tekstiä!

      Poista
    2. Jaaha, löysin toisenkin. Ei hyvä, alkaa pää rapista?

      Poista
  2. 19. Tuo näkymä tarttoi mieleen taannoisella Etelä-Suomen reissulla joskus koulunpenkinkulutusaikana. Paikallinen universtas on perustettu 1632.

    20. Mämmilä. Piirtäjänä Osuuskunta Käyttökuva, Tarmo Koivisto.

    21. He menevät sotkemaan Hotelli Tornin - ja Suomen asiat siinä sivussa.

    22. Siinä jätetään Goodbye Leninille.

    23. Taitaisi olla lehmusten alla Spreen kaupungissa?

    24. Ranskan lahja USA:lle? La Liberté éclairant le monde ?

    25. Pietari ja Andreashan ne siinä: "Seuraa minua". Anakronismi on tietysti Jeesuksella risti kaulassa, sekä toga päällä. Jeesus todennäköisesti olisi pukeutunut keskiluokkaisen juutalaisen tavoin ja käyttänyt tallithia togan sijaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 23. Ei, kyllä se joki on vähän isompi. Kuinkas monta pääkaupunkia sen varrella onkaan... Olisiko neljä?
      20) Mämmilä on suomalaisen sarjakuvan Pohjantähti, nerokas siinäkin että ihmiset vanhenevat ja kuolevat. 24) Kuva on vuodelta 1882, kun osat tehtiin Ranskassa, ja vietiin sitten myöhemmin New Yorkiin. 21) Ja järkyttyivät nähdessään Helsingin yllättävän ehjänä. 22) Liikuttava elokuva, kun lapset eivät tiedä että äiti tietää...

      Poista
  3. Mämmilä on tuttu paikka. Vaimoni on nääs siältä kotosin ja ollu samalla luakalla Koiviston Tapen kanssa. Kuvassa veletään suaraa katulinjaa, kun taas kuvassa 23 on Ringstrasse.

    VastaaPoista
  4. Siinä tapauksessa joki on Tonava, ja pääkaupungit ovat Wien, Budapest, Bratislava ja Belgrad. Veikataan Wieniä ja parlamenttitaloa.

    Kymmenen pistettä ja papukaijamerkki sille, joka tietää Belgradin unkarinkielisen nimen ja mitä se tarkoittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Montakin muotoa, tässä yksi: Nándorfehérvár. Papukaijamerkkiä ei varmaan myönnetä, kun en tiedä suomeksi muuta kuin tuon feherin, valkoinen - valkoisesta kaupungista tai linnoituksesta siinä on kyse.

      Poista
    2. Nándor (Ferdinandin unkarilainen muoto) on muinoin merkinnut Bolgarien heimoa. Eli se on siis Bolgarien valkoinen linnoitus.

      Poista
  5. Ruukinmatruuna näyttää jo tyhjentäneen pajatson, mutta täydennettäköön, että kuvan 21 valvontakomission tuhmat ukot ovat Malmin lentokentällä.

    Asian vierestä mainiten, että elokuvasta Goodbye Lenin useasti mieleeni nousee ilkeämielinen väittämä siitä, että DDR:n kansallislaulun alkutahdit olisi pihistetty fokstrotista Good bye Jonny, liekkö sitten totta? Tästä voi kuunnella kipaleen ja verrata https://www.youtube.com/watch?v=gVzAyFrgBrg

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oktaavin seitsemää diatonista säveltä ei voi asettaa kovin moneen erilaiseen järjestykseen, joten on ehkä makuasia. Toisaalta Eisler varmaan kyllä tunsi tuon saksalaisen foksin...

      Poista
  6. Ja molemmille Kareille lähtee papukaijamerkki ja kymmenen pistettä :) Nándorfehérvár se todellakin on, ja nimi siis tarkoittaa molemmilla kielillä - sekä unkariksi että serbiaksi "valkoista kaupunkia" tai "valkoista linnoitusta". Nimi tulee valkeasta kivilajista, josta kaupunginmuurit rakennettiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nándorin vanhaa merkitystä jouduin vähän hakemaan... Mutta aika uskottavasti löytyi. Vähän olen joutunut unkariakin opettelemaan, jopa töitten takia.

      Poista
  7. Ei tuossa 25:ssä mitään anakronismia ole, jos ymmärtää, että kyseessä oli Jumala. Toki hän tiesi jo tuolloin, kuten aina, missä mennään :)

    VastaaPoista