lauantai 31. elokuuta 2024

Alli Nissisen valmistava koulu

Ensimmäinen kouluni 1942-45 oli Alli Nissisen valmistava koulu, kolmivuotinen oppikouluun valmistava yksityiskoulu. Alkuperäinen koulu oli Lucina Hagmanin perustama; Alli Nissinen (1866-1926) osti sen jo 1894. 

Koulu sijaitsi Uudenmaankadun numerossa 24 piharakennuksessa (1), joka oli valmistunut 1900-luvun alussa, suunnilleen siihen aikaan kun Nissinen jo toimi ensimmäisessä kansanedustajantehtävässään. Piha-alue (2) oli päällystetty pienillä pyörökivillä, ja sen laidalla oli pari vanhaa, 1800-luvun puolivälissä rakennettua puutaloa. Kadunvarrella oli Kalle Anttilan pieni puinen liiketalo (3), ja sen vierellä portti jossa koulun nimi luki.

Kaupunkiatlas.fi

Uudenmaankadun vierellä on siis Kalle Anttilan Vuodevaatevarasto. Kalle Anttila ei ollut "se" suurliikemies, vaan tämän samanniminen isä, vaatturi ja olympiakultamitalimies (1885-1975). Ja vierellä on sitten kouluni portti.



Kun portista astui sisään, varsinainen kivinen koulurakennus häämötti taustalla. Pihapiiri oli rauhaisa, katuliikenne ei häirinnyt. Vasemmalla katurakennuksen takana löytyi kerran pihalle heitettyinä iso määrä Veli Giovannin vitsilehtiä. Otin yhden ja vein kotiin. Muistan vain yhden jutun, kulttuurihistoriallisen tarinan J.L.Runebergista. Tämä oli juuri julkaissut Kuningas Fjalarin, ja piti kalaasit ystävilleen. Kun joku kysyi mistä Runebergilla oli varaa tähän, tama sanoi: "Kung Fjalar betalar mina salar!". Jutun kirjoittajan loppulause nauratti 8-vuotiasta älykköä ankarasti: "Huvittavinta jutussa on se, että näin sanoessaan Runeberg ilmeisesti tarkoitti, että Fjalarin julkaisemiensa palkkioiden vuoksi hänellä oli varaa maksaa juhlat." Tämä naurattaa yhä. Toimittaja ymmärsi mitä oli kirjoittanut!




En tiedä milloin alla oleva kuva on otettu, ja miksi talot ovat noin rähjäisen näköisiä. Puutalossa en kuitenkaan ole käynyt, koulu oli kivitalossa. Jos koulu oli alunperin puutalossa, miksi sitä paljon uudempi kivitalo oli niin  rähjäisessä kunnossa? - Mutta ehkä tämä kuva onkin otettu juuri ennen purkamista 1956, ja talot olivat jo tyhjinä ja hoitamattomina?



Tässä se kivikoulu siis sijaitsi, ja luokat olivat ensimmäisessä kerroksessa. Talon kellarissa oli sodan aikana väestönsuoja, jonka rakenteita oli hirsillä vahvistettu. 



Tontit purettiin 1956, ja tilalle kohosi Marttatalo. Nissinen oli testamentannut kiinteistöt Marttaliitolle testamentissaan 1926. En ole koskaan käynyt uuden talon pihamaalla - en muuten talossakaan.

Muistelmiani Alli Nissisen valmistavasta koulusta on tässä: https://karirydman.blogspot.com/2010/02/sota-aikaa-alli-nissisen-satatissisen.html



 

2 kommenttia:

  1. KR

    tuo Alli Nissinen on päässyt mukaan keväällä ilmestyneseen Helttusen & Sauren Kynällä raivattu reitti - Suomalaisia kirjailijanaisia -kirjaan. Monen muun kirjailijanimen mukana saanut oman käsittelyn.
    https://www.kirjavinkit.fi/arvostelut/kynalla-raivattu-reitti-suomalaisia-kirjailijanaisia/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alli Nissinen oli ehdottomasti merkittävä kirjoittaja, toimija ja nuorsuomalaisena kansanedustajakin. Kovin nuorena vain kuoli.

      Poista