tiistai 3. syyskuuta 2024

Ei kai nyt 50 vuotta sitten mitään tietokoneita tai puhelimia tai lentomatkailua voinut olla?

 

Eräällä verkkosivustolla ilmeisen nuori Laura ihmetteli että kirjailija Tolkien kuoli jo 51 vuotta sitten:

"Jännä ajatella että heppu kuoli jo kauan ennen kuin suurin osa meistä oli syntynytkään. Ei tiennyt mitään tietokoneista tai puhelimista tai lentomatkustamisesta, eikä ollut koskaan kuullut vaikka Lady Gagan musiikkia".

Poikani vastasi hänelle kuivasti: "IBM:n ensimmäinen tietokone ilmestyi 1970, lentomatkustaminen oli yleistä, Boeing 747 jumbojet otettiin käyttöön 1968. Puhelimia on käytetty 1800-luvulta lähtien."

Niin, lentomatkustus oli yleistä jo sata vuotta sitten. Puhelimia myytiin Helsingissä 1877, suurimmissa kaupungeissamme oli jo puhelinlaitos 1882. Langattomia matkapuhelimia myytiin jo 1900-luvun alussa.

Muuan tuttava lukiolaistyttö ihmetteli äskettäin oliko 50 vuotta sitten värikuvia. Hänen mielestään muinoin 50 vuotta sitten maailma oli mustavalkoinen. Järkyttyi pahanpäiväisesti kun näytin värikuvia itsestäni ja muista 1930-luvulla. Mutta värikuvaushan alkoi jo vielä paljon aikaisemmin. SOME alkoi jo ikimuinaisina aikoina, sitä pitivät yllä o.t.o. mm. Tän Kylän Ämmät... Mutta Lady Gagan musiikkia en minäkään tiedä kuulleeni!

Tietokoneaika alkoi Suomessa jo 50-luvulla. Kerronpa tarinan. 60-luvulla olin säveltäjien kanssa Kaapelitehtaalla, ja kun taisin olla ainoa porukasta joka osasi binäärisen lukujärjestelmän, ohjelmoin koneelle Eroican alkutahdit, ja sitten etsin sopivan kertoimen sattumageneraattorista. Tuli hulppea muunnelmasarja taa-te-taa-tu /ta-te-ti-taa-tu-PRRlr-hss-pip taa-tuu... 

Jotkut arvonsa tuntevat kollegat olivat synkkäilmeisiä... "Ei noilla ikinä mitään musiikkia tehdä!". Kateita olivat... Mutta väärässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti