sunnuntai 29. toukokuuta 2011

Mätäjoki ja Turun tie

Suuren Vanajan latvoilta, vedenjakajalta, lähtee kohti eteläistä suolamerta muinoin tärkeä liikenneväylä, Vanaantaan eli lyhemmin Vantaan joki. Ensi alkuun se ei purkautunut mereen Helsingin koskien kautta, vaan suoremmin Huopalahteen. Kun vesi mursi itselleen nykyisen uoman, vanha uoma mätäni Mätäjoeksi, nykyisin Mätäojaksi. Helsingin pohjoisrajan tuntumassa on vielä jäljellä komeita maisemanpalasia muistona vanhasta lasku-uomasta.

Ruskeasuon ja Haagan välisessä liikenteen puristamassa puistonpahasessa Mätäoja risteää toisen muinaismuiston kanssa. Muinainen Turun tie kääntyi juuri tässä kohdassa päin etelää, kohti niemelle rakentumassa olevaa tulevaa pääkaupunkia. Puistokäytävä Mätäojan ylittävine siltoineen on ainoa Stadissa säilynyt jäännös tästä maineikkaasta tiestä, jota pitkin Turusta Viipuriin matkustaneet saattoivat pistäytyä pienessä Helsinginkosken kaupungissa ja sen saarille rakennetussa Ruotsinlinnan merilinnoituksessa.

1960-luvulla etsin ja kuvasin näitä Helsingin vanhoja historiallisia sirpaleita. Kuvat Mätäjoen sillasta ovat vähän sävyttömiä ja tylsiä. Mutta sitten keksin fotoshoppailla niitä vähän graafisemmiksi - ja kas, nyt ne kelpaisivat vaikka johonkin historiateokseenkin! Tässä on juuri grafiikan hienous. Se jättää pois joutavia yksityiskohtia, ja keskittyy olennaiseen. Kuvani ovat tässä:Jotta helpommin paikannatte tuon tien, sillan ja joen, Google Earth näyttää saman kohdan ilmasta käsin:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti