torstai 15. syyskuuta 2011

Ollin logiikkaa


Tämä on Erkki Koposen tarkka näköiskuva autuaasti edesmenneen Uuden Suomen mestaripakinoitsija Ollista (1889-1967), myös minun ja miespuolisten lähisukulaisteni suuresta gurusta. Tulkaa vain kysymään meiltä, mikä titteli alkaa "Yliesierikois...", kuka uudisoi ja mistä, tai minkäniminen pianisti joutui aina hienostokutsuilla työskentelemään ilmaiseksi, kun hammaslääkäriltäkään ei koskaan vaadita vieraitten huvittamista hampaan poraamisella!

Ollin pirullinen logiikka toimi usein niin, että totuttu asetelma käännetään nurin päin, ja sitten katsotaan miltä maailma oikeasti näyttää. Vähän samalla tavoin kuin kuvataidekouluissa usein kehotetaan lapsia katselemaan maailmaa jalkojen välistä kurkkien. En tiedä onko Ollin pakinatekniikasta tehty tutkimusta, mutta uskoisinpa että joku on sellaista ainakin ajatellut kaikenlaisten "hienompien" aiheiden tuhotulvaa paetessaan.

Tämän päivän media on täynnänsä aineistoa Ollin tapaiselle analyytikolle. Ajatellaanpa vain uutteria ammattiloukkaantujia, tai sitten puhkuvia aateämyreitä, kuten sitäkin joka käytti kekseliästä nimimerkkiä Huolestunut Kansalainen.

Oli kerran Huolestunut Kansalainen, joka oli vihainen, kiusaantunut, onneton, ärtyisä.

- Minkätähden olet vihainen, kiusaantunut, onneton, ärtyisä? kysyi häneltä Mies Joka Saattoi Tehdä Mitä Tahtoi.

- Sentähden, että autot tekevät rauhaa rakastavan ihmisen elämän sietämättömäksi. Kaikkialla autot uhkaavat ajaa rauhallisten, viattomien jalankulkijoiden...


No, tässä argumentointi on 40-luvun puolivälin naiivin lapsenomaisella tasolla. Nykyinen argumentointi on yliopistojen humanististen tiedekuntien toimesta kehitetty aivan toiselle tasolle. Etsikää tähän sopivia mitään sanomattomia mutta hienoilta ja tieteellsiltä tuntuvia lauseita, ja pitäkää huoli että käytätte riittävän tiheästi mm. infra- tai de-alkuisia ilmaisuja. Jatkamme kuitenkin Huolestuneen Kansalaisen alkeellisella linjalla.

Auto on kirottu keksintö. Vihaan autoja. Jos saisin kaikki autot hävitetyiksi olemattomiin, olisin onnellisin ihminen maan päällä.

- Ahaa, sanoi Mies Joka Saattoi Tehdä Mitä Tahtoi.

Lahjoitti Huolestuneelle Kansalaiselle auton.

Ja Huolestunut Kansalainen oli onnellisin ihminen maan päällä.
(Puusta tyveen. Otava 1947).

Korvatkaa "auto" millä tahansa ilmiöllä, konkreettisella tai abstraktilla, esineellä, välineellä, rahalla, asemalla tai tittelillä. Sijoittakaa argumentiksi mitä tahansa komeasti kalskahtavaa tai matelevan muodikasta (jota huoleti voitte käyttää myös aivan vastakkaisia mielipiteitä perustellessanne). Ja antakaa katkeralle valittajalle juuri se mitä hän sanoo vastustavansa.

Sittenpä saattekin aihetta nauruun. Jollei teitä vain niin pirusti itkettäisi. Niinkuin meitä ihmisiä tarkkailemalla usein tapahtuu.

5 kommenttia:

 1. Tämä ulkoistamiserikoishenkilökohtaisapurunousmuistista:
  "Outo himo vaivaa kotkaa
  kuusen alta kaivaa votkaa.
  Pettymys on valju kotkan,
  juonut oli kalju votkan.
  Tikka nauraa pilkkasuu:
  - Eikös maistu silkka puu?"
  (Otso Kirjosiipi)

  VastaaPoista
 2. Minäkin pidän Ollista.
  Eikös häneltä ole peräisin se kuolematon oikein muotoiltu lause:
  "Hyvää", sanoi mustapartainen mies, "päivää".

  VastaaPoista
 3. KR

  kopasepas Immun pakinoita = jotain samaa, vähän alakuloisempaa tosin:
  http://immu.suntuubi.com/?cat=1

  VastaaPoista
 4. Hyllyssäni on väitöskirja Ollin kieli nykysuomen kuvastimena - Semanttis-interpretatiivi tutkimus, vuodelta 1973, SKS:n toimituksia. Onhan saatu hauskasta aiheesta tylsää tekstiä, johon en koskaan jaksanut selailua syvällisemmin paneutua. Nyt kaivoin sen esiin, 364 sivua, 38:n vuoden jälkeen ja pyyhin pölyt. Siitä kiitos, K R!

  VastaaPoista
 5. Paukkis, kiitos kirjavinkistä!
  Äijä: On peräisin. Ja myös kaikkien äidinkielenopettajien vihaama "paikkaseutu"... Eturientolan erikoisuuskirjeenvaihturin uudisoinnista peräisin, hyperhienoa kieltä, jota tänään saattaa lukea urheilupalstoilta.
  Kari: Mestarillinen. Kuten tämä minimalistinen helmi:

  Yli kaiken

  Auto ylittää rautatien.
  Vauhti ylittää ymmärryksen.
  Juna ylittää auton.

  VastaaPoista