keskiviikko 8. helmikuuta 2012

Vielä lisää postimerkkeilyä

Jatkan vielä siinä toivossa että joku innostuisi uudestaan klassiseen filateliaan. Suomi liittyi Maailman postiliittoon 1875. Vuodesta 1885 alkaen merkkien värit määräytyivät niin, että ulkomaille menevän ristisiteen merkin väri oli vihreä, kortin punainen ja kirjeen sininen. Tätä väriskaalaa on käytetty hyvin pitkälle meidän aikoihimme asti.

Vieressä on mallin 1930 leijonamerkkejä. Sininen ilmestyi 1948, violetti 1950 (kun kirjemaksu oli jo noussut 20 markkaan)




- ja punainen 1952. Mutta vihreää ei koskaan tullut, sillä parin vuoden päästä siirryttiin aivan uuteen merkkikuvaan. Kuvat olen karkeasti fotoshopannut punaisesta merkistä. Kun inflaatio kaiken aikaa laukkasi eri maissa, filatelian hauskuus senkun parani. Samoista merkeistä ilmestyi monen värisiä versioita, ja välillä jouduttiin käyttämään päällepainatustakin, jossa vanha arvo korotettiin uuteen.


Edellisten juttujen kuvista näkee, että Venäjän keisarikunnassa inflaatio ei ollut kummoinenkaan. Postikortit liikkuivat meillä kymmenen pennin hintaan melkein neljännesvuosisadan. Mutta maailmansota ja valtiolliset mullistukset muuttivat koko kuvan. Postimaksuja korotettiin pahimmillaan vuosittain, ja näin syntyi monia hupaisiakin ilmiöitä. Jo vuonna -18 postikortin maksu nousi 20 penniin, ja seuraavana vuonna jo 40 penniin. Eipä aikaakaan, niin hinta jo oli 90 penniä, ja 1936 peräti 3 markkaa...


Alkoi ilmestyä kummallisia kaksoispainatettuja ehiökortteja, joissa merkki esiintyi kahteen kertaan. Ja jottei myymättömiä kortteja joutuisi haaskuuseen, niihin lisättiin samanlaiset ylipainamat kuin merkkeihinkin.


Ylemmässä kortissa syyskuulta -19 isoäitini saa anopiltaan Tyrvään Jaatsista terveisiä, että ovat lähettäneet soseeksi sopivia omenoita Helsinkiin, ja että kovia omenoita tulee perässä. Anoppi tietysti muistaa tapansa mukaan happamasti huomauttaa, että hän ja muut ovat raataneet helsinkiläisten eteen ankarasti, ja vieläpä nukkuneet huonosti. Nyt kun vielä hänen poikansa (isoisäni) on Saksassa, niin kylläpä mahtaa olla vaikeaa... Alemmassa kortissa helmikuulta -21 taas ilmoitetaan Suomen Tukkukauppiaitten Liiton johtokunnan kokouksesta Vuorikatu 8:ssa.

Lopuksi vielä yksi loistoehiö. Ruotsin kuningas Kustaa V täytti 1938 80 vuotta, ja sen kunniaksi julkaistiin upea juhlaehiö kultaisin koristein. Muuan isäni liiketuttavista lähti Tukholmasta risteilylle Tallinnaan. Gripsholmin linnassa 11.6.38 päivätyn kortin hän aikoi leimauttaa vasta Tallinnassa. Niin tapahtui, ja näin meillä yhtäkkiä onkin ruotsalainen ehiö eestiläisellä leimalla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti