torstai 23. helmikuuta 2012

Syntyikö Suomelle tuleva kruununprinsessa?

Ruotsi on saanut prinsessan. Onnittelen Ruotsia. Samalla tekee mieli toivottaa pienelle prinsessalle parempaa onnea kuin lukuisille kohtalotovereilleen tänään ja kautta historian. Eläminen vailla pienintäkään yksityisyyttä on ollut monille täyttä helvettiä, ja vaikuttanut heidän mielenterveyteensä kohtalokkaasti.

Onneksi kruununprinsessa Victoria ja hänen miehensä näyttävät olevan tolkullisia ja vastuuntuntoisia ihmisiä. Pikkuprinsessan prognoosit vaikuttavat sen vuoksi hyviltä.

Toista kymmentä vuotta sitten kolme eläkkeellä olevaa suurlähettilästä julkisti ehdotuksen, että Suomi ja Ruotsi tekisivät löyhän valtioliiton, eräänlaisen mini-"Kalmarin unionin", ja että Victoria julistettaisiin Suomen kuningattareksi. Olen kannattanut tätä ehdotusta alusta asti. Tämän vuoksi tänään syntyneen tulevan Suomen kruununprinsessan olisi saatava nimiensä joukkoon myös suomenkielinen nimi jolla häntä täällä voitaisiin kutsua.

Mitä sanoisitte tästä: prinsessa MAIJA? Tai ehkäpä KAISA? Ja jos alkuperäisempää ugrilaisuutta halutaan, olkoon Suomen tuleva kuningatar nimeltään AINO. Hänen kunniakseen voitaisiin aina sopivissa tilanteissa esittää juhlaruno, joka on peräisin Nobel-kirjailija Harry Martinsonin suurenmoisen Aniara-runoelman 72. laulusta Sång om Karelen, ja kirjoitettu Kalevalan mittaan:

Skönast ibland sköna glimtar syns dock skymten av Karelen,
som ett vattenglim bland träden, som ett ljusnat sommarvatten
i den juniljusa tiden då en kväll knappt hinner skymmas
förrn den träflöjtsklara göken ropar åt den ljuva Aino
att ta dimmans slöja med sig, stiga upp ur junivattnen
gå emot den stigna röken, komma till den glada göken,
i det susande Karelen.

3 kommenttia:

 1. Awww... tuo olisi ihanaa. Ihmisellä on luontainen taipumus katsoa ylöspäin, ja monarkioissa se onnistuu parhaimmin. Ei olisi lainkaan paha idea saada aikaan vaikkapa personaaliunioni Suomen ja Ruotsin välillä.

  Miten olisi Kristiina? Meillä on ollut jo yksi senniminen kuningatar, ja Kristiina II olisi mitä mainioin hallitsijatar tulevaisuudessa.

  VastaaPoista
 2. Vaikka "Aino" on hyvin kaunis nimi nykyäänkin, ei se itse asiassa edusta "alkuperäisempää [suomalais-]ugrilaisuutta", koska nimi on Elias Lönnrotin Kalevalaansa varten luoma - tietysti sanasta "ainoa" johdettu.

  Prinsessa Victoria (pitäisikö suomalaistaa "Viktoria", onhan isäkin Carl Gustaf > Kaarle Kustaa) on kylläkin ainoa valopilkku Ruotsin monarkiassa näinä lööppien täyttäminä vuosina. Victoria on vain niin ihana - olen (etäältä) tavannut!

  T. Timo

  VastaaPoista
 3. Timo, Maija ja Kaisa ovat lainanimiä kaukaa etelästä, mutta sana 'ainoa' sentään suomea... ;)

  VastaaPoista