sunnuntai 26. joulukuuta 2010

Kaksikymmentä kauneinta?

Ei tullut kymmentä "kauneinta", tuli kaksi kymmentä, ja sekin on liian vähän. Sairastahan se on tällaisia yritellä. Tässä listani:

1. Gregoriaanista: esim. Alleluia Vere tu es Rex absconditus (LU 472)
2. Guillaume de Machaut: Messe de Nôtre Dame: Sanctus (n. 1365)
3. Josquin des Prez: Déploration de Johannes Ockeghem (1497)
4. Antoine Brumel: Missa Et ecce terrae motus: Sanctus (1400-1500-lukujen vaihde)
5. William Byrd: Ave verum corpus (n. 1605)
6. Claudio Monteverdi: L'Orfeo, ooppera (1607)
7. John Dowland: Lachrymae Pavin (1612)
8. Grigorio Allegri: Miserere
9. J.S.Bach: Kantaatti 115, osa 4 sopraanoaaria "Bete aber auch dabei"
10. Carl Heinrich Graun: Montezuman arioso oopp. Montezuma (1755)
11. Mozart: Klarinettikonsertto KV 622, hidas osa (1791)
12. Johannes Brahms: Alttorapsodia (tai Deutsches Requiem: Denn alles Fleisch)
13. Richard Wagner: Götterdämmerung, 3. näytöksen loppu
14. Gustav Mahler: Das Lied von der Erde, viimeinen osa Abschied
15. Jean Sibelius: On kaunis maa (vapaamuurarimusiikkia, 1927)
16. Olivier Messiaen: L'Ascension, viimeinen osa Prière du Christ (versiot uruille tai jousille, 1933)
17. Einojuhani Rautavaara: Cantus arcticus (1972)
18. John Lennon: Because, alkuperäinen tai G.Martinin sovitus (Vanessa Mae)

Huomautuksia:
1. Voisi olla myös esim. Alleluia Adorabo ad templum sanctum tuum (LU 1251), tai suurenmoinen IX messun (Cum jubilo) Kyrie. Saman messun Agnus Dei on myös kaunis. (Minä olen tehnyt niistä maailman parhaat kuorosovitukset...)
2. Tästä ne alkoivat, moniääniset messut!
3. Josquinin kauniissa muisto-motetissa mainitaan muitakin Ockeghemin oppilaita, mm. seuraavana mainittu kollega Brumel:
4. Tämän 12-äänisen messun laulaa hienosti mm. Tallis Scholars.
5. Byrdiltä olisi paljon valittavaa, mutta tämä intiimi pikku motetti on kerta kaikkisen suloinen.
6. Suurenmoista musiikkia alusta loppuun!
7. Hienoin laulusäveltäjä ennen Schubertia!
8. Se. Saisi jatkua vaikka ikuisuuksiin.
9. Bachilta olisi toki voinut valita mitä tahansa, vaikka Matteus-passion alkukuoron tai aarian Erbarme... Mutta tämä aaria on niin erikoinen, että panin sen tähän listaan. Harnoncourt tekee sen kyllä liian nopeasti.
10. Fredrik Suuren hovisäveltäjä teki isäntänsä librettoon hienon teoksen.
11. Mozartilta voisi valita kymmeniä, esimerkiksi Laudate Dominum tai g-mollikvinteton osia tai konsertto huilulle ja harpulle jne. Mutta jos vuoripuronkirkasta kauneutta joku haluaa, niin tässä sitä on.
12. Alttorapsodiasta videolla jälkipuoli. Kököllä tavalla koostettu...
13. Kun Brünnhilde vihdoin ottaa ohjat käsiinsä, syntyy maailman mahtavin oopperan (ja Valhallan) lopetus!
14. Valinnan vaikeuksia tässäkin... Mutta kyllä Kathleen Ferrier olisi paras Mahler-laulajattarista! Videolla vain pätkä.
15. Sibeliuksen nerokasta minimalismia, laulu loosia suljettaessa.
16. Kaunista, kaunista, dissonansseineen kaikkineen. Sopii hartaudenharjoitukseen yhdessä Allegrin kanssa...
17. Moderni musiikki voi olla kaunista! Mietin tähän kohtaan Klamin Laulua Kuujärvestä, mutta sen kauniista järvikohtauksesta ei riitä koko paikan täyttäjäksi.
18. Jokerikortti!

Kaksi paikkaa jäljellä. Kävisikö Beethovenin Kevätsonaatti ja Schubertin Ave Maria? Ei, hyvänen aika, missä on Schumannin Dichterliebe ja Mendelssohnin Hebridit? Ja Prokofjevin 1. viulusonaatin 3. osa, tässä Oistrah ja Richter!

Peruutetaan koko juttu. Kerätään kokoon maailman 1000 kauneinta kappaletta. Veikkaan että 980 kohdalla tulee tuskan hiki...

6 kommenttia:

  1. Näin se Kari on. Tuossahan oli aikalailla kronologisesti muutaman kauden huippuja. Missä muuten ovat Griegin sonaatit viululle ja pianolle, muutama Mozartin ja Beethovenin kvartetto, Debussyn Clair De Lune...

    Minulle riittäisi autiolle saarelle mukaan yksi. Oma iPod, johon saa ladattua noin 40000 kappaletta :)

    Musiikki on niin järjettömän laaja alue, että jo pelkästään yhdestä musiikin kaudesta tai genrestä saa 2000 parasta helposti.

    VastaaPoista
  2. LvB:n Missa solemniksesta huikea Sanctus ja Benedictus... Grosse Fuge... cis-mollikvartetto... Niin, ja Grieg, Rimski... Ei taitaisi tuhatkaan riittää. Kyllä musiikki on ihmeellistä. Kun se läpäisee muodossa melkein missä tahansa ihmisen, ihminen menee hyytelöksi. Ja syntyy riippuvuus ja himo. - En tiedä olenko lähettänyt sinulle noita IX messun osia tai Alleluia-sävelmiä, mutta jos en, pistän valikoiman tulemaan. Ne sopivat uruilla soitettaviksi myös taustamusiikiksi sopiviin tilaisuuksiin.

    VastaaPoista
  3. Ja juuri äsken lähetti kariav loistavan pläjäyksen hra Wikmansonin jousikvartetosta. Listalle ja heti - sille laajemmalle tietysti!
    http://kariav-annat.blogspot.com/2010/12/kustaan-lottoa.html

    VastaaPoista
  4. Hauska ajatus, mutta missä on Pavarottilta vaikkapa Händelin Care selve ja Bononcinin Per la gloria, tai Verdin Requiemin Ingemisco, jonka laulaisi joko Pavarotti tai Björling? Mukaan voisi mahtua myös Pavan hieno Mantovan herttua sopivana levytyksenä. Tai joulun kunniaksi Björlingin tuttuakin tutumpi Cantique de Noël?

    Kyllä listaan pitäisi saada jotain Joan Sutherlandiltä ja Leontyne Pricelta, mutta mitä? Ovatko Pricen Aida ja Sutherlandin Lucia liian itsestään selviä?

    Tehtäväsi lienee mahdoton, mutta on mielenkiintoista pohdiskella asiaa.

    t. Timo

    VastaaPoista
  5. Kiitos Kari !

    Olen huono näissä musiikkiasioissa. Ajattelin aina, että Bachin kantaatti n. 21 on parasta, mitä nämä paleltuneet sävelkorvani voivat aistia. Kuuntelin aamulla tuota numero 115 kantaattia ja kyllähän se imaisi miehen kerralla hartaisiin tunnelmiin.

    Kiitos myös hyvästä vinkistä oopperamaailmassa. En tiennyt myöskään sitä, että "Kolme appelsiinia on olemassa"

    Eestissä eli Neuvosto-Virossa oli joskus musiikkiyhtye, jonka nimi oli Appelsin. Nimenä se esiintyy myös Juice Leskisen Eesti -aiheisessa kappaleessa

    VastaaPoista
  6. Timo: mainitsemasi kappaleet kuuluvat selvästi sille "isolle" listalle. Lähtökohtani oli kuitenkin sävellyskeskeinen, ei esittäjäkeskeinen, eli en ajattele siis mitään "Pavarottin kappaletta"...

    Tillman: 115 on erikoinen ja vaikuttava, mutta ei edes erikoisin. Puron Jussin valtavasta aitasta löytyy aarteita loputtomiin. Ja kantaatista 21 se alkoi minullekin, ostin sen partituurin viikkorahoillani jo poikana. - Eikös muuten ole joku toimittaja nimeltä Ulla Appelsin?

    VastaaPoista