torstai 11. marraskuuta 2010

Miksi loitsu idättää pilven idästä?

Olen aina ihaillut Kalevalan 2. runoa; se on valtava luonnonäky ja kevään huima ylistys. Sen löytää kokonaisuudessaan osoitteesta http://www.kaapeli.fi/maailma/kalevala/TOINEN.html

Tuli mieleen runon kevätloitsu: "Akka manteren-alainen, mannun eukko, maan emäntä! Pane nyt turve tunkemahan, maa väkevä vääntämähän! ... Oi Ukko, ylijumala, ... piä pilvissä keräjät ... Iätä iästä pilvi, nosta lonka luotehesta, toiset lännestä lähetä, etelästä ennättele! Vihmo vettä taivosesta, mettä pilvistä pirota orahille nouseville, touoille tohiseville!"

Ensin tuli toki mieleen pakinamestari Ollin kansatieteellinen oivallus: pellon kasvun jumala ei olekaan Sampsa Pellervoinen, vaan Ville! Lönnrot oli kuullut väärin, piti olla: Orahille nouse, Ville, touoille tohise, Ville!

Mutta tuo itää-verbi on hieno. Sehän tarkoittaa nousemista ja kasvamista. Aurinko eli Päivä itää ilmansuunnasta joka on saanut nimensä tästä itämisestä. Jo Lönnrot ymmärsi ilmansuuntien nimet: muinainen asumus aukeni keskipäivän suuntaan, ja sen edessä oli etelä. Majan vastakkaisella puolella eli pohjalla oli se ilmansuunta josta tuli kylmää ilmaa. Länsi taas oli lämmin suunta, peräti lenseä.

Tulin ajatelleeksi tuota sadepilven idästä idättämistä. Sekin on realismia. Meillä vallitseva matalapaineiden suunta on lounaasta koilliseen. Matalapaineen sykloni pyörii vastapäivään. Kun matala lähestyy etelästä, tuuli käy ensin idästä ja tuo sateen tullessaan. Kun matala on väistymässä, pilvet tulevat luoteesta, ja lopulta tuulet tuovat lämpimän ilman lounaasta ja etelästä.

Kyllä kansa tiesi, maanviljelyskokemusta oli hyvinkin sata sukupolvea takana. Muinaiset loitsut olivat itse asiassa aikansa tiedettä. Säilyneessäkin muodossaan Raudan loitsu oli parasta insinööritiedettä, joka ensimmäisenä opetettiin tulevalle metallisepälle, rautiolle.

"Sammakkoprofessori" saattaa olla valitettavan oikeassa, kun ennustaa ennätyskovaa hirmutalvea. Tosin vuoden keskilämpöjen varsin pientä hajontaa ajatellen kuuman kesän jälkeen voisi hyvin ajatella vastinpariksi hyytävää pakkasta. Kaikesta saamme maksaa aina, ja vähintäänkin täyden hinnan...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti