perjantai 4. helmikuuta 2011

Päivän sitaatti 2: Luokkatietoista antifasismia kielenkäytössä

Viime viikolla saatiin Helsingin Sanomien mielipidesivuilla seurata taas tahattoman humoristista keskustelua suomen kielen surkeasta jamasta.

Äänessä olivat perinteiseen malliin opettajat ja professorit.

Virsi oli poljentojaan myöten sama kuin viime, toissa ja sitä edeltävänä vuosikymmenenä: nuoret eivät lue, eivät ainakaan suomen kielen professorien hyväksymiä tekstejä, eivätkä siksi osaa kirjoittaa talvisotaa yhteen ja pienellä. Tämä ennustaa tietysti suomalaisen yhteiskunnan tuhoa.

[...]

Kieli on omittu yläkerroksiin, professoreille ja lehtoreille, jotka suojelevat "kielen normeja" kuin pölyiseen pulloon suljettua kansallisaarretta, jota muut saavat lasin takaa katsella, kunhan katselevat sitä oikein.

Viimeviikkoisessa keskustelussa turkulainen äidinkielenopettaja esitti, että monipuolisia kielenkäyttäjiä tulee "keskustelevista kodeista", joissa on kirjoja.

Muut kuulemma mesettävät ja pitävät äidinkieleopetusta pakkopullana, vaikka kyseinen opettaja epäilemättä tekee ennakkoluulottomasti kaikkensa, että myös muista kuin kulttuurikodeista tulevia oppilaita motivoidaan.


Otteet ovat toimittaja Virpi Salmen kolumnista 1.2.11 Helsingin Sanomissa. Kolumnin otsikko selventää toimittaja Salmen luokkatietoista ja antifasistista sanomaa, mikäli se ei jo käynyt ilmi: Kielinatsit, ketä kiinnostaa.

Jos Englannissa luokkatietoisuus pani yläluokan kiemurtelemaan ja veäntelehtimään eäntämisessään, täällä professorien, lehtoreitten, opettajien ja "kulttuurikotien" vastainen raa'an rahvaan oikeutettu taistelu puetaan kirjakielen vastaisuudeksi. Mutta hämääkö toimittaja Salmi, kun itse kirjoittaa kirjakielellä?

1 kommentti:

  1. Ko. artikkelia en ole valitettavasti lukenut. Se on selvää, ettei nuoriso osaa kirjoittaa oikein, saati lukea. Lukeminen ei kiinnosta. Mitä ilmeisimmin osa nuorisosta ei löydä edes mitään kirjoitettavaa, kun lauseen sanoista on vähintäänkin joka toinen 'v....'! Tämä sama ilmiö kyllä näyttää esiintyvän erilaisilla mielipidepalstoilla.
    Tietokoneella kirjoittelu pitää omalta osaltaan huolen siitä, että kommunikointi käy lyhyesti sanoja vain kirjaimilla ilmaisten. Tämä ’taitolaji’ minulta puuttuu.
    Hyvä äidinkielen tuntemus on tärkeä monessa asiassa!

    'Sivummalta seuraaja'

    VastaaPoista