maanantai 25. huhtikuuta 2011

Epäonnistuneiden kuvien charmi


Ellei yllättäviä löytöjä enää tule, skannaan parhaillaan viimeistä isoisältäni periytynyttä negatiivinippua noin vuosilta 1909-13. Yli kolmen vuoden työ on tältä osin päättymässä. Tässä nipussa useimmat kuvat ovat tavalla tai toisella epäonnistuneita, ja tulleet niputetuiksi ehkä juuri siitä syystä. Se ei kuitenkaan vähennä niiden kiinnostavuutta. Yllä oleva kuva on n. vuodelta 1909; noin kolmivuotias tätini ei ole pysynyt hetkeäkään paikoillaan, ja hänen kasvonsa ovat suttuiset. Ympäröivät huonekalut esiintyvät näyttävästi myös hyvissäkin kuvissa, mutta oikeassa reunassa näkyy ilmeisesti makuuhuonetta. Ja huoneen seinällä on vanhin löytämäni todiste siitä, että edelleenkin kohtalaisen hyväkuntoinen kullan värinen komea kolmimetrinen seinävaate on ollut isoisäni kodissa jo yli sata vuotta sitten. Osasuurennoksessa siitä näkyy pieni osa:

Isoisäni on kevättalvella 1910 käynyt Tukholmassa, ja toisten negatiivien perusteella myös messukaupunki Leipzigissa tai Dresdenissä. Peräkkäisissä, vahingossa samaan kohtaan valottuneissa kuvissa näkyy tiivistelmä meno- tai tulomatkasta. Laiva on pysähtynyt jään reunaan arvatenkin Turun tai Ahvenanmaan saaristossa, ja päästää matkalaisia ulos. Toisessa valotuksessa on saavuttu lähelle vanhankaupungin satamaa. Pieni hinaaja puksuttaa lahdella, lunta on enää vähänlaisesti rantakortteleissa. Oikeassa reunassa näkyy kupolitorni, ja keskellä häämöttää ilmeisesti kuninkaanlinna.

Seuraava kuva on ilmeisesti isoisäni isän tuolloin (1910) omistamasta suuresta kodintavaroita myyneestä liikkeestä nimeltä Albion Lamppumakasiini. Ehkäpä mainostarkoituksia varten on kuvattu kaksi astiaryhmää, joiden taustaksi on sijoitettu joku seinällä roikkunut pahviplakaatti, takapuoli näkyvissä. Negatiiviin on kehitettäessä roiskunut jotain, joka on saanut aikaan vähän laajempia harmaita pyöreitä läiskiä, sekä pienempiä ja mustempia pisteitä. Taustan pyörylät erottuvat näistä vahingoista selvästi. Tuohon aikaan mainoskuvat olivat vielä useimmiten piirroksia, ja tämäkin kuva on ehkä tarkoitettu sellaisen pohjaksi. Oikeanpuoleisessa kannussa on heijastuma, joka kuitenkin on liian epäselvä näyttääkseen kuvaajan tai ikkunan.

Pian tämän kuvan ottamisen jälkeen Albion siirtyi Kluuvikadun kulmasta Aleksanterinkadun vastakkaiselle puolelle samaan suureen kaksikerroksiseen liiketilaan, jossa Fazerin musiikkikauppa sittemmin toimi vuosikymmeniä. Vuonna 1916 liike siirtyi isoisänisäni kuoleman jälkeen isoisäni johdettavaksi, ja tämä fuusioi sen ja toisen perimänsä firman (Wieniläis-Huonekaluvarasto) Stockmann-konserniin, joka näin kasvoi melkein kolmanneksella. Isoisäni kuului Stockmannin johtoon siitä lähtien, ja toimi lopulta myös sen toimitusjohtajana. Albion toimi Stockmannin korttelissa vielä useita vuosia omalla nimellään, kunnes tavaratalon valmistuttua sulautui siihen kokonaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti