maanantai 31. lokakuuta 2011

Déjà vu


Melkein tasan sata vuotta sitten julkaisi saksalainen kriittinen pilalehti Simplicissimus etusivullaan tämän kuvan. Siinä todetaan havainnollisesti, että vaikka Euroopan mahtivaltiot yrittivät kaikkensa, Balkanin tulipaloa ei saatu sammumaan. Tunnetuin seurauksin. Vasta nyt aletaan tosissaan havaita, miten perusteellisesti 1. maailmansota tuhosi länsimaisen korkeakulttuurin.

Tänään vastaavan kuvan voisi piirtää hiukan toisin. EU:n johtajilla olisi käsiraudat ja kaulapanta, heidän taluttajansa tai isäntänsä kasvottomia liituraitamiehiä. Balkanin tilalla on joukko Välimeren valtioita. Jos kansanedustaja tulee facebookissa todenneeksi eittämättömän mutta ikävän tosiasian sotilasvallan mahdollisuudesta, hänet erotetaan ryhmästään. Isoveli valvoo kaikkialla. Nähtäväksi jää, toistaako historia itseään.

2 kommenttia:

  1. Harvinaisen oikeassa oli Sir Edward Grey haikaillessaan valojen sammumista...
    Ensimmäinen maailmansota tuhosi paljon muutakin kuin korkeakulttuurin. Se oli barbaarisen sisimmän tunkeutuminen sivistyneen ulkokuoren läpi. Juuri mitään siitä ei opittu, parinkymmenen vuoden tauon jälkeen koettivat uudelleen.
    Ja mitä näimme viime vuosisadalla, kun toinen maailmansota oli saatu sodituksi? Kylmä sota. Huima tekninen kehitys, joka barbaarien käytössä on saanut paljon tuhoa aikaiseksi.
    Korean sota. Vietnam. Etelä-Amerikan sotilasdiktatuurit. Pohjois-Irlannin poliittis-uskonnollinen sekasotku lukemattomine uhreineen. Irakin - Iranin seitsenvuotinen sota. Lähi-idän jatkuva verenvuodatus. Entisen Jugoslavian hirvittävä sota 1990- luvulla. Afganistan. Persianlahti. WTC ja sen seuraamukset.

    Noin esimerkiksi. Masentava vuosisata, kerta kaikkiaan.

    Sir Edward Greyn tasoisia valtiomiehiä ei ole juuri ollut.

    VastaaPoista
  2. Ja kuitenkin elintaso on länsimaissa ollut parempi kuin koskaan aikaisemmin. Tämän päivän köyhät eivät ole ollenkaan niin köyhiä kuin 1960-luvun köyhät, 1900-luvun alusta puhumattakaan.

    Entä kaupungeissa? Koska elintaso on korkeampi, ei edes Kalliossa öiseen aikaan liikkuessaan tarvitse enää olla peloissaan, pääseekö ehjänä kotiin.

    Minä en suostu yhtymään edellisen kommentoijan pessimismiin, koska en mitenkään tunnista maailmaa siitä. Parannettavaa on, mutta näin hyvin ei ole ollut ikinä.

    T. Timo

    VastaaPoista