lauantai 27. marraskuuta 2010

Kenen huvipursi ja minkä niminen?


Tällä kertaa tunnistuspyyntö. Tämän huvipurren negatiivi kuuluu isoisäni perheen 20-luvun kuvien joukkoon, ja minusta tuo laiva on monin tavoin tuttu. Voisiko sillä olla tsaarin aikainen historia? Mikä on kuvio Suomen lipussa, oliko presidentillä esimerkiksi joskus tuollainen? (Kuva suurenee klikkaamalla sitä).

Edit 28.11.: Lippu on Merenkulkuhallituksen vanha lippu, kuten Ripsa alla olevassa kommentissaan kertoo.

6 kommenttia:

  1. Kari! Lippu on Merenkulkuhallituksen lippu, voimassa 1920-78. Löytyy Wikipediasta...

    Kyseisen hallituksen ylimmillä viskaaleilla oli oma lippu. Tämä on siis yleinen lippu.

    VastaaPoista
  2. Hei, olen tässä parin päivän aikana käynyt läpi lähes koko blogisi ja minusta on ollut erittäin mielenkiintoista lukea varsinkin entisajan (1900-luvun alun) sääty-yhteiskunnasta ja yläluokan tavoista. Erityisesti minua kiehtoo se, että jutut kerrotaan oman suvun kautta. Toivottavasti saadaan lukea tästä aiheesta tulevaisuudessa vielä paljon!

    VastaaPoista
  3. Kyseessä on melko varmasti luotsilaitoksen päällikköalus, tarkastusalus Eläköön (rakennettu Tukholmassa 1886). Se toimi korkeimpien virkamiesten käytössä itsenäistymisen jälkeen ja esiintyi myös edustusaluksena ulkomaisten merkkihenkilöiden vierailujen yhteydessä (esim. presidentti Relanderin isännöimän Ruotsin kuningas Kustaa V:n ja kuningatar Viktorian valtiovierailun yhteydessä 1925). Mutta kun sekä mainen että merellinenkin kunnia on katoavaista, niin joskus 50-luvulla siitä sitten poistettiin koneet ja se toimi merenmittaushenkilöstön asuntolaivana. Alus romutettiin kai joskus 60-luvulla.

    t. Kari

    VastaaPoista
  4. Jos tämä asia jotakuta vielä kiinnostaa, niin tulin lukeneeksi hieman lisää laivaan liittyvästä historiasta.

    Kun senaattori Leo Mechelinin lähetystö kävi Pietarissa noutamassa marraskuun manifestin tsaari Nikolai II:lta vuonna 1905, niin matka tehtiin juuri Eläkööllä. Eläköön oli kulkuneuvona myös silloin kun Paasikiven valtuuskunta neuvotteli Tartossa Suomen ja Neuvosto-Venäjän välillä solmittavan rauhan ehdoista vuonna 1920.

    Edustavia tehtäviä, mutta edustava oli myös aluskin, sillä sitä pidettiin yleisesti Suomen kauneimpana höyrylaivana.

    Kari

    VastaaPoista
  5. Hei,Olen jo pitkään miettinyt samaa kuvaa,joka on Äitini mukana kulkenut Kustavista.Laivalle olen jo saanut nimen SS Estella.Mutta kuva on Kustavista,Presidentti Svinhufud kävi Kunnaraisissa.Nyt on vielä tuo vuosiluku hukassa.

    VastaaPoista
  6. Kuvassa on todellakin s/s Eläköön, joka on rakennettu 1886 ja romutettu 1963.

    VastaaPoista