torstai 27. tammikuuta 2011

Ajatusrikostesti?


Verkossa kiertelee monenlaisia kuvia Venäjältä tai Neuvostoliitosta, joissa rakennuksia on värkätty kokoon oudolla tavalla. Ovia jotka aukenevat korkealla umpiseinässä, portaita jotka klassiseen viulunsoittajan tapaan eivät johda minnekään, ja sitten yllä olevan kaltaisia joissa vanhoja keisarinaikaisia rakennuksia on kohdeltu vähän kaltoin.

En tiedä onko kuva aito. Se nimittäin olisi aivan loistava taideteoksenakin. Erityisen kiinnostava yksityiskohta on Gosstroin, valtiollisen rakennusyhtiön kyltti, jonka tosin senkin on joku saattanut fotoshoppailla paikalleen.

Mutta oletetaan että kuva on aito, ja että tuollainen rakennus seisoo jossain Venäjällä. Jossain vaiheessa on päätetty avata ikkunoita umpeenmuurattujen vanhojen tilalle. Ne vanhathan saattavat hyvin olla koriste-ikkunoita, jotka on tehty tasapainottamaan rakennuksen ulkonäköä oikeitten rinnalle. Mutta miksi uudet ikkunat on puhkaistu noin? Selityksiä kyllä voi keksiä.

Valoa on tarvittu, mutta varastossa on vain yhtä ikkunoiden perustyyppiä tuuletusluukkuineen. Valoa on tarvittu, mutta säännösten mukaista määrää valoa ei olisi saanut koristeikkunoita aukaisemalla. Muurin takaiset sisäseinät on rakennettu paikalleen fasadista riippumatta, ja huoneet sattuivat vain olemaan juuri tuolla kohtaa rakennusta.

Mutta kaikkein mielenkiintoisin selitys olisi ideologinen - ja uskoisin että sellainen selitys saattaisi päteä moneen muuhunkin perineuvostolaiseen kohteeseen: Työläisten ja talonpoikien sosialistinen valtio tekee näyttävästi pesäeron vanhaan kulakkien ja tilanherrojen aikaan. Heidän, sortajien tyhjät koristeet eivät enää merkitse mitään uudelle edistyksellisesti toimivalle yhteiskunnalle, ja sen vuoksi niitä ei tarvitse edes siivousmielessä hävittää. Niitä ei yksinkertaisesti ole enää olemassa, ja jos joku muka näkee noita koristeita, voidaan hyvin perustein olettaa että hänellä on muitakin arveluttavia ajatuksia.

Ehkä tämä onkin ajatusrikostesti yhteiskunnan tuholaisten paljastamiseksi?

-----------------

Sandro LeChat kertoi kommentissaan talosta Moskovassa ja antoi osoitteen josta alla oleva kuva löytyi. Talo on todella muuttunut, ja toki parempaan suuntaan. Kuvasta käynee myös selville miksi ikkunat oli puhkaistu niin vinoon: ne oli sijoitettu yläkerran modernien ikkunoiden mukaisesti. Onneksi alakerran ikkunat on palautettu alkuperäisen näköisiksi!

8 kommenttia:

 1. Talosta löytyy parempia kuvia osoitteesta
  http://community.livejournal.com/arhiv_palat/136752.html#cutid1
  eli näyttää vähän muulta nykyään. Kitai-Gorodin kaupunginosassa Moskovassa sijaitseva talo tunnetaan entisen omistajansa Simon (Pimen) Ushakovin nimellä. Ushakov taas oli tsaari Aleksei Mihailovitsin "hovitaiteilija".

  VastaaPoista
 2. Uskomattoman järjetön kuva tosiaan - toisaalta taas uskottava (kun on kyse Venäjästä)! Tuo Gosstrojn [jossa ei ole CCCP vaan ’Rossij’, joten ei kai revisionistien etsinnästä enää olisi kyse] kyltti jotenkin kruunaa kaiken, neuvostoliittolaiset ikkunat hienojen ikkuna-aukkojen tilalla, ja miksei vähän sen mukaan, kuten arveletkin, miten sisälle on pilkottu isosta salista kommunaaliasuntoja.
  En usko, että tähän komeuteen liittyy niin hienoja [ideologisia] syitä, kuin ehdotit. Jos taas tämä on fotoshoppaajan teos, niin se on varmaan tarkoitettu jonkinlaiseksi manifestiksi, vai mitä?

  VastaaPoista
 3. Kiitos Sandro, aina on hyvä kun päästään kertomaan myönteisiäkin asioita! Olisi vain hauska tietää mitä noiden ikkunoiden puhkaisijain mielessä liikkui silloin aikoinaan...

  VastaaPoista
 4. Noiden kuvien joukossa ei ole Kari Rydmanin esittamaa kuvaa, ja talo muisa kuvissa on todella viehattava. Hienoa, kun paastiin tuosta kauheasta ennakkoasenteesta neukkulaisisita ikkunoista sijoitttuina "sivuun' alkuperiaista ikkuna-aukoista; tosin onhan niita noissa kin kuvissa, tuuletusaukkoineen.Muta missa on Gosstroij Rossij -kyltti?

  VastaaPoista
 5. Aivan mainioita. Miksi ikkunoiden pitäisikään olla suorassa rivissä. Tykkään näistä :)

  VastaaPoista
 6. Esperanza: Siellähän se kyltti on vanhalla paikallaan! Ja mikä "kauhea ennakkoasenne"? Nyt on onneksi korjattu tuo neukkuaikainen (?) pölhöys.
  Airi: Surrealistisena taideteoksenahan tuo olisikin ollut tehokas. Mutta ei oikeata vanhusta saa oikeasti noin kohdella!

  VastaaPoista
 7. Hyva KR: kylla, se Rosstroj-kyltti on, havaitsin itsekin.
  'Ennakkoasenne' oli virheellinen sanavalinta...tarkoitin sanoa, ettei rakennus ollut jaanyt siihen muotoon kuin aluksi nahtiin, ja sita motiivia ikkunoiden sijoittelussa, jota arvelit sovelletun: neukkumallisista varastosta loytyneet ikkuna-aukot oli puhkaistu sisalla olevien 'lokeroiden' mukaan piittaamatta siita, milta komeus naytti fasadissa.

  Yhdella sivulla http://community.livejournal.com/arhiv_palat/3865.html ikonimaalari Ushakovin palatsista ja sen neukkuaikana tehdysta 'restauroinnista'kertovassa mainitaan 'virhe' ikkunoiden sijoituksen suhteen, ja etta ne nayttivat kauheilta. Se oli vissiin sosialistista realismia.

  VastaaPoista
 8. Tampereella on onneksi osassa rakennuksiasta säästetty vanha kuori.
  Helsingin Makkaratalo on kauhistus...

  VastaaPoista