keskiviikko 12. tammikuuta 2011

Leonardo ja Toscanan kummat maisemat

Satuin löytämään sivuston, joka näytti minulle aivan uuden laisia maisemia Toscanasta. Arno-joen laaksossa (Val d'Arno, Valdarno), Firenzestä kaakkoon Arezzoon päin, on ikivanhan eroosion aikaansaamia kalliomuodostelmia, jotka puhkaisevat torahampaiden lailla viljellyn maan. Google Earthilla en onnistunut paikallistamaan niitä, mutta tässä on kaksi tehokasta ja valaisevaa valokuvaa:

Kiitos nimimerkin Keskiäkäinen mies löysin balzet Google Earthista, ja tässä on kallistettua kuvaa paikalta. Castelfranco di sopra näkyy oikealla ylhäällä, ja balzet ovat siitä alas vasemmalle. Ne ovat sen verran matalia, ettei GE saa niitä kunnolla näkyviin, mutta kuten näkyy kuvia paikalta on paljon.

Kuutisen kilometriä Arezzosta luoteeseen on Burianon silta, joka on rakennettu 1200-luvulla, ja on yhä käytössä:
Leonardo da Vinci oli kotoisin Arnon laaksosta, ja varhaisin häneltä tunnettu työ on tutkielma Arnon maisemasta:
Tätä taustaa vasten on luonnollista, että niin balze-hampaat kuin Ponte Buriano esiintyvät Leonardon töissä hyvin usein. Mainitsemani sivusto esittelee ensin Mona Lisan, jossa silta olkapään vieressä oikealla muistuttaa selvästi Burianon siltaa.
Samanlainen silta tai balze-kalliomuodostumat esiintyvät myös parissa madonnankuvassa. Kalliomadonnassa kalliohampaat ovat selvästi toscanalaisia, ja Värttinämadonnassa on silta:Kävin läpi Leonardon muita töitä, ja niistähän löytyi lisää näitä toscanalaisia erikoisuuksia. Balzet näkyvät taustalla niin Neilikkamadonnassa kuin madonnakuvassa jossa Pyhä Anna on kolmantena.


Vaikka taidehistoria oli opinnoissani ykkössijalla, nämä maisemadetaljit ovat jääneet minulta havaitsematta. Taas opin uutta.

2 kommenttia:

 1. G Earthia ei nyt koneella ole, mutta G Mapsin kanssa leikkiessä löytyi jotain. Eli nuo balzet ovat Castelfranco di Sopran kylän liepeillä.

  Sreetviewillä en pikaisella vilkaisulla löytänyt näköalapaikkaa minne nuo näkyisivät, mutta valokuvia sieltä kyllä löytyy...

  (Koordinaateiksi Earthissa voisi kokeilla vaikka Panoramiossa mainitut:
  43° 36' 43.48" N 11° 32' 59.15" E )

  Komeita maisemia Toscanasta kyllä löytyy, jokapuolelta.

  VastaaPoista
 2. Kiitos, sieltähän Castelfrancon lounaispuolelta ne löytyivät! Ja valaisevia kuvia suuri määrä! Nyt olisi kiintoisaa tutkia miten paljon ne balzit ovat vaikuttaneet muuhun kuvataiteeseen ja jopa fantasiakirjallisuuteen.

  VastaaPoista