tiistai 22. kesäkuuta 2010

Nukki ja nurkeli. Uuden Suomen sarjakuva Panda

Lapsuudenkotiini ja myös minulle tuli Uusi Suomi hamaan katkeraan loppuun asti. Vieläkään en ole antanut Alma-medialle anteeksi sen loppua...

Uudesta Suomesta opin talvisodan tienoilla tai heti sen jälkeen lukemaan, ja pienelle pojalle ehdoton pakko oli lukea Ollin pakina kakkossivulta, sekä sarjakuvat lehden lopusta. Sarjakuvista oli aluksi ykkösenä Vihtori ja Klaara, mutta joskus sodan jälkeen alkoi ilmestyä Panda, erikoisen mielikuvituksellinen sarjakuva, jossa puhekuplien sijasta kertomus kulki kuvien alla.

Joskus 1960-luvulla Pandan seikkailut olivat tasollisesti huipussaan. Onneksi pikkuveljeni ja minä keräsimme sen strippejä kokoon, niin että minulla on nyt pari kansiollista sitä ja muutakin vanhaa. Valitettavasti Flash Gordonin kerääminen ei ajoissa onnistunut.

Kansiossa Panda-sivut kulkevat oikealla, ja sivujen taakse olen liimannut parhaita Origon ja Bisquitin pakinoita. Melkoinen aarre siis, nämä sarjakuvakansiot! Tässä on 60-luvun puolivälin jälkeen ilmestyneen Panda ja Astraali -seikkailun alku. Se minulla on kokonaan, niin että periaatteessa voisin julkaista sen täällä blogissa uudelleen in extenso. En vain tiedä, mitä tekijänoikeuslaki sellaisesta sanoisi. Ja enhän edes tiedä yhtään ollenkaan mitään sarjakuvan alkuperästäkään, kun Googlestakaan ei näyttänyt olevan apua.

Näin tämä Panda-seikkailu alkaa. Huijari Hokkuspokkus esiintyy heti alussa. Perimmältään hän ei ole loputtoman paha, kuten ei mikään sarjakuvan hahmoista. Panda asuu tässä vaiheessa hovimestarinsa kanssa linnassa. En aivan tarkkaan muista millä tavalla hän linnan sai. Mutta Astraalin mukaansa tuomat ihmelaitteet nukki ja nurkeli jäivät pikkuveljen ja minun puheisiin pitkäksi aikaa.

Kuva on klikattava suuremmaksi, jotta sen voisi lukea. Ehkäpä joku lukijoista voisi valistaa minua tämän hienon sarjakuvan alkuperästä ja vaiheista. Sen kyllä muistan, että puhekuplat ilmestyivät siihen myöhemmin, taso heikkeni, ja julkaiseminen lopetettiin kai 70-luvulla.

4 kommenttia:

  1. Tavailin itsekin 60-luvulla Pandaa lähes lumoutuneena sen salaperäisestä tunnelmasta. Sarjakuvan tuottaja on Marten Toonderin ("Alankomaiden Disney") studio. Sarjaa julkaistiin noin 1946 - 1986. Alkuperämaassa se ilmestyi kai lähinnä maakuntalehdissä - ainakin jotain tällaista muistan joskus lukeneeni. Studion ykkössarjakuva oli tyyliltään ja hahmoiltaan hyvin samankaltainen Tom Poes en Heer Bommel, joka myös vieraili jonkun/joidenkin suomalaisten lehtien sivuilla. Pandan käsikirjoitus oli kai ainakin aluksi Toonderin itsensä, ja piirtäjiä useitakin - mm Piet Wijn joskus 60-luvulla.

    Julkaisuajatus on kerrassaan mainio! Toivottavasti se on toteutettavissa.

    terv. Kari

    VastaaPoista
  2. 1970-luvulla Pandan jylhä piirrostyyli teki minuunkin alta kouluikäiseen vaikutuksen. Kannatan julkaisua myös!

    Terv. Karri, 45 v.

    VastaaPoista
  3. Panda oli yksi Uuden Suomen sarjakuvista jo 40- 50-luvuilla. Itse en pitänyt siitä lapsena. Se oli synkkä ja siinä oli liian paljon ja liian pientä tekstiä. Hyvin piirrettyhän se on mutta ei kuulu lemppareihini. Uuden Suomen toinen viikonlopun sarjakuva, Prinssi rohkea oli suosikkini 5-vuotiaana. Leena s. 45

    VastaaPoista
  4. Vielä sama anonyymi jatkaa:
    Olen käynyt yliopiston kirjastossa tutkimassa vanhoja Uusia Suomia. Olin hämmästynyt kuinka nykyaikainen USn viikkoliite oli jo 40-luvun lopulla. En yhtään ihmettelisi jos sitä olisi rahoitettu lännestä, niin luksukselta se näyttää yhä. Kävin etsimässä USn lastenhoito-sarjakuvaa, joka kangasteli ihmeen lumoavana mielessäni vuosikymmeniä. Olin pudota tuolilta kun löysin sen mikrofilmiltä tuntien etsinnän jälkeen. Outoa on, että siinä oli paljon suuremmat kuvat kuin muistin. Yleensähän on toisinpäin. Oli mahtava mielen
    elvytys!

    VastaaPoista