lauantai 20. helmikuuta 2010

Inhimillis-matemaattinen ratkaisu Kiinan väestöongelmaan


Bloggari Jaska Brown fantisoi yhteiskunnalla, jossa sallitaan moniavioisuus. Ylijäämämiesten välttämiseksi siinä joudutaan abortoimaan kolme neljästä poikasikiöstä. Kiinassa on ollut hiukan samanlaista, mutta tyttöjen vahingoksi. Minulla on kyllä inhimillinen ratkaisu Kiinan pulmiin, vaikkakaan ei Jaskan scifi-kansalle.

Kiinan väestöräjähdyksen vuoksi maassa on yritetty ylläpitää yhden lapsen rajoitusta. Se ei kuitenkaan toimi kovin hyvin, kuten tiedetään. Koska maan perinteiseen kulttuuriin kuuluu se, että POIKA on kaikki, TYTTÖ ei mitään, systeemin seurauksena on ollut suuri tyttövauvojen ja -sikiöiden murhaaminen.

Minulla on pulmaan näppärä matemaattinen ratkaisu. Lukijoitten tehtäväksi jätän ratkaisun oikeellisuuden tarkistamisen, mutta jo nyt ilmoitan, että Nobelin ym. palkintoja vastaanotetaan Sääksmäen kirkolla siinä tapulin luona etukäteen sovittavina aikoina.

Ratkaisu on seuraava:

Jos kiinalainen pari saa pojan, lapsenteko loppuu siihen paikkaan, kuten nytkin.

Jos syntyy tyttö, pariskunta saa uuden mahdollisuuden.

Jos syntyy toinen tyttö, pariskunta saa jatkaa, muuten ei. Näin jatketaan, kunnes maassa on perheitä joilla on

a) poika
b) tyttö ja poika
c) 2 tyttöä ja poika
d) 3 tyttöä ja poika
e) 4 tyttöä ja poika, jne.

Yleinen tyytyväisyys taataan. Tyytyväisiä ovat poikien haluajat, ja arvatenkin puolet tyttöjen haluajista, kuten myös suuri määrä monilapsisen perheen toivojista - yhteensä arviolta noin kolme neljäsosaa kansasta.

Kovat feministit ovat tyytyväisiä yllä esittämääni listaan, jossa esiintyy sana 'tyttö' monta kertaa enemmän kuin sana 'poika'. Biologit ovat tyytyväisiä, koska poikien ja tyttöjen lukumäärä edelleen on puolet ja puolet (kehoitan tarkistamaan!). Rooman klubin jäsenet ovat tyytyväisiä, koska Kiinan väkiluku alkaa hitaasti vähentyä (uuden systeemin mukaisesti perheissä on keskimäärin vajaat kaksi lasta; kehoitan jälleen tarkistamaan!).

Kiinan miesten potenssi olkoon mikä ikinä on, mutta sen yläpuolelle asettuvat KAHDEN POTENSSIT. Ja sarja, joka suppenee.

5 kommenttia:

  1. Noinhan se menee. Mutta sitten sekaan astuvat ihmiset...

    VastaaPoista
  2. Tuohan on pikku juttu! Kiinan kaupunginvaltuusto vain Osku Pajamäen linjalla päättää asiasta!

    VastaaPoista
  3. Hyvin todettu. Jokainen vähänkin sarjateoriaa muistava voi todeta, että tuosta väestöpolitiikasta seuraa lasten lukumäärässä sarja, jonka todennäköisyyden raja-arvo suppenee äärettömyydessä kohti kahta. Ja koska äärettömästi ei voi lapsia hankkia, reaalimaailmassa keskimääräinen lapsiluku jää alle kahden. (Toki monisikiöiset raskaudet hankaloittavat laskutoimitusta jossain määrin.)
    Tietääkseni Kiinassa harjoitetaan ehdottamasi kaltaista politiikkaa tiettyjen vähemmistökansojen suhteen. En tiedä, onko siellä esiintynyt erästä mahdollista seurausilmiötä. Jotta pariskunta voisi varmistaa saavansa enemmän kuin yhden lapsen, se voisi valita ensimmäiseksi lapseksi esim. keinohedelmöityksellä tytön. Tällä käytännöllä seuraisi nykyiselle Kiina-ilmiölle vastakkainen tilanne: enemmän tyttöjä kuin poikia.

    VastaaPoista
  4. (Lupus) Vaatimaton mutta taitava! ;-)

    VastaaPoista