perjantai 29. tammikuuta 2010

Näkymiä Argoksen eli Wulffin talosta 1920-luvulla 1


Isovanhempani asuivat 1920-luvulta 1930-luvun alkuun ns. Wulffin kulman talossa. Isoisäni oli fuusioinut kaksi liikettään Stockmann-konserniin, Albion -lamppukaupan ja Wieniläishuonekaluvaraston, ja oli tuolloin Stockmann-konsernin omistajia ja johtajia. Näppärää oli asua aivan työpaikan vieressä, ja seurata miten tavaratalon tontti vähitellen täyttyi uusilla rakennuksilla.

Tuolta ajalta on säilynyt melkoinen määrä myös parvekkeelta kuvattuja näkymiä. Suuria väkijoukkoja liikkui tuossa Helsingin keskeisessä paikassa, oli paraateja ja juoksukilpailuja. Ja tilaa oli, sillä Svenska Teatern oli vielä alkuperäisessä asussaan, ja paljon nykyistä 30-luvulla modernisoitua monstrumia pienempi. Esittelen näitä kuvia kolmessa jaksossa, ensimmäisenä yleiset näkymät. Nämä 1920-luvun puolivälin kuvat eivät enää ilmeisesti ole isoisäni, vaan hänen perheenjäsentensä ottamia, ja jotkut negatiivit ovat varsin huonossa kunnossa.

Yllä oli kuva teatterista myöhään iltapäivällä. Ainoa isompi ihmisjoukko jonottaa ilmeisesti teatteriravintolaan. Alla on taas näkymä Pohjois-Esplanadille. Kuvassa näkyy vain kaksi autoa ja neljä hevoskuskia, ja ihmiset kävelevät huolettomina keskellä katua. Aina kun seison Espan nykyisessä ruuhkassa, minulle tulee tämä onnellisten aikojen kuva mieleen. Argoksen talon vierellä näkyy vanha basaarirakennus, ensimmäinen osa Stockmannin kompleksia, joka rakennettiin heti kun Keskuskatu oli avattu Espalle asti.. Albion siirtyi ilmeisesti siihen heti. Myöhemmin siinä muistini mukaan myytiin mm. autoja. Nyt tuon rakennuksen paikalla kohoaa moderni lasikulissi.
Seuraavassa kuvassa on ilmeisesti alkukeväinen näkymä Erottajanmäelle. Alvar Aallon suunnittelemaa sisäänkäyntiä vuoren uumenissa olevaan valtavaan kalliosuojaan ei vielä ole, mutta näkyvät rakennukset ovat kaikki jäljellä. Ja kivetyillä torimaisilla väylillä oli ihmisten niin soma kuljeskella. Vain yksi automobiili on näkyvillä. Huomatkaa eri aikoina lisätyt turvallisuus- ym. rakenteet teatterin julkisivua rumentamassa.

Ja tässä on vielä talvinen näkymä samaan suuntaan, mutta nyt kerrosta korkeammalta kuvattuna. Autot ovat jo lisääntyneet, niitä näkyy ainakin kuusi. Raitiotiekiskot kulkivat Läntistä Heikinkatua pitkin, ja raitiovaunuja kuvassa on kaksi. Näyttää lisäksi siltä, että hurja liikenne olisi vähitellen ajanut ihmisiä käyttämään katukäytäviä.Kannattaa klikata kuvia, silloin ne näkee isommassa koossa. Valitettavasti myös virheet näkyvät selvemmin.

2 kommenttia:

  1. Kahden Erottajanmäkikuivan välissä siihen on tullut ratikkakiskot?

    VastaaPoista
  2. Kyllä, kuvilla on joku vuosi eroa, siinä välissä oli myös ehditty muuttaa kerrosta ylemmäs. Googlaamalla saisi varmaan selville, milloin kolmosen linjan Tehtaankadun osuus tuotiin Erottajalta alas. Tosin jo 1904 kiskot kulkivat Fredrikinkadulta Albertinkadulle ja kohti Diana-puistoa, mutta miten ne sitten menivät ei ole minulle ihan selvää.

    VastaaPoista