perjantai 29. tammikuuta 2010

Valkoinen Kenraali ja hänen joukkonsa - Näkymiä Argoksen eli Wulffin talolta 1920-luvulla 3


Wulffin kulmalle on kerääntynyt suuri väkijoukko. Jotain on tapahtumassa. Paikalla on myös sotilaita. He eivät näytä mitenkään kurmoottavan väkijoukkoa, pikemminkin he odottelevat. Näkyisiköhän tuon odottelun syy seuraavasta kuvasta?
Paraati on tulossa. Etunenässä ratsastaa kovin tutun näköinen henkilö valkoisessa turkislakissaan. Katsokaapa, miten hevonen askeltaa! Saman puolen jalat liikkuvat samaan suuntaan kuin kamelilla. Käthy se ei voi olla, sillä se syntyi vasta samana vuonna kuin minä. Olisiko tämä jalosti askeltava koulutettu ratsu vielä Neptun, joka kantoi ratsastajaansa 1918? Entä ruuna Andermann? Vai ehkäpä Talisman, joka ratsastajansa mielestä oli älykkäin hevonen jonka hän on omistanut?

Ratsastaja oli tietysti Valkoinen Kenraali, eli vapaaherra C.G.E. Mannerheim. Kun Aimo Tukiaisen tekemä ratsastajapatsas 1960 paljastettiin, nousi tästä "ultramodernista" taideteoksesta hirmuinen haloo. Kansan syvät rivit halveksivat veistäjää, joka ei osannut edes tehdä oikean hevosen kuvaa! "Katsokaa nyt vaikka sen jalkoja!". Osa kansasta epäilemättä siirsi Mannerheim-kaunansa kuvanveistäjäänkin, eikä paljon auttanut sekään, että asiantuntijat valistivat kunnon hevosmiehiä lehdistössä "hevos-aateliston" kummallisista tempuista.

Seuraavassa kuvassa paraati on jo ehtinyt pitemmälle. Jalkaväkiosastojen edellä ja jäljessä ratsastavat upseerit. Sen verran väliä osastoilla on, että kadun ylittäminen onnistuu kiirettä pitäen.
Viimeisessä kuvassa ollaan jo toisessa ajankohdassa. Sotilailla on jo saksalaistyyppiset kypärät. Väkeä ei Pohjois-Esplanadilla tällä kertaa ole juuri nimeksikään. Liikennettä ei myöskään ole katkaistu kumpaankaan suuntaan. Etualalla isvossikka kuljettaa asiakastaan kohti Heikinkatuja, ja paraatin kanssa samaan suuntaan etenevät korkealaitaiset kärryt. Kämpin kohdalla häämöttää pari automobiilia. Hauskinta kuvassa kuitenkin on vanhempi täti-ihminen parasollinsa kanssa. Häntä aivan selvästi ärsyttää sotilaiden aiheuttama pysähdys. Minä haluan nyt mennä tästä yli - tai saatte sateenvarjostani!
Liitänpä tähän vielä ylimääräisen kuvan. Siinä valtava kansanjoukko on vaeltamassa kohti Kauppatoria - vai oikaistaanko siinä puiston halki jonnekin muualle? Joukossa näyttäisi olevan paljon ylioppilaslakkeja, joten vapustakin saattaa olla kysymys. Mutta mistä tämä kansanjoukko on tulossa? Ylioppilastaloltako?
Edelleen kehotan napsauttamaan kuvia suuremmiksi.

3 kommenttia:

  1. Hienoja kuvia.

    Olemme tottuneet niihin tunnettuihin vakio-otoksiin tästä paraatista.

    Voisi oikeastaan sanoa, että omistat ison palan kulttuurihistoriaa.

    Sangen ainutlaatuisia kuvakulmia.

    VastaaPoista
  2. Noita vanhoja kuvia on aivan mieletön määrä. Samoin dokumentteja. Harmi, ettei niiden pohjalta tekemäni kirja ole vielä myynnissä!

    VastaaPoista
  3. Mannerheimin ratsastajapatsaan paljastuksessa olin läsnä. Seisoin isäni kanssa - oli siellä muutama sata muutakin - eduskuntatalon rappusilla seuraamassa paraatia. Isäni entisenä aktiiviupseerina piti huolen, että minut vietiin kesänviettoon serkkujen luokse Uudellemaalle Keski-Suomesta ainakin parina vuonna kesäkuun 4. päivä; Helsingin paraati nähtiin sopivasti.

    Patsaan paljastuksesta on meillä 8 mm:n kaitafilmi, jossa Kekkonen ajaa Cadillacin kyydissä ja helikopteri lentää.

    Edellisenä yönä oli Bodom-järvellä tapahtunut murhenäytelmä, joten jos kysyttäisiin, missä olit silloin, muistaisin kyllä.

    VastaaPoista