keskiviikko 4. lokakuuta 2017

Selittäkääpäs nyt minulle...

Nyt kun orwellilaista newspeakia aivan toden teolla ollaan suunnittelemassa, ja vääriä ajatuksia ollaan kitkemässä poistamalla sellaisiin ehkä johtavia käsitteitä, on toisaalta kiinnitetty huomiota myös siihen että uusien hygieenisten ilmaisujen tulisi olla yleisesti ja helposti ymmärrettävissä.

Liike-elämässä on harrastettu hienostelua muuttamalla titteleitä englanninkielisiksi. Joidenkin mielestä on alentavaa olla pelkkä siivooja, mutta ollappa oikein cleanliness manager, se muuttaisi kaiken. Oppineisuutta ja siitä johtuvaa ylemmyyttä taas korostetaan varsinkin humpuuki- eli humanististen tieteiden aloilla, kun käytetään  täsmällistä määrittelyä kaihtavia ulkomaankielisiä termejä kuten paradigma yms.

Uskonnollinen kieli kukkii tällaisia sanoja. Yritin ottaa selville mitä sana vanhurskas oikein tarkoittaa. Selitykset olivat niin ristiriitaisia ja oppiriitojen sävyttämiä, että eräänkin rovastin selityksistä ymmärsin vain minimaalisesti jotakin. Hänen mukaansa näet ihminen voi olla uskossa, mutta ei silti ymmärrä uskonvanhurskauttamisesta mitään. Käsite on hänen mukaansa sitäpaitsi pätevä vain protestanttisuudessa. No, jopa ymmärsin: vanhurskaus on mitta jolla määritellään oman hurskauden ylivoimainen määrä muihin verrattuna.

En pyydä mitään selitystä yllä esittämiini terminologioihin. Nehän voi yksinkertaisesti sijoittaa hämäyskielen erilaisiin kategorioihin. Mutta on joitakin aivan yleisiä ammattinimikkeitä jotka eivät minulle aukene. Niistä ensimmäinen on

Yleislääketieteen erikoislääkäri

Ymmärrän hyvin, että yleisessä lääketieteessä on erikoisia, yhteen asiaan keskittyviä osia. Yksi lääkäri on erikoistunut korviin, toinen umpilisäkkeisiin, ja kolmas ties mihin munaskuihin. Mutta miten voi erikoistua kaikkiin näihin erityiskysymyksiin, jotka siihen yleiseen lääketieteeseen sisältyvät? Mitä erikoista on yleisessä? Jos lääkäri erikoistuu kaikkiin osa-alueisiin yleislääketieteessä, onko se enää erikoistumista ollenkaan? Jos hän taas tietää jotakin vähän kaikesta, miten se voisi olla erikoistumista? - Toinen minua ihmetyttävä oppinimike on

Avaruustähtitieteen professuuri

Tähdet sijaitsevat käsitykseni mukaan kaikki avaruudessa - Hollywoodin ja suomalaisten televisiokanavien kulahtaneita tähtiä en nyt siis tarkoita. Alan emeritusprofessori Valtaoja selitti minulle - mikäli nyt vähänkin ymmärsin - että esimerkiksi matemaatikot tai hiukkasfyysikot ovat ikäänkuin maallisia tutkijoita. Mutta jos he tutkivat mitä avaruudessa ja siellä olevissa tähdissä oikein tapahtuu, avaruuspallo Terra tietysti mukaan lukien, miten voi olla olemassa vielä erityinen avaruustähtitiede?

Työelämän muutokset tuovat mukanaan aivan uusia yhdistettyjä haasteita. Ennenvanhaan olisi ehkä joku voinut hakea yhdistettyä junan- ja sikiönlähdettäjän virkaa, ja nykyään puhutaan yhdistetystä postin- ja roskapussinkantajan toimesta. Nämä nimikkeet toki selittävät itse itsensä.

Palatakseni alkuun, newspeakiin, PolCorr- tai uuskieleen, minulle on selvinnyt yksi asia. Sensorilla on ollut ainakin kaksi eri merkitystä, jotka nyt ovat yhdistymässä. Sensori havaitsee automaattisesti muutoksia ympäristössä, ja sensori kieltää ne saman tien.

Jos epäilette puhuneenne tai kirjoittaneenne jotakin, parantakaa oitis pahat tapanne, ennenkuin sensori tulee, huomaa, ja kieltää.

10 kommenttia:

  1. Minä todellakin kysyin viime vuosituhannen puolella eräältä lääkäriltä tuosta yleislääketieteen erikoislääkärin nimikkeestä: miten voi olla yleisspesialisti?

    Hän vastasi: "Samalla tavalla kuin yleisurheilija voi olla kymmenottelija."

    VastaaPoista
  2. Miksi vihapuhetta ei ole jo tehty rangaistavaksi? Mielellään takautuvasti. Vihapuhepoliisi Kaarisade jo lanseerasi twitterissä käsitteet "keskustelun ajokortti", "kivapuhelisenssi" ja "sananvapausekstrimisti". Toivottavasti Kari et ole sellainen?

    VastaaPoista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, en lähde anonyymin kuulustelijan kelkkaan. "Vihapuhe"-keskustelu on sikäli pohjaa vailla, että sitä ei ole tarkoin määritelty. Useimmissa tapauksissa sillä tarkoitetaan sellaisten mielipiteiden esittämistä, joita ei itse hyväksy. Eli kysymys on pitkälti politiikasta ja vastustajien hiljentämisestä.

      Poista
    2. Sitäpaitsi blogin aiheena ei ollut "vihapuhe" vaan ymmärrettävyys.

      Poista
  4. Kommenttini oli tarkoitettu parodiaksi kuten myös Kaarisateen twitter-tili. Näinä päivinä sananvapausekstrimisti on varmasti meriitti kelle tahansa blogi-kirjoittajalle, joksi myös blogi-isännän luen.

    VastaaPoista
  5. Hyvä käsiteskeptinen KR

    Tuo sensorin määritelmä on hyvä, ja se kertoo täsmällisesti toimenkuvan !
    Työsarkaa tuntuu riittävän. Työttömyys ei uhkaa :-(

    Yleislääketieteen erikoislääkäri kontra kymmenottelija on melko hyvä rinnastus.
    Vaikka urheilija olisikin yleisurheilija, voi hän tästä yleisestä taidostaan vielä ainakin osassa petrata.
    Yleislääketieteen erikoislääkäri eroaa tavallisesta erikoistumattomasta lääkäristä siinä, että on opiskellut kaksi kertaa kauemmin, ja on yleisimmistä sairauksista ja hoidoista omaksunut enemmän tietoa ja taitoa kuin erikoistumaton lääkäri.
    Siis on vähän kuin kymmenottelija ... tai ehkä kuin kolmikymmenottelija :-)

    Avaruustähtitiede onkin käsitteenä edellistä esimerkkiä ulottuvuudeltaan konstikkaampi. Jnkl. 3D+ -versio !
    Avaruus on jotakin avaraa ja suurta ... siis vastakohta jollekin suppealle ja pienelle.

    Kun toistaiseksi ei ole vielä nimitetty ketään suppeustähtitieteen proffaksi, on nyt vain tyytyminen tähän laajempaan esillepanoon.

    Kun tuossa jo käsiteltiin tuo yleislääketiede, on vertailun vuoksi otettava suppeuskäsitettä kuvaamaan ennen EU-aikaa Suomessa eksisteeranneet lääketieteen suppeat erikoisalat.

    Joku voi siis lääkäriksi valmistuttuaan erikoistua esimerkiksi sisätautioppiin. Tämän jälkeen oli sisätautien erikoislääkärin mahdollista erikoistua sisätautiopin johonkin lukuisista suppeista erikoisaloista. Näitähän oli vaikka hurumykky !
    Oli gastroenterologia, hematologia, reumatologia, endokrinologia, infektiosairaudet, nefrologia, kardiologia, ja mitä näitä nyt onkaan ...

    1990-luvun loppupuolella näistä suppeista erikoisaloista tehtiin itsenäisiä erikoisaloja, mistä oli monenmoista hallintobyrokraattistakin seurausta.
    Suppeusopinnot saivat liäkärlöiltä jäädä ...

    Mutta eipä sitten hoitaja enää lohduttaen vakuuta huolestuneelle potilaalle, että älkää hättäilkö, kohta tulee suppean pätevyyden lääkäri teitä katsomaan !!

    VastaaPoista
  6. Määrittelenpä kuitenkin tässä protestanttisen uskonvanhurskauden käsitteen, vaikka ei ole pyydetty:

    a) Vanhurskas on sellainen ihminen, jonka Jumala hyväksyy yhteyteensä.

    b) Uskonvanhurskaudessa on kyse siitä, että ihminen tajuaa, että hän ei kykene elämään moraalilain mukaan. Ihminen tajuaa kristillisen uskon lahjana, jonka voi ottaa tai jättää. Ihminen tajuaa, että kristinuskon Jumala ei vaadi häneltä mitään. Kun ihminen perustaa suhteensa Jumalaan yksin Kristuksen sovitustyöhön eikä omiin, Jumalasta irrallisiin mahdollisuuksiinsa, hän pääsee Jumalan voimavaikutuksen yhteyteen. Ja sitten on periaatteessa helpompaa elää moraalilain mukaan. Kunhan muistaa aina tajuta, että ylpeys vie tuhon omaksi. Ihminen, joka uskoo olevansa moraalinen esikuva, ei tosiasiassa ole moraalinen esikuva.

    PS. Oma puolihengellinen maailmankatsomukseni on sukua kristinuskolle. Olen entinen Suomen vapaakirkon jäsen (kirkko, joka on jotain helluntaiherätyksen ja Suomen virallisen evankelisluterilaisen kirkon välimaastosta).

    VastaaPoista
  7. Tuo "avaruustähtitieteen" Whatever on kuultu ja nähty.
    Oraakkelimaisen olemuksensa turvin yliopistossa tyttösille lepertelemällä ansainnut suurenmoisen tietäjän maineen.
    Siihen ei tässä maassa kummoisia tarvita.

    Kun mm. John Wheeler on selittänyt avaruuden olemusta ymmärrettävästi,niin suomessa riittää kun muuttaa sen kaiken monimutkaiseen ja arvoitukselliseen muotoon.

    Ja yliopiston tyttelit huokailevat ihastuneena.

    VastaaPoista