Muuan blogisti mietiskeli tasa-arvoa: "Tasa-arvo on sellainen tavoite, joka kuulostaa kivalta, on käytännössä mahdoton saavuttaa, ja saa kannattajansa vihaamaan todellisuutta ja ihmisiä, jotka siitä ovat vastuussa".
Blogisti lisäsi tähän vielä: "Mikään tasa-arvoideologia ei myöskään pyri tasa-arvoon, vaan tasaamaan tilit oman viiteryhmän ja vastapuolen menestyneimpien kanssa".
Hän sai tällaisen vastauksen: "Eikös 'Mahdollisuuksien Tasa-arvo' -ideologialla pyritä saavuttamaan juuri sellainen yhteiskunta, jossa ei katkerana tasailla tilejä, vaan nimenomaan annetaan menestyjien menestyä?"
Tästä saattaisi löytää viitteitä poliittisiin ajatusmalleihin esimerkiksi vasen-oikea-akselilla. Mutta ajattelua pitäisi tarkentaa määrittelemällä hiukan lisää termejä.
Ei pitäisi sekoittaa toisiinsa sanoja "tasa-arvoisuus", "tasavertaisuus" tai esimerkiksi "tasapäisyys". Matti ja Kalle saavat tasa-arvoisina asettua lähtöviivalle. Mutta koska he eivät juoksijoina ole tasavertaisia, Kalle tulee maaliin ensimmäisenä. Tästä syntyvät sitten ne ongelmat.
Mattia harmittaa häviö, ja jos Kalle saa palkinnon, Mattia harmittaa myös se ettei hän itse saa yhtä paljon. Matin vanhemmat vaativat tasa-arvoa, joka heidän mielestään tarkoittaa sitä, että kaikki tulivat ensimmäisinä maaliin, ja saavat saman palkinnon. Kallen on juostava hitaammin, ja annettava puolet palkinnosta Matille.
Tilannetta selvittämään tulee ammattiauttaja, joka järkeilee: koska poikia ei millään tahdo saada tasavertaisiksi, tasa-arvoon on pyrittävä kieltämällä juoksukilpailu kokonaan. Kaikki saavat juoksennella mihin suuntaan vain, eikä maaliviivaa ole.
Ammattiauttaja lähti etenemään tasapäisyyslinjallaan, kieltoja tuli yhä enemmän, ja lopulta kävi niin, että Matti, Kalle ja muut pojat pantiin marssimaan rinta rinnan, tasatahtiin. Marssin suunnan ja vauhdin määräsi ammattiauttajan esimies, ja niiden suhteen ei ollut valitusoikeutta, sillä esimies jos joku tiesi mitä tasa-arvo on. Tai näin hän sanoi.
Aiheesta kirjoittaa arvostamani blogisti Ruukinmatruuna laajemmin:
VastaaPoistahttp://takkirauta.blogspot.com/2009/12/apua-apua-meita-sorretaan.html
Olipa muuten hemmetin hyvä kirjoitus
VastaaPoista-Henri H
Oivallista pohdiskelua!
VastaaPoistaTuon tuosta voidaan huomata myös yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon sekoittuvan kielenkäytössä. Meillähän on esim. yhdenvertaisuuslaki ja tasa-arvolaki, joista jälkimmäinen koskee naisten ja miesten välistä tasa-arvoa.
Hienoa että olet taas aktivoinut blogisi! Valkeakosken Sanomista ollaan toki saatu lukea älykkäitä kirjotuksiasi, kiitos niistä.
VastaaPoistaHiukankaan pidemmällä tähtäimellä lahjakkaiden tukeminen (vaikka kilpailun turvin) kannattaa. Käyttääkseni tätä kilpajuoksuvertausta: voittaja saa motivaatiota ja itsevarmuutta kehittyä itse juoksijana yhä paremmaksi. Pian hän antaa vinkkejä muille juoksijoille, kannustaa - ja lopulta valmentaa näitä! He taas saavat itsevarmuutta kehittyessään juoksijoina...
Kun lähtöviiva ja säännöt ovat kaikille samat, tasa-arvo toteutuu. "Tasapäisyydeksi" tilanteen pyrkii muuttamaan kateus tai yksilöllisyyden vastaiset ideologiat.
..."kateus ja yksilöllisyyden vastaiset ideologiat...
VastaaPoista... jotka käytännössä kumpuavat samasta lähteestä.