Tähdet ja avaruus -lehti kertoo nettisivullaan USA:n edustajainhuoneessa pidetystä tilaisuudesta, jossa SETI-projektin edustaja arvelee että muualta avaruudessa löydetään elämää parin kymmenen vuoden kuluessa. Tietysti tämän voi ottaa myyntipuheena, sillä rahaa avaruuselämää etsivä järjestö tarvitsee. Toisaalta avaruuden tutkimus on viimeisten vuosien aikana kehittynyt niin hurjaa tahtia, että hypetykseen on helppo yhtyä.
Syvästä avaruudesta on löytynyt monimutkaisia orgaanisia aineita, vettä ja muitakin elämän syntyyn tarvittavia rakennuspalikoita. Planeettajärjestelmät ovat enemmän sääntö kuin poikkeus. Jopa pieniä maankaltaisia planeettoja on jo nyt havaittu satamäärin. Jos niiden kaasukehältä onnistutaan löytämään vaikkapa happea tai metaania, se saattaa kertoa ainakin jonkinlaisesta elämästä.
Toisaalta elämää saattaa olla sellaisessakin muodossa, ettei se ensihätään siltä edes tuntuisi. Elämän määritelmä saattaa joskus joutua korjattavaksi, samoin sen mieliä niin kiehtovan älyllisyyden määrittelylle voi tulla suuria vaikeuksia. Arvaisinpa, että mielikuvitusrikkaimmatkaan scifi-kirjailijat tuskin ovat osanneet kehitellä niin outoja elämänmuotoja kuin joskus ehkä havaitaan.
Missään tapauksessa en lähtisi veikkaamaan ihmistä tai liskoa muistuttavan alienin puolesta. En myöskään lähtisi arvailemaan jonkun täysin vieraan tyyppisen sivilisaation ystävällisyysastetta. Mitä erilaisempi sellainen olisi, sen ilmeisemmin se ei edes havaitsisi tai käsittäisi ihmissivilisaatiota. Emmehän me edes tiedä olisiko se kokonaan riippuvainen siitä 5 prosentista ainetta, joka meidän havaintojemme mukaan on näkyvää.
Entä jos älyllisyys olisikin jotain sellaista kuin Vanamonde Arthur C. Clarken kirjassa The City and the Stars, eli "puhdasta henkeä", mitä se nyt sitten voisi merkitäkään? Taikka Fred Hoylen Musta Pilvi saman nimisessä klassikossa? Tai vaikkapa Solaris Lemin romaanissa? Tai ehkä jossain kiertää tähteään Päivänkakkaraplaneetta (Lovelock 1983)? Ehkäpä se on voinut kehittää kollektiivista älyä muurahais- tai mehiläisyhdyskuntien tapaan?
Jotkut kirjailijat ovat kehitelleet ajatusta äärettömästä määrästä maailmankaikkeuksia, jotka saattaisivat jopa olla sisäkkäin. Jos noita kaikkeuksia olisi ääretön määrä, olisi myös meidän kaikkeutemme kopioita ääretön määrä. Mikä tietysti kirjailijan kannalta on kiinnostavampaa, myös sellaisia kaikkeuksia olisi, jossa maailmamme muuten olisi täsmälleen sama kuin nyt, mutta minä kirjoittaisin parhaillaan jääkiekosta tai Venäjästä. Mikä näppärä tapa eräällä tavalla korjata kaikki menneet möhläykset! Etsisi vain sen "oikean" universumin, ja jättäisi muut kärsimään typeryyksistäni...
Törmäsin pikku artikkeliin, jossa harvardilainen astrofyysikko Avi Loeb esittää, että meidän sivilisaatiomme saattaisikin olla jälkijunassa. Maailmankaikkeuden keskilämpö on kaiken aikaa laskenut, mutta esimerkiksi n. 10 miljardia vuotta sitten se olisi voinut olla elämän kannalta suotuisampi!
Oli miten oli, en usko että meidän kuvamme maailmankaikkeudesta ja elämästä on vielä lähestulkoonkaan valmis. Uskon sen sijaan, että koemme vielä suuriakin yllätyksiä. Mihin ne meidät vievät, siinäpä kysymys. Mutta "kolmannen asteen yhteyttä" en odota, sellaisessa ei käsittääkseni olisi mitään mieltä, eikä sellaisenaan hyödyttäisi kumpaakaan osapuolta.