
Radio ykkösen sarjassa "Mielenkiinnosta musiikkiin" haastateltiin 22.12.09 muuatta musiikkitieteen dosenttia. Erilaisilta dosenteilta olen kyllä jo opiskeluajoistani lähtien ehtinyt kuulla kaikenlaista, mutta tämä dosentti osoittautui kyllä sellaiseksi mustaksi aukoksi, jonka rinnalla pimeyskin on häikäisevää.
Ei siinä mitään, että klassinen musiikki sai kuulla kunniansa. Sehän on "leimallisesti eurooppalaista ja valkoihoista". Se on "valtaa pitävän eliitin erottautumiskeino", jonka puolustajat "yrittävät peitellä tuota funktionaalisuutta". Tuota edistyksellistä hölynpölyä kuulee tämän tästä, mutta humanistiset yliopistodosentit osaavat kätkeä sen tieteelliseltä kuulostavaan valepukuun. Raaka rahvas sanoisi sen yksinkertaisemmin ja suoremmin.
Mutta eihän dosentti tähän lopettanut. Lastenkulttuuri ja -laulut saivat häneltä kyytiä. Kuka saa tehdä musiikkia? Taas tultiin valtakysymykseen. Lastenlaulujen soittajina on - kauhistus - paljon miehiä! Dosentin mukaan sukupuolisuus ja sen esittäminen kiinnostaa häntä erityisesti, ja lastenkirjallisuudessa on onneksi kuulemma jo esiteltykin vaihtoehtoisia sukupuolimalleja.
Mutta voi kauhistus! Lastenlauluissa heteroseksuaalinen hierarkia on vielä voimissaan! Lauluissa esitetään vain perinteisiä tarinoita äideistä ja isistä! Mitenkä ihmeessä tähän saisi korjauksen? "On toinen äiti laittanut kystä kyllä"? "On toinen isä soittanut pizzataksin"?
Lastenleikkien ja -laulujen suhde etnisyyteen ja rotuun on tietysti täysin pielessä. Dosentti otti tosin vain yhden esimerkin: "inkkarit ja länkkärit". Näillä ei kuulemma ole mitään eroa "SS-upseeri ja juutalainen"-leikkien kanssa, joita tosin en juurikaan ole sattunut kuulemaan enkä näkemään.
Yhdestä tuutista tuli taas kerralla ulos koko arsenaali. Omien seksuaalisten ongelmien esitteleminen akateemisina ja valtakysymyksinä voi olla terapeuttista, mutta saattaa myös heikentää "humanististen tieteiden" uskottavuutta. Perinteiseen herravihaan yhdistynyt sairaalloinen viha omaa taustaa kohtaan, valkoihoisen rodun ja eurooppalaisen korkeakulttuurin tuomitseminen, sekä toistuva vallasta puhuminen herättävät vähintään huolestumista.
Minkälainen se maailma olisi, jossa nämä dosentit vihdoin olisivat saaneet vallan? 1984?