sunnuntai 13. joulukuuta 2009

Pakettinappula


Olipa kerran satu, joka innosti kolmivuotiaita suunnattomasti. He eivät kyllästyneet leikkimään sen päähenkilöä, joka sanoi "Röh!".

Sadun on kirjoittanut Martti Haavio, ja sen päähenkilö on Porsas Urhea, joka ei pelkää mitään, mutta jolla aina on kova nälkä. Mutta tänään tuon sadun kertominen on kovin kovin vaikeaa.

Eräissä päiväkodeissa satu kuulemma on kielletty, koska porsaan mainitseminen saattaa loukata tarhan muslimilasta. Mutta on toinenkin syy.

Kun Porsas Urhea ilmestyy satuun, se on niin laiha, että sen kylkiluut näkyvät, ja sen kärsä on ohut kuin pakettinappula. "Siis mikä?" kysyvät epätieteellisen kenttätutkimukseni mukaan alle 60-vuotiaat.

Sadun huippukohdassa Porsas on lihonut niin, että sen kärsä on paksu kuin perunanuija. Sekin tuottaa vaikeuksia ainakin alle 50-vuotiaille miehille.

Mutta minne pakettinappula, tuo siunauksellinen pikku keksintö on kadonnut? Muovikassiko sen työnsi historian hämärään? Vielä 50-luvulla jokainen kaupassa käynyt ja painavaa pakettia kantanut siunasi sitä, kun ohut ja kova naru ei leikannut sormia, vaan pakettia oli näppärä kantaa vaikkapa etu- ja keskisormen välissä.

Vanhempani olivat pula-aikoina keränneet kokoon narunpätkiä ja pakettinappuloita, ja säilöneet ne yläkaapin perukoille siistiin pakettiin. Sieltä ne sitten löytyivät muiden aarteiden joukosta, kun kuolinpesää tyhjennettiin. Nykyisin kuljen aina pakettinappula taskussani. Saattaisihan käydä niinkin, että tärkein historiallinen merkitykseni olisikin juuri pakettinappulan henkiin herättäminen.

Ajatelkaapa, mitä mahdollisuuksia pakettinappulalla olisi markkinoinnissa! Tavallinen 4 milliä paksu ja 5 senttiä pitkä, keskikohdaltaan uritettu oksanpätkä jäisi tietysti rahvaan luuseripakettien kantamiseen. Mutta samaa roinaa voisi myydä juhla- ja de luxe-versioina, jalopuusta veistetyn tai värikkäästä erikoismuovista valmistetun pakettinappulan koristamana.
"Kaupanpäällisenä aito ja ainutlaatuinen pakettinappula, parhaitten muotoilijoiden juuri sinulle suunnittelema!". Hetihän tässä tekee mieli tehdä kaupat.

1 kommentti: