

Mutta tätä ennen Renoir oli ehtinyt maalata kymmeniä kuvia Lisestä, muun muassa tämän kotoisan leppoisan kuvan ompelevasta Lisestä (1866, tyttö oli tuolloin 18-vuotias).

Maalari ja hänen mallinsa Pariisissa... Monien kohdalla todellista boheemielämää. Ties mitä maalarista koskaan tulisi. Rahan puutetta. Mutta juhlia taiteilijapiireissä. Kaikki kuitenkin varsin kaukana porvarillisen säädynmukaisuuden ja moraalin ahdistavista kahleista. Porvaristytöt olivat tarkoin vartioituja avioliittoon asti, ja moni lukemani kirjeenvaihto viittaa siihen, että he saattoivat jopa vielä kaksikymppisinäkin olla melkoisen tietämättömiä sukupuolielämästä. Toisin oli "alemman" kansanosan ja boheemien laita.
Renoirin ja Lisen suhde oli varsin pitkä, itse asiassa. Monien mallien on täytynyt tietää, että mallin ja siihen yleensä liittyneen rakastajattaren toimenkuva ei välttämättä ollut kovin pitkäaikainen. Syitä siihen saattoi tietysti olla moniakin, mutta yksi niistä oli luonnollinen: nuoren tytön ja naisen kauneus, hänen myyntivalttinsa, oli katoavaista tavaraa. Tulevaisuus taiteilijan rouvana ei välttämättä ollut kovin realistinen haave... Ajelehtiminen suhteesta toiseen, ja usein myös vajoaminen sosiaalisessa järjestelmässä sen sijaan on varmaan ollut tavallisempi kohtalo, ellei sitten onnekas avioliitto tullut pelastamaan mitä pelastettavissa oli.
Lisen "boheemikuvan" viesteistä tuli myös mieleen, miten vähän romaaneissa ja taiteilijatarinoissa kerrotaankaan niin sanotuista "vahingoista". Mimì ja Musette vaihtoivat rakastajaa, mutta eivät tulleet raskaiksi, eikä taiteilijain malleistakaan sellaista juuri kerrota. Ja jos "vahinko" tapahtui - ja täytyihän niitä tapahtua - lapsi saatettiin nopeasti häivyttää lastenkotiin, pois silmistä ja mielestä. Aivan täyttä realismia nämä tarinat eivät siis mitenkään voi olla.
Katsoin eilen elokuvaa Rembrandt's J'accuse, ja siinä oli minusta mielenkiintoisesti ilmaistu se, että kuinka lukutaidottomia olemmekin kuvataiteen suhteen. Se oli minun mielestäni mielenkiintoinen ajatus, ja pitää eittämättä paikkansa. Taidetta katsotaan, mutta ei tulkita, sen merkityksiä ei selvitetä. Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta!
VastaaPoistaKR
VastaaPoistaEn voi kuin huokailla, miten jaloa, vivahteet löytävää tekstiä tuotat: näet ja kuulet enemmän kuin ohari-ihmiset.
Herkkupaloja jaat meillekin, jotka emme musiikista emmekä kuvataiteista alkeellisintakaan ymmärrystä omaa.