keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Kuka muni maailman alkumunan?






































Kuten lähes kaikki maailman kansat (juutalaisia lukuunottamatta) tietävät, maailma on syntynyt munasta, kuten sen synnyn jälkeen melkein kaikki elämäkin. Ja kyllähän sen kapitalistisetkin tiedemiehet ovat tunnustaneet, että Big Bang syntyi kun Kosminen muna äkkiä poksahti rikki.

Tiedemiehet eivät tosin osaa sanoa kuka sen munan poksautti hajalle. Me suomalaiset sen tiedämme: Ilman impi oli ilman ja veden ansiosta tullut raskaaksi, ja kärsi kärsimistään satoja vuosia, koska kukaan ei ollut kertomassa hänelle miten tulisi synnyttää. Tuli sitten jossain vaiheessa sotka, joka luonnollisista syistä ei löytänyt muuta pesän sijaa kuin Ilmattaren vedestä pilkistävän polven. Eihän tuskissaan vääntelehtivä Ilman impi, kave Luonnotar korea, pysynyt paikoillaan, ja niin munat vierivät veteen ja särkyivät, tunnetuin seurauksin.

Ilmatar itse kun ei osannut, hänen sisällään jo ikivanhaksi elänyt ensimmäinen jumal-ihminen Väinämöinen päätti itse käynnistää synnytyksen, työnsi ensin sormen ulos ja vääntäytyi sitten lopulta perässä kaikkine varusteineen. Maailman ensimmäinen vesisynnytys oli tapahtunut. 

Mutta mitäpä me nyt siitä alkaneesta maailmanhistoriasta sen enempää, kun olennainen kysymys on auki. Mistä se muna tuli? Kosmologit ovat hädissään arvelleet että edellinen maailmankaikkeus olisi jostain syystä kutistunut kokoon äärimmäisen pieneksi kosmiseksi munaksi, No, mutta tuohan ei selitä mitään! Mistä se edellinen maailmankaikkeus sitten oli syntynyt? Kosmisesta munasta varmaan sekin. 

Suomalaisethan tuon tiesivät jo muinoin, sotkahan sen munan tuli munimaan, kuten äsken jo mainittiinkin. No mutta mistäs se sotka sitten tuli, kysynevät nyt tyhmät inttäjät. Hyvänen aika, ainahan noita sorsalintuja on lennellyt vetten yllä! Turha tulla kyselemään itsestäänselvyyksiä!

Varmemmaksi vakuudeksi munansärkijän viehättävästä ulkonäöstä liitän tähän R.W.Ekmanin vuonna 1860 maalaaman havainnekuvan Ilmattaresta, ilmeisesti vielä siinä elämänsä vaiheessa jolloin hän niin suuresti kärsi impeydestään. Ja mikäli joku haluaa lisäselvityksiä asiasta, lukekoon Kalevalan ensimmäisen runon. Se on netissä sekin.


 

1 kommentti:

  1. En tiedä tarkkaan Ilmatar-hahmon taustaa, mutta vielä vuoden 1835 Kalevalassa "tuopa kokko Turjalainen" muni munansa Väinämöisen polvelle. Risto Pulkkinen kertoi, että Ilmattaren hahmo teki myytistä paremmin kristinuskon muottiin (Maria ja Jeesus) sopivan, miksi vuoden 1849 laitokseen Lönnrot sen muunsi. Vaan onpa esimerkiksi Karita Mattilan Luonnotar-esitys kovin vaikuttava, ja hyvin sitä tukee videokin.

    VastaaPoista