tiistai 27. toukokuuta 2025

Avatar nimeltä "Halla-aho"


Nyt Yle on tuottanut uuden fiktiosarjan elävästä henkilöstä, tällä kertaa Jussi Halla-ahosta. Myös hän on herättänyt suuria tunteita, ihailua tai peräti vihaa. Häneltä itseltään ei kysytty mitään, samoinkuin ei Mariniltakaan.

 

"Tiedonantajat" ovat heidän ystäviään ja vihamiehiään, tai kokonaan ulkopuolisia, kuten toimittajia. Jos kuvailisin läheisiäni näille haamukirjoittajille, heistä moni voisi kovin yllättyä. Mitenkä voisin täysin tuntea lähimmäistäni, kun jopa itse saattaisin ihmetellä itseäni?


Nyt Yle julkaisi näytteen tästä fiktiosta, kaiken lisäksi hyvin intiimin kohtauksen, jossa kuvitteellinen päähenkilö on yhdessä kuvitteellisen vaimonsa seurassa. Ei tällainen satuilu ole kovin eettistä.

Julkaisen Marin-blogin uudelleen. Mutatis mutandis argumenttini sopivat tähän uuteen tapaukseen aivan hyvin.


  


tiistai 8. lokakuuta 2024

Avatar nimeltä "Marin"

 


Nainen on vasta 38-vuotias. Nyt hänestä julkaistaan fiktiivinen draama. Siis fiktiivinen draama, Ylen tuottama, ja siitä ovat kaikki mediat toitottaneet jo päiviä.

Aletaanpa alusta. Mistä me tiedämme tämän 38-vuotiaan? Koska media on kertonut hänestä. Miksi hän on superjulkkis? Koska media on tehnyt hänestä ensin julkkiksen, ja puhkunut ja puhaltanut hänestä sitten superjulkkiksen. Jokainen superjulkkis on median synnyttämä, riippumatta siitä onko kohde itse tätä asemaa halunnut.

Media tietää hyvin, että paha kello kuuluu kauemmaksi kuin hyvä kello. Menetelmä on tämä: ensin täytetään palstat kritiikittä hyvillä mielteillä. Kauneus, nuoruus ja menestys on varsinkin naisen kohdalla mainio startti. Kuvan naisesta tuli viisi vuotta sitten, 33-vuotiaana, pääministeri. Hän oli erinomainen kohde median päätehtävän aiheeksi.

Vasta kun kohde on riittävän suosittu, häntä kannattaa skandalisoida. Se aloitettiin varovaisesti. Sen sijaan että virkamiehet olisivat huomauttaneet työasunnon aamupalojen hinnasta, ja pääministeri olisi normaaliin tapaan korjannut tilanteen, ilman sen ihmeempiä kommervenkkejä, herkullinen tapaus vuodettiin julkisuuteen.

Media alkoi höyhentää nuorta pääministeriä häikäilemättä, ja paisutti näitä itse laatimiaan kohuja. Aamupalojen jälkeen iskettiin naisen koruihin, yritettiin saada lisää vauhtia siitä, että tämä todennäköisesti oli eräässä kuvassa ilman rintaliivejä, ja lopulta salakuvattiin erilaisia bileitä. Media kehitteli teorioita päähenkilön mahdollisesta alkoholismista ja huumeidenkäytöstä. Kaikki koukut eivät kaloihin iskeytyneet, mutta kohde sai tarpeekseen. Hän jätti poliittisen työnsä, ja lähti ulkomaille.

Sitten kävi niin, että nuori nainen alkoi menestyä kansainvälisesti. Hänelle tuli vähän enemmän rahaakin, ja hänet nähtiin monenlaisten pintajulkkisten kanssa samoissa kuvissa. Nythän on niin, että media tavallaan omistaa pintajulkkikset, koska on ne luonutkin. Tämä nainen oli siitä hankala, ettei hän ollut soveliaalla tavalla mediaystävällinen. Ehkäpä hän kuviaan lähetellessään suorastaan pottuili medialle.

Niinpä media kosti. Kun nuori nainen ei itse avautunut sille, eikä kertoillut intiimiasioitaan, media loi hänestä avatarin, "Sanna Marinin". Ja nyt kaikki lukijat ja kuuntelijat saavat taas tietää minkälainen tämä oikeasti on, miten riitelee, miten lempii, mitä missäkin tilaisuudessa puhelee.

Eihän tuo nyt ole niin omituista, että me saamme kuulla päähenkilöstämme fiktion kautta, sen käsikirjoittajan, joka ei edes tunne alkuperäistä henkilöä. Onhan henkilömme ministeriaikanaankin ollut julkisuudessa mitä suurimmalta osalta fiktiivinen.

Minusta tämä ei ole enää mitenkään kohtuullista. Nyt pelkään jopa tragiikan lähestyvän. Kun toimittajat haistavat verta, he kyllä repivät saaliinsa ilman vähintä armoa.

(Varmuuden vuoksi sanon, etten ole ollut poliittisesti ollenkaan samaa mieltä entisen pääministerin kanssa. Mutta hän on ihminen siinä kuin kuka tahansa meistä. Jokin kohtuus saisi julkisella puheella sentään olla.)

2 kommenttia:

  1. Mielikuva "mediasta" jonkinlaisena yhteiskuntaruumiin jäsenenä ja päämäärärationaalisena toimijana on suunnilleen yhtä realistinen kuin sotahistorioitsijoiden tapa kirjoittaa tapahtumahistoriaa valtiosubjektiharhan vallassa.

    Se yhteinen tunnustuksellisuus joka median toimittajia ja ehkä eritoten toimittelijattaria riivaa ei tajunnallisen taantuneisuutensa takia voi edustaa mitään päämäärärationaalista ajattelua. Tällaista määrätietoisuutta ei mediakentän toiminnassa pidä nähdä. Se että sopulit vaeltavat laumoissa ei ole suunnitelmallista.

    Poliitikot ovat parhaimmillaan retoriikassa -- poliitikot vaikuttavat puhumalla, kun taas kirjoittavat ihmiset ajattelevat kirjoittamalla. Mitä Sanna Marin on kirjoittanut? Ei mitään.

    Tiedollisia totuuksia hahmottava päämäärärationaalinen ajattelu tarvitsee tajunnalliseksi premissikseen kyvyn hidastaa ja hallita tajunnallista aikaa, ja se on nimenomaan kirjoitetun kielen -- erityisesti äänekirjoituksen -- ominaisuus. Mitä menestyneempi poliitikko omassa ajassamme -- tässä puheen, musiikin ja kuvan, mutta nimenomaan ei kirjoitetun kielen -- ajassa on, sitä ohuempaa ja "ideologisempaa" hänen ajattelunsa on.

    Noin niinkuin sympaioiden ja antipatioiden jakelun kannalta en kyllä jakaisi kiitostani sen enempää sannamariineille kuin heidät "luoneelle" mediallekaan. Kaipaisin kirjahyllyt takaisin koteihin.

    VastaaPoista
  2. Yleisesti ottaen 40 vuotiaskin on todella nuori pääministeriksi. Toivottavasti ei enää.

    VastaaPoista