perjantai 29. tammikuuta 2010

Katujuoksua - Näkymiä Argoksen eli Wulffin talosta 1920-luvulla 2


Tässä kuvassa on meneillään katujuoksu kohti Espaa ja Kauppatoria. En tiedä vuotta - se vaatisi varmaan melkoisen lähdetutkimuksen. Mutta ensimmäisenä juoksee ikäänkuin Turun Urheiluliiton mustaan pukuun sonnustautunut juoksija, joka voisi olla vaikkapa itse Paavo Nurmi. Hänen perässään sinnittelee vielä juoksija, jonka paidassa on hiukan HKV:n tunnusta muistuttava merkki. Muut neljä ovat jo jäämässä.

Seuraavassa kuvassa saattaa olla kysymys samasta kilpailusta. Kärki menee jo kaukana Grönkvistin kivimuurin tuolla puolla, ja teatteria ohittavat jälkipään juoksijat. Sattuisiko lukijoitten joukossa olemaan urheiluhistorioitsijaa, joka ehkä voisi antaa valistuneen arvauksen? Oma arvioni on, että Pariisin olympialaisista ei ole vielä kulunut pitkäkään aika, ja että ehkä senkin vuoksi kansaa on kokoontunut tuollainen valtava määrä. Espan puissa ei ole lehtiä. Kevättä vai syksyä?
Kolmas kuva tuotti minulle ensi alkuun päänvaivaa. Onko menossa urheilupoliittinen välikohtaus? Joku paikalle saapuva juoksija on kohta saamassa turpiinsa? Sitten välähti, että viestinjuoksustahan tuossa olikin kyse, ja viestinvaihdosta! Mutta onpahan yleisömuurien väliin jäänyt vähänlaisesti tilaa. Kyllä tuossa vielä nähdään tönimistäkin, pelkään pahasti. Jälleen urheiluspesialistit, mistä juoksusta voisi olla kysymys?Jälleen kehottaisin lukijoita klikkaamaan kuvan suuremmaksi.

2 kommenttia:

  1. Kärjessä lienee tosiaan TuUL:n edustaja, mutta kampauksesta päätellen kyseessä ei ole Nurmi. Lisäksi Nurmi otti Helsingissä osaa katujuoksuun ainoastaan vuoden 1933 Kaivopuiston maratonilla (25 km), jossa keskeytti 21 km:n kohdalla.

    Jos veikata pitää, niin kyseessä on joko Suomen Urheilulehden maraton (juostiin 1921-65) tai Kaivopuiston maraton (1929-61), molemmissa matkana 25 km ja tietääkseni molemmat juostiin myöhään syksyllä. Ainoa TuUL:n mies, joka on jommankumman voittanut ennen sotia oli Hannes Kolehmainen 1922, mutta ei juoksija kyllä häneltäkään näytä. Kakkosena oleva HKV:n mies voisi ulkonäön perusteella olla Albin Stenroos, joka voitti Urheilulehden maratonin 1923.

    Nämä heitin ns. "sivistyneinä arvauksina".

    VastaaPoista
  2. Käytin pitkän tovin nauttien tekstiesi ajatuksista ja erityisesti vanhoista Helsinki-kuvista. Mahtaisiko kokoelmistasi löytyä kuvia nk. Wasa Bankin talosta, osoite Eteläesplanadi 12? Teen jatkuvasti rakennushistoriaan liittyvää tutkimusta ja uusien vanhojen kuvien näkeminen on todella virkistävää!

    VastaaPoista