torstai 25. helmikuuta 2010

Neo-Pompeji ja mammuttien kloonit


Olen onnellinen, että ehdin nähdä niin Forum Romanumin, Ostian kuin Pompejinkin silloin, kun niissä vielä valtaosa kohteista oli avoinna. Näinmuodoin olen nähnyt myös Mustan kiven Forumin alla; nyt kun sinne ei ole ollut pääsyä, siitä varmaan tulee mystinen danbrownilainen taikapaikka.

Valitettavasti turistien rapauttava paine on käynyt ylivoimaiseksi sekä näille muinaisraunioille että myös Venezian ja Firenzen kaltaisille kaupungeille. Sen vuoksi lienee ainakin suunnitelmissa ollut turisteille tarkoitettujen kopioiden rakentaminen. Sellaisia pikkuvenetsioita ynnä muita senkaltaisia on jo olemassakin.

Parin kymmenen vuoden ajan olen jo ehdottanut Pompejin täydellistä rauhoittamista tutkimuskohteeksi, ja kokonaan uuden roomalaiskaupungin rakentamista jonnekin Pontisten soitten tienoille. Karttojen perusteella siellä saattaisi olla tilaakin. Neo-Pompejin rakennuskanta ja katuverkosto olisi yksi yhteen vanhan kanssa.
Forumin pitkittäisakselin suunnassa oleva Vesuvius korvattaisiin saman muotoisella hotellilla, jonka katolta aina silloin tällöin tuprahtelisi savua. Koko huoltoverkosto sijaitsisi maan alla, ja itse kaupunki restauroitaisiin ehjäksi parhaitten tutkija- ja arkkitehtiryhmien toimesta. Kaikki tavernat, kylpylät ja muut huvipaikat olisivat toimivia, johonkin mittaan myös ehkä bordellit. Rikkaimmille turisteille vuokrattaisiin määräajaksi domuksia, ja köyhemmille riittäisi huoneita 3 - 5 -kerroksisista insuloista. Sekä työntekijät että turistit pukeutuisivat tyylinmukaisesti. Korttelien kauppapuotien määrä riittäisi hyvin sekä vaate-, ruoka-, että turistimyymälöille. Kaupungin kieli olisi sekamuoto italiasta ja latinasta.
Jo vuosia sitten kehittelin mielessäni tulevaisuusjännärin kirjoittamista Neo-Pompejista. Kun aikani täällä on jo rajoittunut, kerron synopsiksen tässä jonkun fiktiokirjoittajan hyödynnettäväksi.

Kertojaminä on työryhmään kuulunut arkkitehti, joka on matkalla Neo-Pompejin juhlallisiin avajaisiin. Yleisöjoukon vilinässä hän on huomaavinaan entisen vaimonsa. Tähän tulee taustoja selvittävä kertomus aikaisemmista tapahtumista. Vuonna 2018 japanilaiset ja venäläiset tutkijat onnistuivat kloonaamaan mammutin, ja nopeasti kasvavan mammuttilauman tyyssijaksi oli rakennettu suljettuja alueita Japaniin, Kiinaan ja Siperiaan. Niitä vastaan nousi viranomaisten terroriliikkeeksi tuomitsema ja maan alle pakottama gaiaanien joukko, johon monista eri syistä oli liittynyt paljon nuorta väkeä. Monet pitivät mammutin henkiinherättämistä jumalattomana tekona, joillakin oli muita yhtä outoja perusteluja. Kuitenkin nämä äiti Gaian ystävät olivat ryhtyneet tuhotöihin, surmanneet mammutteja, myrkyttäneet vesiä, ja räjäytelleet aukkoja aitauksiin. Päähenkilön vaimo oli liittynyt näihin gaiaaneihin, ja kadonnut väistämättömän avioeron jälkeen.

Kun päähenkilö (rohkenen nimetä hänet Waltheriksi) sitten näkee häivähdyksenä vaimonsa uudemman kerran, hän on varma siitä että gaiaanit ovat soluttautuneet Neo-Pompejiin. Mukaan oli tullut myös kiihkouskonnollista väkeä niin Yhdysvalloista kuin islamilaisestakin maailmasta. Pahennusta olivat herättäneet niin roisit korkokuvat ja maalaukset, kuin myös sitkeästi levitetyt huhut bordellien perustamisesta. Walther on varma siitä, että hankkeilla on isompi terroriteko, jonka kohteena on ensisijaisesti Odeion-teatteri, mutta myös Eumachian tavaratalo forumin vierellä ja eräät "epäjumalien" temppelit, Venuksen varsinkin.

Ja sitten jännäritapahtumat lomittautuvat Neo-Pompejin ja juhlallisuuksien esittelyn kanssa. Koska tällaisten turistikohteiden rakentaminen on mielestäni välttämätöntä alkuperäisten suojelemiseksi, en anna gaiaanien onnistua suunnitelmissaan. Jollakin konstilla heidän liikkeensa voisi saada hajallekin, kun fiksummat porukasta alkavat oivaltaa idean mielekkyyden.

1 kommentti:

  1. Eikös Pompeijin kopiota siihen viereen olla rakentamassa? Muistelen joskus lukeneeni jotain sellaista? Tosin siinä kai oli ajatus rakentaa kopio raunioista, ei toimivasta kaupungista?

    VastaaPoista