sunnuntai 3. lokakuuta 2010

Lähtisimmekö Helsingin laulujuhlille 1900?


Harmin paikka. Unohdin kesäkuussa kertoa, että olisi kannattanut tulla Helsinkiin Laulujuhlille 19 18-20/VI 00! Kädessäni on laulujuhlien komea 32-sivuinen vihkonen (hinta 50 penniä eli 2,05 €), jossa kerrotaan juhlaohjelman lisäksi paljon mielenkiintoisia asioita Helsingistä. Sen luettuani olisin voinut pantata koko vähäisen omaisuuteni ja lähteä Helsinkiin!

Helsinki näyttää olevan hyvin kaunis paikka. Siellä sijaitsevat muun muassa

Kaisaniemi, jossa laulu- ja soittojuhlan ohjelma suoritetaan, on suosittu kävelypaikka.
Kaivopuisto, kaupungin eteläosassa. Sen korkeilta kallioilta on laaja näköala merelle.
Kasvitieteellinen puutarha, jonka puutarha on avoinna koko päivän ja kasvihuoneet laulujuhlapäivinä k:lo 11-1 päivällä.
Eläintarha, Töölönlahden pohjoispuolella, laaja puisto, jossa on m. m. Helsingin Puutarhayhdistyksen kasvihuone ja Alppilan ulkoravintola.
Korkeasaari, jonne pääsee laivoilla pitkin päivää Pohjoissatamasta, on eläintieteellisenä puistona. Ansaitsee katsomista.
Seurasaari, jonne laivaliike on Hietalahden satamasta pitkin päivää ja maisin pääsee Töölön kautta, on suosittu huvipuisto.
Tähtitorni- eli Observatooriovuorelta on laaja ja kaunis näköala.

Toisena juhlapäivänä tiistaina 19 p:nä Kesäkuuta k:lo 8-11 aamulla, tehdään, jos ilma on suotuisa, useilla laivoilla huvimatka Helsingin ihanaan saaristoon.

Liikeneuvot kulkevat Helsinkiin, Helsingissä ja Helsingistä erittäin vilkkaasti. Parin kolmen tunnin välein Helsingistä lähtee paikallisjunia Tikkurilaan, Järvenpäähän ja Keravalle. Posti- ja matkustajajunia lähtee päivässä jopa kahdeksan, niistä peräti kolme Viipuriin, Pietariin ja Sortavalaan. Yksi ajaa Tampereen kautta aina Ouluun asti, pari kolme ehättää Turkuun joko Karjan tai Toijalan kautta.

Höyrylaivat INGÅ, NECKEN, ILMA ja AHKERA ajavat kukin kerran viikossa aina Turkuun asti, viimeksi mainittu jopa Raumalle ja Poriin. Höyrylaivat BALDER ja OTAVA ajavat kerran tai kaksi viikossa Viipuriin. Raitiotieratoja Helsingissä on peräti kaksi, toinen Töölön ja Kaivopuiston, toinen Sörnäisten ja Lapinlahden välillä. Matkan hinta on 15 p:niä (= 0,62€). Vuokra-ajurien taksat vaihtelevat matkan pituuden mukaan -:50 ja 2:-- markan välillä (2€ - 8,20€). Tunnin yhtämittaisesta ajosta veloitetaan 2:50 (12.30€).

Postikonttoorit ovat avoinna joka päivä, ja postia tuodaan kaupunkialueella muutaman kerran päivässä. Juhlaväelle suositelluissa ruokapaikoissa aamiainen maksaa 75 - 150 penniä (3 -6 €), päivällinen 1:25 - 2:50 (5,15 - 10,30 €). Hotellit ja ravintolat ovat jo kalliimpia.

Suomalainen teaatteri antoi näytöksiä vanhassa puisessa Arkaadian teatterissa, suunnilleen siellä mistä Turun eli Läntinen viertotie lähtee kohti maaseutua. Ohjelmassa oli mm. näytelmät "Tukkijoella" ja "Lea". Uuden kivisen teaatterin peruskivi laskettiin juhlallisesti Kaisaniemen ja rautatientorin väliselle tontille laulujuhlien ensimmäisenä päivänä kello 9 jälkeen aamupäivällä. Puheitten lisäksi laulettiin "Maamme" ja luettiin J.H.Erkon juhlaruno.

Laulujuhlien laajasta ohjelmasta kerron erikseen myöhemmin.
Eteläsatamaa noin vuonna 1900

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti