
Jatkan vielä Hesarin julkkisraadista, jonka jäsenistä monet sinkoilevat mielipiteitä vähän samaan tapaan kuin nettikommentaattorit. Se mikä minua eniten ihmetyttää on totaalinen viha ja halveksunta, joka suuntautuu milloin mihinkin asiaan. Jossain puolueessa, maassa tai yksittäisessä henkilössä nähdään mieluummin sataprosenttinen typerys, kelmi, huijari tai peräti roisto, kuin että yritettäisiin detaljoidusti määritellä niiden hyviä ja huonoja puolia.
Mutta tämähän se on käyttövoimana koko yhteiskunnassa. Jokainen puolue yrittää saada kannattajia ja pitää heidät puolellaan soveltamalla vihaan ja katkeruuteen perustuvaa propagandaa. On halveksittava ja vihattava porvareita / kommareita. On "todettava" että kokoomuksen / kepun / demarien politiikka on tuhonnut tämän maan, hyvinvoinnin, luottamuksen ja tasa-arvon. Mitäpä muuta sisältävätkään kansan edustajien agitaatiopuheenvuorot eduskunnassa kuin vihaa ja halveksuntaa?
Sama toistuu kaikilla elämän aloilla aina yksilötasolle asti. Kun aikoinaan yritettiin nostaa yksi bassolaulaja olympolaisiin korkeuksiin, ensin piti nuijia mahdolliset muut tämän aseman uhkaajat maan rakoon. Kun tuo bassolaulaja sitten maineensa huipulla kuoli, lisääntyivät puheet esimerkiksi siitä että tämähän lauloi ihan falskistikin. Jokainen itselleen asemaa hankkiva joutuu ensin kukistamaan muuta sitä asemaa kärkkyvät, ja se onnistuu (jos onnistuu) halveksunnalla ja parjauksella, joka helposti kiihtyy myös silmittömäksi vihaksi.
Televisioviihde on jo kauan seurannut ympäröivän yhteiskunnan huonojen puolien perässä. Ylimielisyydestä, ilkeydestä, halveksunnasta ja suoranaisesta vihastakin on tullut keinoja yleisön pitämiseksi kanavalla. Vahingoniloinen media seuraa kaltoin kohdeltujen reaktioita ja liioittelee niitä parhaansa mukaan. Koulukiusaajat saavat päivittäin rautaisannoksen innoitusta ympäristöstä ja julkisuudesta.
Monesti parjausta ja pahapuhetta yritetään näön vuoksi perustellakin, jolloin käytettäväksi tulee loistava sana 'koska'. Syy-ja-seuraussuhteessa tuo sana on riittävän usein asian "oikealla puolella", kuten esimerkiksi perustelussa "2+2=4, koska näin on määritelty". Mutta todellisuudessahan sana 'koska' ei tarkoita mitään. Se yhdistää vain kaksi lausetta, ja väittää että niillä on looginen yhteys.
Esimerkiksi näin:
Armeijaa on vahvistettava, koska Venäjä uhkaa Suomea.
Armeijaa ei tarvita, koska Venäjä ei uhkaa Suomea.
Dragsvikin varuskunta on lakkautettava, koska me olemme Suomessa.
Oopperaa ei tarvita, koska me olemme Suomessa.
Pitkää tukkaa ei pidä sallia, koska sellainen on epäsiisti.
Kaljuksi ajamista ei pidä sallia, koska se on epäsiistiä.
En puhu ruotsia, koska olen suomalainen.
Puhun mieluummin englantia, koska olen suomalainen.
Guggenheim pitää rakentaa, koska taivas on sininen ja valkoinen.
Guggenheimia ei pidä rakentaa, koska taivas on sininen ja valkoinen.