perjantai 30. maaliskuuta 2012

Vihaa nyt, mieti myöhemmin jos on aikaa


Jatkan vielä Hesarin julkkisraadista, jonka jäsenistä monet sinkoilevat mielipiteitä vähän samaan tapaan kuin nettikommentaattorit. Se mikä minua eniten ihmetyttää on totaalinen viha ja halveksunta, joka suuntautuu milloin mihinkin asiaan. Jossain puolueessa, maassa tai yksittäisessä henkilössä nähdään mieluummin sataprosenttinen typerys, kelmi, huijari tai peräti roisto, kuin että yritettäisiin detaljoidusti määritellä niiden hyviä ja huonoja puolia.

Mutta tämähän se on käyttövoimana koko yhteiskunnassa. Jokainen puolue yrittää saada kannattajia ja pitää heidät puolellaan soveltamalla vihaan ja katkeruuteen perustuvaa propagandaa. On halveksittava ja vihattava porvareita / kommareita. On "todettava" että kokoomuksen / kepun / demarien politiikka on tuhonnut tämän maan, hyvinvoinnin, luottamuksen ja tasa-arvon. Mitäpä muuta sisältävätkään kansan edustajien agitaatiopuheenvuorot eduskunnassa kuin vihaa ja halveksuntaa?

Sama toistuu kaikilla elämän aloilla aina yksilötasolle asti. Kun aikoinaan yritettiin nostaa yksi bassolaulaja olympolaisiin korkeuksiin, ensin piti nuijia mahdolliset muut tämän aseman uhkaajat maan rakoon. Kun tuo bassolaulaja sitten maineensa huipulla kuoli, lisääntyivät puheet esimerkiksi siitä että tämähän lauloi ihan falskistikin. Jokainen itselleen asemaa hankkiva joutuu ensin kukistamaan muuta sitä asemaa kärkkyvät, ja se onnistuu (jos onnistuu) halveksunnalla ja parjauksella, joka helposti kiihtyy myös silmittömäksi vihaksi.

Televisioviihde on jo kauan seurannut ympäröivän yhteiskunnan huonojen puolien perässä. Ylimielisyydestä, ilkeydestä, halveksunnasta ja suoranaisesta vihastakin on tullut keinoja yleisön pitämiseksi kanavalla. Vahingoniloinen media seuraa kaltoin kohdeltujen reaktioita ja liioittelee niitä parhaansa mukaan. Koulukiusaajat saavat päivittäin rautaisannoksen innoitusta ympäristöstä ja julkisuudesta.

Monesti parjausta ja pahapuhetta yritetään näön vuoksi perustellakin, jolloin käytettäväksi tulee loistava sana 'koska'. Syy-ja-seuraussuhteessa tuo sana on riittävän usein asian "oikealla puolella", kuten esimerkiksi perustelussa "2+2=4, koska näin on määritelty". Mutta todellisuudessahan sana 'koska' ei tarkoita mitään. Se yhdistää vain kaksi lausetta, ja väittää että niillä on looginen yhteys.

Esimerkiksi näin:

Armeijaa on vahvistettava, koska Venäjä uhkaa Suomea.
Armeijaa ei tarvita, koska Venäjä ei uhkaa Suomea.
Dragsvikin varuskunta on lakkautettava, koska me olemme Suomessa.
Oopperaa ei tarvita, koska me olemme Suomessa.
Pitkää tukkaa ei pidä sallia, koska sellainen on epäsiisti.
Kaljuksi ajamista ei pidä sallia, koska se on epäsiistiä.
En puhu ruotsia, koska olen suomalainen.
Puhun mieluummin englantia, koska olen suomalainen.
Guggenheim pitää rakentaa, koska taivas on sininen ja valkoinen.
Guggenheimia ei pidä rakentaa, koska taivas on sininen ja valkoinen.

7 kommenttia:

 1. Täällä muuan vähäinen korpilukkari hurraa tälle kirjoitukselle.
  Tosiaankin, politiikan ja järjestöelämän liepeille pesiintyy aina näitä "vihaajia", jotka toteavat asioita ja tekevät päätelmiään.
  Sentään siellä on muutamia joukossa, jotka pystyvät nousemaan karsinoidensa yläpuolelle ja keskustelemaankin asioista.

  Nettikeskustelut puolestaan ovat sellaisia, että saan niiden lukemisesta pahan mielen, senpä tähden en niitä viitsi lukeakaan.

  Sivistyksen taso on edelleenkin yleisesti valitettavan alhainen. Se ei ole aina edes sidoksissa koulutustasoon, tunnen sydämeltään sivistyneitä ihmisiä, jotka ovat käyneet vain kansakoulun. Toisaalta tunnen näitä "vihaan sitä, koska" - tyyppisiä maistereitakin.

  VastaaPoista
 2. Jotkut blogistitki tuntuvat huokuvan vihaa (en mainitse nimiä) tyyliin, kaikki savolaiset ovat apinaaki alemia olioita eivät ihimisä, persut on äärioikestolaisia natsej,a nuoret naisetki huokuvat vain faisistista pahuutta jne. mutta blogi oikein huokuu vihaa ja katkeruutta ..

  VastaaPoista
 3. Heips,

  nyt on aika antaa sinulle tunnustus.

  Saat "Liebster Blog" -palkinnon. Voit imuroida sen suoraan Takkiraudasta.

  Anna lähipäivinä tämä sama tunnustus viidelle blogille, josta erityisesti tykkäät, ja linkkaa heidät omaasi, jos ne eivät ole jo siellä.

  VastaaPoista
 4. Rakas Matruuna, punastuin mielihyvästä, mutta tarkemmin ajatellen olin jo kauan sitten päättänyt, etten pane sivuilleni näitä tunnustuksia. Sen verran olen epäsosiaalinen, että en ainakaan tunnusta kaipaavani lukijoilta kiitoksia... Joten kieltäydyn kauniista tarjouksestasi. Sitäpaitsi en tunne tuon Liebster Blogin taustoja ja merkityksiä. Sen leviämisstrategia on jotenkin epäilyttävä ja ketjukirjemäinen.
  Toivottavasti, rakas Matruuna, et pahastu.

  VastaaPoista
 5. Tämä valitettava ilmiö on maailmanlaajuinen. Olen silmät ymmyrkäisinä seurannut USA:n republikaanipuolueen sisäistä presidenttiehdokaskisaa. Myrkkyä tihkuvat kommentit ja sysimustat parjaukset ovat melkeinpä pahempia oman väen kesken kuin Obamaa kohtaan.

  Suomen politiikka tuntuu saaneen tartunnan ulkomailta. Vaikka en nyt sen aikaisemman konsensuspolitiikan suuri kannattaja olekaan, niin nyt on menty toiseen ääripäähän.

  Verkkolehtien artikkeleiden kommentoijista suuri osa pystyy pusertamaan ilkeyden aivan mistä aiheesta tahansa. Aivan kuin se olisi kommentoinnin itsearvo.

  VastaaPoista
 6. Kirjoittelet viisaita, luin kaikki mitä olet tähän kirjoittanut ja pidän myös paljolti niistä sävellyksistä ja lauluista mihin olet osallistunut. VM 55

  VastaaPoista
 7. KR

  'koska' ja 'sillä'
  ite oon sekaisin noiden sanojen erimerkityksestä.

  Ovatko ne lopulta yksi ja sama?
  Kerro, auta!

  Voisko 'sillä' sanan laittaa loppuluettelossasi 'koska' sanan paikalle?
  Muuttuisiko olennaisesti lauseittesi merkitys?

  VastaaPoista