torstai 15. maaliskuuta 2012

Skat. Pelikortteja vanhasta Saksasta


Suvun muinaisjäännösten joukkoon kuuluu ikävä kyllä vähän vajaa Skat-pelikorttien pakka. Tuo saksalainen peli kehitettiin Thüringenin Altenburgissa 1800-luvun alussa, ja siellä sijainneessa pelikorttitehtaassa nämäkin kortit on painettu. Wikipediasta löytyy runsaasti tietoa tästä edelleen suositusta ja kilpailumielessäkin harrastetusta pelistä, jota en nyt sen enempää käsittele. Tämän pakan yhteydessä sen sijaan on syytä kertoa vanhasta saksalaisesta "maa"-järjestelmästä, joka eroaa nykyisestä ranskalaispohjaisesta. Tavallista ristiä vastaa Saksassa Eichel eli terho. Yllä on täydellinen terhosarja skatin mukaisessa arvojärjestyksessä. Arvokkain on Daus, joka vastaa tavallista Ässää. Sitten tulee numeroarvo "10", sen jälkeen Kuningas, sitten häntä palvelevat miehet Ober ("ylhäisempi") ja Unter ("alhaisempi"), ja lopuksi numeroarvot 9, 8 ja 7.
Alla on tavallista ruutua vastaava Schellen eli kulkunen, kokonaisena sarjana:

Herttaa vastaa samansisältöinen Herz eli "Sydän". Tässä ovat tallella säilyneet herttakortit:

Puuttuvan yhdeksikön sijalla on näyte korttipakan takasivusta, joka on valaisintehtaan mainos. Se viittaa suoraan korttipakan alkuperään: se on kuulunut isoisäni isän kauppaliikkeen Albion Lamppumakasiini sortimenttiin tai mainoslahjoihin, ja lienee peräisin vuoden 1900 tienoilta tai ehkä vähän sen jälkeen. Pakalla ei korttien hyvän kunnon perusteella ole pelattu, mutta ajan myötä ne ovat jonkin verran käpristyneet, mikä tuotti lieviä vaikeuksia skannaukseen. Yllä olivat siis säilyneet hertat, eli veroleimattu (30 pfennigiä) Daus, kuningas, Ober, Unter ja numerokortit yhdeksäistä lukuunottamatta.
Ja tässä ovat pataa vastaavat Blatt eli lehtikortit:

Pakka on siis valitettavasti yhtä korttia vajaa. Sen kun vielä löytäisi, edes kuvana...
Ässäkorteissa näyttäisi kuvina olevan Blattissa (padassa) metsästävä Diana, Herzissä (hertassa) Pallas Athene, Schellessä (ruudussa) joku germaanisankaritar - tekstistä ja ulkonäöstä päätellen - ja Eichelissa (ristissä) Bacchus.
Korttipakka on, kuten huomataan, varustettu saksalaisten nähtävyyksien kuvilla, mikä viittaa erityiseen juhla- ja mainospainokseen. Verkossa on erittäin runsaasti näiden saksalais-baijerilaisten korttien kuvia, mutta juuri tätä sarjaa en ole onnistunut löytämään. Ehkäpä joku lukijoista tietää enemmän.
(Tämä teksti on päivitetty 17.3.12 uusien korttien löytymisen jälkeen).

2 kommenttia:

 1. Korttipeleistä en mitään tiedä, mutta samannäköiset kortit löytyy mielestäni linkkisivulta.

  Preussisch
  Sammlungs-Nr.
  510
  Skat, ASS, 99 x 55mm, Rückseite Adler gespiegelt, "Hallesche Adler Karte", d'blau auf h'blau
  Kunststoffbox, 32 + 1 Karten


  http://www.karten-haus.ch/Geografie/KartenDeutsch.htm

  VastaaPoista
 2. No niinpä ovat samat kortit! Kiitos löydöstä, täytyypä hankkia nekin kun omasta pakasta puuttuu yksi kortti...

  VastaaPoista