lauantai 14. helmikuuta 2015

Hyvästi neekerikuningas!


Uutiset kertovat, että "neekerikuningas" poistetaan Peppi Pitkätossu -kirjoista. Tämä ei ollut uutinen, aiheesta on puhuttu jo pitkään. Mutta ei tämä ole myöskään ensimmäinen kerta kun lastenkirjoja sensuroidaan, milloin mistäkin syystä. Seunsuroitujen ja kokonaan kiellettyjen kirjojen lista on loputtoman pitkä.

Pepin tapauksessa Astrid Lindgrenin kirjasta poistuu hupaisa vitsi. Efraim Pitkätossu on yhtä valkoinen kuin tyttärensäkin. Neekerikuningas ei olekaan neekeri vaan valkoihoinen!


Sensuroinnin varaa jää tietysti sen vuoksi, että Efraimin alaiset ovat hyvin tummaihoisia. Ehkäpä yllä oleva uudempi kuva lupaa kuninkaan viran pian siirtyvän Kurrekurredut-saarten alkuperäisille asukkaille. 

Välihuomautus. Koska rodusta puhuminen voidaan tulkita rasismiksi, on päätetty ettei ihmisrotuja ole olemassakaan. Valitettavasti tästä seuraa se, ettei rasistisia rikoksiakaan voi olla olemassa, koska rotujakaan ei ole. Tästä puolestaan seuraa, että "rasismiksi" voidaan kutsua mitä tahansa käytöstä joka mahdollisesti loukkaa jotain ihmisryhmää, ihonväristä riippumatta. Näin saavutaan siihen joitakin tyydyttävään tilanteeseen, jota Orwell kuvasi kuuluisassa romaanissaan, että sanoilta poistetaan kaikki mahdolliset merkitykset, ja jos sellaisia kuitenkin tulee, itse sanat poistetaan.

Voidaan aina kysyä keiden edun mukaista sensurointi ja kieltäminen on. Normaalisti tietysti niiden joilla valtakin on. Heidän etunsa on, ettei heidän edustamaansa ideologiaa tai muuta ajatuspohjaa päästä loukkaamaan. Paras mahdollisuus on tietysti, että vastarintainen ajattelu on mahdotonta, koska soveltuvia sanoja ja käsitteitä ei ole. Näin se maailma jota olemme tottuneet kutsumaan vapaaksi ja demokraattiseksi alkaa vähitellen lähestyä vastakohtaansa, esimerkiksi kommunisti"demokratioita". Ja kaikki tapahtuu hivuttaen, huomaamatta, omantunnonarkojen hyvien ihmisten avustamana.

Tästä päästään ajatusdiktatuuria ehkä vieläkin pahempaan asetelmaan. Kun ihmiset on totutettu sanojen ja ajatusten valvontaan, he alkavat automaattisesti välttää sellaisia käsitteitä jotka vähänkin saattaisivat loukata jotakuta - ketä tahansa, mistä syystä tahansa. Tämä kiihdyttää sensuurikehitystä entisestäänkin, köyhdyttää kielen ja typistää ajattelun. 

Myös läntisestä maailmasta on yhä nopeammin tulossa puhdas dystopia. Harvalla kirjailijalla riittänee mielikuvitusta sellaista todenmukaisesti kuvaamaan. 

"Sota on rauhaa!"
"Kuri on vapautta!"
"Harvainvalta on demokratiaa!"

Hyvää Ystävänpäivää. Huomenna saamme sentään palata normaaliin piruiluun ja huonoon käytökseen. Iloitkaamme siitä niin kauan kuin se on mahdollista.


6 kommenttia:

 1. Hyvää Ystävänpäivää sinullekin!

  Vieno

  VastaaPoista
 2. On tämäkin, kun valkoihoisen sanominen neekeriksi on rasismia... mitenkähän on mahtanut käydä sille hankkeelle, kun jonkun hattutädin mielestä siat piti poistaa lastenkirjoista, kun ne loukkaa "jonkin kulttuurin ihmisiä"...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotkut innostuvat oikeamielisyydestään vähän liikaa, osoittavat muille kuinka kerta kaikkisen hyviä ovat. Niiltä joita "suojellaan" ei välttämättä kysytä mitään.

   Poista
 3. KR

  tuolle Agathan teokselle kävi jo vähän aiemmin kuin Pepille nyt.
  = http://www.city.fi/blogit/hikkaj/kymmenkunta+pienta+nee+/129164

  Ollaan, Sinä ja minä mukana, sitä sukupolvea ettei selvän suomen sanominen tunnu meistä loukkaavalta kielenkäytöltä, vilpittömiä olemme ilmaistessamme asiamme.
  Nyt puolestaan meistä tuntuu loukkaavalta kun meitä 'loukataan': viedään sanat suusta - emme saisikaan sanoa tavallamme.

  Pahaks on piässy!

  (Josko ruppeiskii murteella viäntämmään niin kukkaan ei ymmärtäs mittää ja sittehän oltas melekein orwelilaisia torveloita. ) :)

  VastaaPoista
 4. Muistakaa Tintin seikkailut joita kastoroitiin myös

  VastaaPoista