perjantai 11. maaliskuuta 2016

Vain Suomi pärjää Norjalle naisten hiihdossa


Maastohiihdon isona ongelmana on pitkään nähty norjalaisten valtava ylivoima. Tämä lienee yksi niistä syistä jotka panevat suomalaiset urheilutoimittajat väheksymään ja kaihtamaan varsinkin naisten kilpailuja. Minunkin oli haettava viime keskiviikon 9.3. naisten yhdistelmäkilpailun tulokset Kanada-tourin omilta sivuilta, kun suomalainen lehdistö ei niistä ollut kiinnostunut.

Vähän aikaisemmin oli jo Holmenkollenin 30 kilometrin hiihto näyttänyt, että norjalaisten ylivoima ei enää ole tavottamattomissa. Ja tavottajia ovat nimenomaan suomalaiset naiset. Laura Monosen aktiivisuus hajotti Johaugia takaa ajavan joukon, ja Anne Kyllönen hiihti kolmanneksi, Mononen viidenneksi. Molemmilla oli loppuvaiheissa vain norjalaisvastustaja, ja molemmat hävisivät. Muut suomalaiset eivät olleet kaukana.

Kanadan tourin 15 km yhdistelmähiihdossa suomalaisten menestys oli vielä massiivisempi. Tämän hetken kaksi parasta naishiihtäjää, norjalaiset Weng ja Johaug karkasivat jo alkuvaiheissa runsaan kymmenen sekunnin päähän, mutta heidän raivokkaasta kaksintaistelustaan huolimatta takaa-ajajat hiihtivät loppumatkan aivan samaa vauhtia kuin Norjan kaksikko. Muu maailma huippuhiihtäjineen jäi kauas taakse. Alla on kuva MTV-Maxin lähetyksestä noin yhdentoista kilometrin kohdalta. Weng ja Johaug ovat juuri kadonneet kuvasta, ja heitä ajaa takaa kaksi norjalaista, yksi sveitsiläinen, ja koko Suomen nelikko Pärmäkoski, Kyllönen, Niskanen ja Mononen:


Nyt ollaan 13,2:n kilometrin kohdalla. Takaa-ajajat ovat yhä samat: Viimeinen ylämäki alkaa. Östberg ja Jacobsen yrittävät karkuun suomalaisilta. Sveitsiläinen on jo jäämässä:

Viimeinen alamäki. Suomalaiset hyökkäävät, vauhti on hurja. Samaan aikaan Weng ja Johaug ottavat mittaa toisistaan. Kaikki kuusi kilpailijaa taistelevat mitalipaikoista äärimmilleen puristaen:


Loppusuora. Weng ja Johaug ovat juuri tulleet maaliin. Jacobsen ohittaa suomalaiset viimeisilla parilla sadalla metrillä. Pärmäkoski ja Kyllönen lyövät Östbergin, Niskanen ja Mononen ottavat sijat 7 ja 8:


Pitkään sinnitellyt sveitsiläinen jää yhdeksänneksi. Muu maailman hirmut, Ruotsin, USA:n ja Saksan maineikkaat hiihtäjät  niiden joukossa jäävät kauaksi taakse. 

Ja tämä ei siis kiinnosta kotimaisia urheilutoimituksia! Selitykseksi ei riitä niiden tarjoamat platitydit maastohiihdon "mariginaalisesta asemasta" maailmalla. Afrikassakin pelataan jalkapalloa, se on totta. Mutta koko Eurooppa ja nykyään myös USA ja Kanada hiihtävät, sekä pyssyn kanssa että ilman. Suomalainen urheilutoimitus ei kirjoita afrikkalaisille, eikä edes eurooppalaisille (joille hiihto oikein hyvin kelpaa). Mutta ei se urheilutoimitus kirjoita suomalaisillekaan. Muuten ei voi ymmärtää näin valtavaa sokeutta näiden lähinnä 15-vuotiaiden poikasten henkisellä tasolla olevien skribenttien keskuudessa.4 kommenttia:

 1. KR
  harva nykyihminen jaksaa/malttaa niinkin hidastempoista menoa seurata kuten murtomaahiihtoa.

  Mutta meillä ikärähjillä on aikaa. Ja katso: rahaakin tuhlattavaksi =

  PITKÄVETO
  https://www.veikkaus.fi/fi/pitkaveto
  Hinta
  1,00 €
  Maksettu 11.3.2016
  Ratkeaa
  Tänään
  18:40
  Hiihdon maailmancup: Canmore
  Ski Tour Canada. Naisten 10 km, vapaa
  3 kohdetta

  Oma merkki
  1 H.WENG – Diggins 1.40
  2 Pärmäkoski – NISKANEN 1.93
  2 von Siebenthal – KYLLÖNEN 2.35

  Kokonaiskerroin: 6.34

  Et välttämättä veikkaa rahasta, mutta veikkaapa muuten oma rivisi, otetaan naisista mittaa - näin miesten kesken.


  VastaaPoista
 2. KR
  tässä muuten sivusto josta kestävyysurheilufani pitää = tulokset sun pelit:
  http://www.kestavyysurheilu.fi/

  VastaaPoista
 3. http://www.kestavyysurheilu.fi/hiihto/12686-krista-parmakoski-naisten-maailmancupin-paatososakilpailun-voittaja
  Tätäkään eivät lehdet katsoneet tarpeelliseksi kertoa. Ja Mäkäräisen pronssista ja haastattelulausunnoista varsinkin Iltalehti kirjoitti ylen happamasti. Suomalaisten huippu-urheilijoiden pahimmat vihamiehet ovat suomalaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. KR

   Formulaa sen olla pitää - nuorille zurnalisteille!

   Onneksemme KU:sta löytyy jopa jokaisen aika esim. Finlandia-hiihdosta.

   Joskus -80-luvulla juoksin Nykin maratonin; mitä lienen ollut 7000. niin kaikkien aika ja sijoitus oli präntätty jo seuraavan aamun N.Y.Timesiin!

   Seuraapa joskus Eurosportilta pyöräilyä ja selostaja-Selinejä. Vau mikä into ja innostus!
   Ite kattelen ko. pyöräilyjä lähinnä komeiden maisemien takia, ja vuodenaikoja on mukava seurata kun vertailee samanaikaiseen Suomen ilmastoon: joko puissa on lehti? joko ruoho vihertää? vieläkö lumilämpäreitä rinteillä?...
   Esim.
   Tänään polkevat tuolla:
   klo 15:15

   Pyöräily: Tirreno Adriatico, Italia - 7. etappi San Benedetto del Tronto - San Benedetto del Tront Selostus: Peter Selin (120min

   Poista