maanantai 4. huhtikuuta 2016

Kaisa, maastohiihdon ihmemuukalainen?

Sunnuntaina 3.4. kävi jälleen kerran selväksi, että Kaisa Mäkäräinen on Suomen naisista nopein vapaahiihtäjä. Ns. asiantuntijat eivät häntä juuri arvostaneet. Jari Isometsä tykitti Ilta-Sanomissa "Suoraa puhetta Kaisa Mäkäräisen tasosta", ja sanoi että maaotteluviisikko Pärmäkoski, Niskanen, Kyllönen, Mononen ja Roponen ovat selvästi nopeampia vapaan hiihtäjiä. Ja kun kilpailun edetessä Mäkäräisen hirmuvauhti alkoi selvitä, Virpi Sarasvuolla oli vaikeuksia peitellä happamuuttaan.  Maajoukkuehiihtäjät ovat kevätväsyneitä, hän toisteli. Ja Mäkäräinen ei sitten muka ollut ampumahiihtokauden jälkeen? Viereisessä kuvassa Mäkäräinen  ohittaa Monosen ja Roposen. Hetkeä aikaisemmin olivat Nousiainen ja Lylynperä näyttäneet sunnuntaihiihtäjiltä Mäkäräisen kiitäessä ohi.

Jonkun aikaa Mononen ja Roponen kestivät Kaisan kyydissä. Tämä ei noudattanut MTV:n asiantuntijavalmentajan kaiken aikaa tööttäilemiä neuvoja peesaamisen autuudesta, vaan paineli pakoon minkä kerkesi. Ja sinnehän maajoukkuehiihtäjät jäivät. Maalissa kävi ilmi, että Mäkäräinen oli koko joukon nopein, sekunnin nopeampi kuin kisan voittanut Niskanen, ja 14 sekuntia nopeampi kuin Pärmäkoski - jotka molemmat takuulla hiihtivät täyttä vauhtia toistensa kanssa kamppaillessaan.
Niskanen jäi Mäkäräisestä vain sekunnin, mutta Pärmäkoski siis 14, Kyllönen 22, Mononen 39, Roponen 47, ja nopeimmat muista jo reippaasti yli minuutin.

Kuvaruudun mukaan Kerttu Niskanen, maajoukkueen luonnonlapsimainen ilopilleri, jäi odottamaan Kaisaa maalissa, ja halasi tätä sydämellisesti. Siinä ovatkin naishiihtäjien sympaattisimmat haastateltavat. Muut päävalmentajaa myöten pysyivät kylminä.

Kuvassa Mäkäräinen saapuu maaliin, Mononen on jo jäänyt, eikä Roposta näy.Haastattelussa Mäkäräinen vähätteli suoritustaan, ja arveli että jos tasaiselta lähdettäisiin, Kerttu ja Krista hänet kyllä voittaisivat. Hän ymmärsi oikein hyvin, ettei suorituksesta iloitseminen olisi ollut poliittisesti korrektia. Eihän se ole soveliasta että toisesta lajista tullut taas kepittää alan parhaat erikoisnaiset. Kateus ja mustasukkaisuus heräävät, ja suoranainen ksenofobiakin, vieraanpelko.

Koska raha ratkaisee urheilussa kaikkein eniten, Mäkäräisen siirtyminen lopuiksi urheiluvuosikseen takaisin maastohiihdon pariin ei välttämättä ole sponsorien eikä liiton kannalta ongelmatonta.  Kaiken järjen mukaan se kuitenkin saattaisi olla hyvä ratkaisu. Ampumahiihdon puolella vastus kovenee yhä, ja vaikka Kaisa tilastojen mukaan yhä oli hiihtäjänä nopein kaikista, monet seikat puhuvat jatkamista vastaan. Yksin harjoitteleminen, kun "suurten maiden" isot ja kovat joukkueet pääsevät treenaamaan yhdessä ja kovasti paineistettuina, ei paranna paineensietokykyä ankarissa taisteluoloissa ja kotiyleisön ankaran menestysnälän kahleissa. Mäkäräisen mies saattaisi palata opettajantyöhönsä, mikä erään haastattelun perusteella on ehkä ollutkin perheen harkinnassa. Ja edessä ovat Lahden MM-kisat ensi vuonna. Kun suomalaisnaiset jo nyt, ainoina maailmassa, ovat antaneet massiivisen vastuksen norjalaisille, Mäkäräinen pelkkään hiihtoon keskittyen saattaisi olla kerrassaan valtava vahvistus jo ennestään hyvälle joukkueelle.

Kaisa on älykäs urheilija, ja on tottunut tekemään sitä mistä nauttii eniten. Pyydän siksi anteeksi häneltä ja kaikilta lukijoilta tätä juttua. Mutta Kaisa Mäkäräinen on sen luokan ilmiö ja legenda, ettei se jätä minua kylmäksi. Tehköön Kaisa kuitenkin siis (minusta välittämättä) omat päätöksensä, ja olkoon onnellinen valinnastaan!

2 kommenttia:

  1. Täytyy sanoa, että kovasti olen samaa mieltä kanssasi.

    Kaisa on Suomen paras talviurhelija, ellei nyt jääkiekkojoukkueita oteta lukuun.
    Siis paras yksilöurheilija.

    VastaaPoista
  2. Merkillistä vain on, että Kaisaa myös yleisön puolella saatetaan vihata, pieni vähemmistö toki vain. Mutta se kateus(?) näkyy verkkoa penkoessa jopa räikeästi.

    VastaaPoista