maanantai 4. heinäkuuta 2016

Äänestys: minkä muotoiset suorakulmiot ovat miellyttävimpiä

Minulta kysytään usein, miksi en juurikaan kirjoita musiikista. Vastaus on aika selvä. Minua ammattilaisena kiinnostavat kysymykset, ongelmat tai tutkimuskohteet ovat sen verran spesiaaleja, että niistä on helpointa keskustella toisten spesialistien kanssa. Useimmiten tarvittaisiin nuottinäytteitä, ja tämän blogin lukijakunnasta vähemmistö lukee niitä.

Sen sijaan kuvia luetaan helpommin, ja kuva-analyysit ovat monien mielestä jopa hauskoja lukea. Tähän esteettiseen osa-alueeseen liittyy tämänkertainenkin juttu.

Me joudumme päivittäin tekemisiin erilaisten suorakaiteitten kanssa. Ikkunat, paperit, painotuotteet, taulut, plakaatit ja jopa hautakivet ovat yleensä suorakaiteen muotoisia. Mutta niiden sivujen suhteet, korkeuden ja leveyden suhteet, ne ovat erilaisia. Jotkut tuntuvat ehkä tutuimmilta tai tyydyttävimmiltä, toiset taas tuntuvat epäsuhtaisilta.

Esitän tässä joukon suorakaiteita, sekä pystyjä että vaakatasossa olevia. Pyytäisin nyt lukijoita arvioimaan kummastakin ryhmästä kaksi tyydyttävintä tai tasapainoisinta. Koska me tajuamme pystyt suhteet vähän eri tavalla kun vaakatason suhteet, pyydän vastauksia molempiin esimerkkeihin.

Tässä pystysuorat. Kuvaa näppäämällä saa sen suurennetuksi.Ja tässä vaakasuorat:


Jos vastauksia rupeaa tulemaan, voin julkaista välitiedotuksia tuloksista. Mainittakoon, että olen tehnyt tämän kokeen erilaisille ihmisjoukoille, mutta en koskaan ruudun kautta. Saa nähdä vastaako tämänkertainen tulos edellisiä.

6 kommenttia:

 1. 4-5 kummastakin ryhmästä, muut menee mielestäni liian jyrkiksi. Olisi siinä muitakin suhteita jotka kelpaisi mutta nää hyppäsi silmille ensin.

  VastaaPoista
 2. Kyllähän ne ovat 1 ja 2 molemmissa. En osaa selittää, mutta siltä tuntuu. Kenkäkään ei ole nätti, kun pituus lisääntyy.

  VastaaPoista
 3. KR

  kakkonen pystyyn - nelonen vaakaan.

  VastaaPoista
 4. 1 ja 2 kummassakin.

  VastaaPoista
 5. Facebookin kautta tulleiden äänien kanssa nämä ylläolevat äänet tuottavat sellaista tilastoa, että pystysuorista 2 johtaa selvästi, 1 on toisena. Vaakasuorista taas johtaa selvästi 5, kakkosena ovat 6 ja 4. Yleiskuva on jo nyt sama kuin aikaisemmin tekemissäni kokeissa. Syyt tähän yritän selvittää vähän myöhemmin, kun ääniä on ehkä tullut lisää.

  VastaaPoista