sunnuntai 16. kesäkuuta 2019

Nyt minä esineellistän naisen

Riivinrauta, valmistaja Bloomington

Kun minä nyt esineellistin naisen, esineellistin mielestäni tietysti vain yhden pienen, hankalan ja mieluiten vältettävän osan naisista. Syyllistyin tässä kuitenkin paheksuttavaan tekoon, josta voi jopa seurata jonkinlainen rangaistus.
Onhan nimittäin niin, että jokainen yksittäinen nainen edustaa ja on osa universaalia entiteettiä 'NAINEN'. Näin jokainen entiteetin ulkopuolelta tullut lausuma tai arvio ei koske ainoastaan yhtä yksittäistä naista, vaan koko oliojoukkoa, ja tässä on huomautettava että en käytä termiä 'olio' nitenkään kuvailevassa vaan ennemminkin filosofisessa merkityksessä.
"NAINEN"-entiteetin ns. tiedostava osajoukko (johon kuuluu myös yllä esineellistetty osajoukon osajoukko) määrittelee entiteetin sisällön ja ominaisuudet. Enimmällä osalla entiteetin olioista ei ole asiaan kiinnostusta, tai on jokin poikkeava näkemys, joten se voidaan tässä jättää huomioon ottamatta.
Otan erään esimerkin. Naisten vaatteitten myyntiä edistetään kuvailemalla, miten kukin vaate korostaa tai muotoilee sen alla olevia ruumiinosia, tai monesti myös niiden luomaa kokonaisuutta. Tämä näyttää olevan yleinen esteettisluonoinen trendi. Mutta sen tarkempi käsittely on jätettävä vain "NAINEN"-entiteetin tiedostavalle osajoukolle. Muussa tapauksessa törmäämme vastenmieliseen ja paheksuttuun ilmiöön nimeltä MIESKATSE. 
Olen saanut sen käsityksen, että mieskatseen iljettävin ominaisuus on sen arvioitu vaatteen vähättelyn pyrkimys. Mieskatse ikäänkuin jättää näkemättä olennaisen eli vaatteen, ja pyrkii näin vähättelemään itse pääasiaa. Tällä tavoin mieskatse eräänä "mies"-entiteetin yleisominaisuutena vähättelee myös itse  "NAINEN"-entiteettiä.
Erityisen järkyttävää on, jos mieskatseen lähettää SETÄMIES kohti paljon nuorempaa naista. Tämä ei kuulu kyvyiltään ja ulkonäöltään kulahtaneelle setämiehelle ollenkaan. Toista ovat tietysti raavaat ja kyvykkäät nuoret miehet, vaikkapa jääkiekkoilijat - jos tässä nyt yleensä miestä tarvitaan.
Naisen ulkonäön tai ikäluokan kuvailemiseen tarkoitetut sanat ovat esimerkkejä naisen alistamiseen pyrkivästä Patriarkaatin perusominaisuudesta. Jos esimerkiksi mies kuvaa tiedostavaa naispoliitikkoa kauniiksi, gasellimaiseksi tai jääprinsessaksi, se on alistamista myös siinä mielessä, että kuvailu on luonteeltaan poissulkevaa. Näin siis postuloidaan myös poissuljettava joukko, jonka ominaisuuksiin kuuluu esimerkiksi kolhous, merilehmämäisyys tai sulahtanut ex-julkkisasema. Mikä siis on loukkaavaa, vaikka tämänkaltaisia ilmaisuja kokonaan vältettäisiinkin.
Suorittaakseni porovokaationi loppuun, siteeraan toista Setämiestä eli Paavo Haavikkoa, joka antoi "Rauta-aika"-runoelmassaan setämies Väinön sanoa, tiivistetysti, näin: "Mies pukee vaatteet ylleen, mutta nainen  on aina alasti vaatteittensa alla". Miten kävikään Ainon tämän setämiehen takia?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti