sunnuntai 18. lokakuuta 2020

Maja Rydman, unohdettu suomalainen runoilija 1

Helene Schjerfbeck: Maja Rydman (1942)
Maja Rydman (Maj-Lis Stenman, s. 4.9.1911 Helsingissä; isä taidekauppias Gästa Stenman, naimisissa 1931 Eric Rydmanin, 1942 Atos Wirtasen ja 1943 Torolf v. Wachenfeldtin kanssa, kuollut 15.1.1948 Pariisissa) julkaisi runokokoelman Honungsnästet 1941. Hän toimi Helene Schjerfbeckin suojelijana sota-aikana, ja kirjoitti joukon artikkeleita moderneista kuvataiteilijoista.

Hänen elämänsä ei ollut alkuunkaan tavanomaista, ja monet seikat johtivat siihen että hänestä joskus suorastaan vaiettiin. Hän oli kuitenkin hyvin lahjakas nainen, ja ainoaksi jäänyt runokokoelma sisältää joukon erinomaisia runoja.

Tämä artikkelisarja perustuu vuosina 2004 ja 2007 julkaisemiini ruotsinkielisiin artikkeleihin Rydman-suvun Sukubulletiinissa.


Miten Maja Rydman ilmestyi elämääni

Tammikuun lopulla 2004 sain sähköpostia eräältä Mr. David Wilsonilta, joka kirjoitti:

I understand that you are an official of the Rydman Family Society. I wonder if you have any information about Maja Rydman who was a Swedish-speaking Finnish poet ('Honungsnästet') which I admire very much. I would be grateful if you have any contact addresses for members of her family.

Maja Rydman oli minulle nimenä outo, eikä Sukukirjastakaan ollut juuri apua. Mutta Varastokirjaston tietokanta löysi runokirjan heti Vaasasta, ja parin päivän kuluttua ke oli käsissäni. Ja katso: tämä mystinen Maja oli todella kirjoittanut aivan kelvollisen runokokoelman, joka sisälsi monia kauniita ja tunnelmallisia runoja. Holger Schildts Förlag oli sen julkaissut Helsingissä 1941.

Kustantajalla ei ollut kirjasta enempää tietoa, ja sen arkisto oli siirretty Turkuun. Mutta Merete Jensen  Finlands svenska författarföreningistä tiesi, että kyse oli Oulussa syntyneen taidekauppias Gösta Stenmanin (1888-1947) tyttärestä Maj-Lis Stenmanista - ja nyt minun oli helppo jatkaa.Maj-lis vihittiin 19-vuotiaana avioliittoon Tukholmassa henlsinkiläisen liikemies Eric Harald Magnus Rydmanin (1907-76) kanssa. Heille syntyi 1933 poika Christoffer Tobias joka kuoli Tukholmassa maaliskuussa 2020.

Sitten tuli sotavuosi 1941. 'Honungsnästet' julkaistiin, ja Majan ja Ericin avioliitto päättyi. Eric solmi jo samana vuonna uuden, ja Maja puolestaan nai kirjailija-poliitikko Atos Wirtasen. Miten tähän oli tultu, se selvisi minulle myöhemmin, ja näitä Majan ratkaisevia vuosia käsitellään tässä myöhemmin varsin laajasti.

Maja Stenman sisarensa kanssa 1927,
noin 15 ikäisenä.i
Avioliitto Wirtasen kanssa päättyi hyvin nopeasti, ja Maja solmi jo 1943 kolmannen avioliittonsa ruotsalaisen Torolf von Wachenfeldtin kanssa. Tämä avioliitto päättyi sitten runsaat neljä vuotta myöhemmin traagisesti. Seuraavassa käsitellään lyhyesti Majan nuoruutta ja ensimmäisen avioliiton aikaa. Käytän johdonmukaisesti hänen kirjailijanimeään Maja Rydman, jota hän itsekin käytti julkaisuissaan.

Maja Stenman

Majan isä Gösta Stenman oli eräs Pohjolan johtavista taiteentuntijoista. 1910- ja 1920-luvuilla hänen galleriansa ja taidepalatsinsa oli Helsingin keskustassa Erottajalla, vastapäätä Svenska teaternia. Siitä tuli modernin taiteen arvostettu tyyssija, ja Stenmanin nimi mainitaan usein esimerkiksi Helene Schjerfbeckin ja T.K.Sallisen yhteydessä. 1930-luvun alussa Stenman muutti Tukholmaan, ja avasi siellä galleriansa 1934. Vuonna 1937 hänestä tuli kuninkaallinen hovi-intendentti. Samana vuonna hän järjesti Tukholmassa suuren Schjerfbeck-näyttelyn, josta tuli tuolloin jo 75-vuotiaan taiteilijan ensimmäinen kansainvälinen löpimurto.

Maja kasvoi näin korkeakulttuurisessa miljöössä, jolla oli kontaktit niin kulttuuri- kuin talouselämänkin kanssa, mutta myös poliittisiin vallanpitäjiin. Kaunopuheinen esimerkki tästä pvat tapahtumat sotavuonna 1941, kun kävi välttämättömäksi pelastaa Helene Schjerfbeck sota-alueen lähellä olevasta Haminasta turvallisempaan paikkaan Sisä-Suomessa. Tehtävä lankesi Majalle, joka yhä asui Suomessa. Kun siviiliautoja ei ollut saatavissa, Maja keksi soittaa presidentti Rydille. Sairas ja vanha taiteilija kuljetettiinkin Majan ja adjutantin toimesta hoitokotiin Nummelaan. Schjerfbeckin ja Majan suhteesta kerron myöhemmin lisää.

Avioliitto Eric Rydmanin kanssa

Maja Stenman vihittiin 4.2.1931 vain 19 vuoden ikäisenä helsinkiläisen liikemies Eric Rydmanin kanssa.  Ericin isoisän isoisä oli Sääksmäen alisen kihlakunnan kruununvouti Axel Gabriel Rydman. Tämän poika Axel Oskar R. viljeli perimäänsä Flätbackan tilaa Sipoossa. Hänen pojallaan Axel Vernerillä oli edelleen yhteyksiä koulukaupunkiinsa Hämeenlinnaan, jossa hän toimi sanomalehti Hämäläisen talouspäällikkönä.  Hänen poikansa, Ericin isä Harald Peder Oskar R. syntyi Hämeenlinnassa  1881 ja kirjoitti sieltä ylioppilaaksi. 1903 hän pakeni Saksaan, jossa opiskeli Leipzigin kauppakorkeakoulussa. Myöhemmin hän perusti serkkunsa Sigurd Savoniuksen kanssa firman nimeltä Rydman & Co., toimi pankkiirina Helsingissä ja Tukholmassa, ja kuoli 1930.

Käsitykseni mukaan Eric ja Maja tunsivat toisensa jo lapsuuden ajoilta. Nuori pari muutti asunnosta toiseen, pisimpään he näyttävät asuneen Merikadun numerossa 3. Viimeistään vuonna 1940 heillä oli erilliset osoitteet, Maja asui Minna Canthin kadun numerossa 1, mutta hänellä oli yhä  jo vuonna -36 Ericin nimissä ollut puhelinnumero 47690. Pariskunta oli siis etääntynyt toisistaan; kumman hoivissa 1933 syntynyt poika oli, ei ole tiedossani.

Talvisotavuoteen 1939 asti tiedetään perheen viettäneen kesiään Stenmanin kesähuvilalla Porkkalassa, ja Stenmanin imperiumi näytti hallitsevan sen elämää melko täydellisesti. 1935 Maja avasi "Grönkvistin palatsissa" Pohjois-Esplanadilla taidegallerian "Stenmans dotter", ja Ericistä tuli 1939 pankkiiriliike Ane Gyllenbergin kiinteistöosaston päällikkö. Kauppaneuvos Gyllenberg oli Stenmanin ystävä, ja omisti huomattavan taidekokoelman. Gyllenbergillä Eric sitten työskentelikin kolmisen kymmentä vuotta.

Talvisota mullisti Majan elämän. Jotain tapahtui, jotain hyvin kohtalokasta, ja siitä aloin saada vihjeitä, kun kirjallisuudentutkija David Wilson alkoi vyöryttää esiin merkillisiä asioita, ja toi esiin uuden nimen.

(Jatkuu).  


 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti