maanantai 30. syyskuuta 2024

"Jos pudottaisimme pommin Lontooseen, meidät päästettäisiin kaikkialle"

 Jelena Välbe, entinen suurhiihtäjä, sittemmin Venäjän hiihtoliiton johtaja, on useasti raivonnut siitä, ettei venäläisiä urheilijoita ole päästetty kilpailemaan länsimaissa, ainakaan maansa edustajina ja maansa tunnuksin. Syy on selvä: Venäjä käy raakaa hävityssotaa Ukrainaa vastaan, ja uhkailee länsimaita ydinpommeilla.

Äskettäin uutisissa kerrottiin Välben sanoneen: "Jos olisimme pudottaneet tuhoisan pommin Lontoon keskustaan, kaikki olisi päättynyt, ja meidät päästettäisiin kaikkialle". Hän lisäsi tähän: "Rakastan sitä, kun maamme on vahva. Vahvuutemme ärsyttää koko maailmaa".

Venäjän johdon mielestä länsimaalaiset ovat "fasisteja" ja "turmeltuneita", ja he sortavat venäläisiä puhtaalla vääryydellä. Tämän vuoksi länsimaiden hallitukset ja kansalaiset olisi tarpeen tullen voitava tuhota jopa ydinasein.

Otetaanpa tämä asenne sitten vakavasti!

"Maamme on vahva ja ärsyttää koko maailmaa"

Onko Venäjä vahva? Läntinen ja siihen liittynyt muu maailma on sulkenut Venäjän boikottien avulla taloudellisen toimeliaisuuden ja henkilöliikenteen ulkopuolelle, ellei se lopeta julmaa hävityssotaansa. Venäjällä on suoranaisina kumppaneina vain verisiä diktatuureja kuten Iran ja Pohjois-Korea. Kiinan diktatuuri on ilmeisen harmissaan Venäjän politiikasta, mutta sietää sitä, koska kokee että sen varsinaiset taloudelliset kilpailijat ovat Yhdysvallat ja Eurooppa. Kiinan lisäksi esimerkiksi Intia on huolissaan Venäjän ydinuhkailuista, koska se ymmärtää että rajoitettukin ydinsota on kaikkien kannalta tuhoisa. Venäjä on aggressiivinen ja ärsyttävä, mutta onko se kovin vahva?

"Meidät päästettäisiin kaikkialle"

Venäläisiä ei päästetä kaikkialle. Tässä mielessä heidän vahvuudessaan on siis rajoituksia. Mutta miksi venäläiset siis haluaisivat päästä kaikkialle, jos eurooppalaiset kerran ovat niin turmeltuneita ja pahoja? Miksi venäläiset oligarkit niin mielellään asuivat läntisissä huviloissaan, ja lähettivät lapsiaan läntisiin yliopistoihin? Miksi he hankkivat läntistä elektroniikkaa ja olivat persoja läntiselle kerskakulutukselle? Jos he olisivat "vahvoja", heillä sellaiset olisivat itselläänkin. Heidän ei olisi tarvinnut vakoilla ja kopioida länsimaista teknologiaa. Heidän valtavassa maassaan olisi kosolti materiaa mihin tuotantoon vain.

"Tuhoisa pommi Lontooseen"

Ja ilmeisesti myös Pariisiin ja Berliiniin ja Kieviin. Mutta mitä venäläiset sitten tekisivät siellä? Siellähän ei edes venäläinen voisi elää, tuhotussa ja myrkyttyneessä maailmassa. Olisiko niin, että pelkkä kuvitelma onnellisemmasta ja edistyksellisemmästä maailmasta omien rajojen ulkopuolella on niin ärsyttävä ja kateutta synnyttävä? Voisiko olla niin, että venäläisillä on akuutti ja historian synnyttämä alemmuuskompleksi? Että he itsekin sisimmässään tajuavat, että eivät kykene siihen mihin muut kykenevät? Että jos he eivät saa herkkuja muilta, eivät sitten muutkaan niitä saa. Että jos edistyneemmät kansat tuhotaan, he itse ovat sitten edistyneimpiä?

Jotenkin tässä ajatuskulussa on logiikkaa. Mutta se on kolmivuotiaan logiikkaa.


Pietari I oli barbaariruhtinas, joka kopioi kehittyneemmiltä kansoilta ideoita, ymmärsi miltä uudet ideat näyttivät, mutta ei barbaarina ymmärtänyt mitä ne merkitsivät. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti