maanantai 20. joulukuuta 2010

Klarinettikonsertto ja muut nätit...

Joulunajan mukakiireessä jäi yksi päivämäärä muistamatta. Se on 5.12. Tuona päivänä 219 vuotta sitten kuoli Wienissä "mainio hra Trazom", kuten kuuluisa vainaja itseään joskus nimitteli. Asia muistui mieleen bloggari ja ammattitoveri Äijän tämänpäiväisestä kirjoituksesta.

Tein 1991 koko vuoden kestäneen radiosarjan Mozartin viimeisestä elinvuodesta. Sen osasta 49 alkaen käsittelen säveltäjän viimeisen kuukauden tapahtumia. Yritän saada luvan sijoittaa nettiin näitä ohjelmia mp3-muodossa, mutta luettavana siellä on jo iso joukko Mozartia ja muita 1700-luvun asioita käsitteleviä tekstejä.

Äijä liitti juttuunsa videon Mozartin klarinettikonserton hitaasta osasta. Se on epäilemättä yksi maailman suurenmoisimmista yksittäisistä sävellyksistä, ja yksi säveltäjänsä viimeisistä. Jos pitäisi (älytöntä kyllä) laatia lista kymmenestä suurenmoisimmasta sävellyksestä tai sen osasta, tuo jaloimmista jaloin sävellys olisi ilman muuta mukana. Mitähän niitä olisi...

1. Mozart: Klarinettikonsertto, 2. osa (1791)
2. Byrd: Ave verum corpus
3. Mozart: Requiem, osa Lachrymosa
4. Brahms: Alttorapsodia tai Requiemin osa Alles Fleisch
5. Messiaen: L'Ascension, osa Ylösnousevan Kristuksen rukous (urut tai orkesteri)...

Mietitäänpä vähän ja palataan asiaan.

6 kommenttia:

 1. Vaikka et pyytänytkään, laitan heti lisää:
  - Allegri: Miserere (Psalmi 50)
  - Englund: 4. sinfonian III osa (Nostalgia)
  - Tshaikovsky: 5. sinfonian 2. osan alku siihen käyrätorvisoolon loppuun saakka.
  - Sibelius: Finlandia
  - Bach: Johannes- passion lopusta kuoro "Ruht wohl, ruht wohl"
  - Oskar Lindberg: Gammal fädopsalm från Älvdalen.
  - Gabriel Fauré: In Paradisum Requiemista

  VastaaPoista
 2. Allegria tein kuoroni kanssa monta kertaa, ja - OK - lisään sen listaan. Kymmenen parhaan joukkoon siunaantuu n. 30 kappaletta... Johannes-passiota olen ollut tekemässä, ja siinä on kyllä todella hienoja osia. Mutta ottaisin silti Matteus-passion alkukuoron, jota poikana olin aina laulamassa Norssin poikakuorossa. Muutkin ovat tosi hyviä ehdotuksia!

  VastaaPoista
 3. kariav, tuo Poulencin hidas osa on kyllä kaunis, kaunis...
  Tehdäänpä lista jossa on niin monta 10 parhaan joukkoon luettavaa kappaletta kuin keksitään. Panen muiden kuin itse ehdottamiini lähteen näkyviin.
  Juuri keksin yllätyksen: John Lennon: Because (joko alkuperäinen tai G. Martinin sovitus jossa Vanessa Mae soittaa viulusoolon).

  VastaaPoista
 4. Musiikista en mitään ymmärrä, vaikka usein siitä nautinkin. Usein se visuaalinen näytäntö menee usein kuullun ymmärtämisen edelle, esimerkkinä juuri se Vanessa Mae.

  Iisi

  VastaaPoista
 5. Anonyymi, ei liene kiistattomasti osoitettu, että hevonen ymmärtää mitään heinistä, mutta mielellään se niitä kumminkin syö... :)
  Hyvää joulun jatkoa, hirnuu KR!

  VastaaPoista