tiistai 28. joulukuuta 2010

Tapahtuipa takapyörän venttiilin koordinaatistossa...


Tieteessä tapahtuu-lehden viimeisimmässä numerossa emeritusprofessori Matts Roos polemisoi filosofi Himankaa vastaan, ja siteeraa samassa lehdessä aikaisemmin julkaistua Kari Enqvistin artikkelia:

”Fysiikan lait sallivat meidän valita vapaasti näkökulmamme, mutta näkökulman voi valita viisaasti tai vähemmän viisaasti” (Enqvist, Tieteessä tapahtuu 4–5/2010). Roos ilkeilee sitten: "Jos filosofit näin haluavat, voidaan myös polkupyöräilijän liike esittää koordinaatistossa, jonka kiintopiste on takapyörän venttiili".

Rupesin tietysti heti mielessäni pyörittelemään polkupyörää, polkijaa, maanpintaa ja maailmankaikkeutta takapyörän venttiilin ympärillä - viuh viuh - ja kiinnitin erityisesti huomiota vähän väliä ilmestyvään maanpintaan, joka kohdalle tultuaan lyhentää venttiilin ja kumin ulkoreunan välistä etäisyyttä. Vääjäämättömästi kuin vain kohtalo ikään. Tässä koordinaatistossa joutuu sitten pitkien havaintosarjojen jälkeen huomaamaan, että samankaltaista tapahtuu myös kauempana venttiilistä sinkoilevan etupyörän kohdalla.

Vaivalloisesti tutkija saattaa sitten johtua päätelmään, että ulommaisena kieppuvalla entiteetillä (maanpinta) on mystinen yhteys kumin paksuuteen. Tämän jälkeen ajatus onkin vapaa laukkaamaan minne tahansa. Kuten on aina laukannut, ja laukkaa yhä. Disinformaatiota kaipaavan tai luovan henkilön tarvitsee vain valita näkökulmansa mahdollisimman hankalasti, heittää Occamin partaveitsi hitolle, ja ryhtyä laskemaan pitkäksi kasvaneen partansa haituvista löytyvien saivareitten korrelaatioita täitten suhteen.

Avatkaa mikä tahansa medialähde, niin ymmärrätte mitä tarkoitan. Lähes mitä vain voi todistaa muuttamalla näkökulmaa niin paljon, että terveen järjen voi unohtaa - ja luottaa siihen että ihmiset kumminkin menevät todisteista sekaisin, kuten minä sen polkupyöräntakapyöränventtiilin kanssa.

Salaliittofantastit ovat innoissaan. Se, että 9/11 iskuissa kuoli myös puolisen tuhatta juutalaista tai Israelin kansalaista, on varmin osoitus siitä, että tuhotyö oli sionistien tekemä, koska he näin johtivat ihmisiä harhaan. Roswellissa oli alieneita, koska USA:n hallitus sen niin jyrkästi kiistää. Mannerilmastoksi ennen luetut lämpimien kesien ja kylmien talvien sarjat todistavat ilmastonmuutoksen puolesta, koska ilmastonmuutokseen kuuluvat oleellisesti myös ääri-ilmiöt, joiksi tällaiset säät voidaan myös tulkita. Täti on Setä, koska sukupuolia ei oikeasti ole olemassakaan, vaan ne ovat vain patriarkaalisen heteronormatiivisen yhteiskunnan väkivaltaisia ja pakotettuja konstruktioita.

Anything goes. Ihan miten vaan. EVVK. Tai KVG, sillä sieltä kaikki disinformaatio myös löytyy. Harmillisia poikkeuksia toki löytyy, kuten se mustalaisen hevonen, joka kuoli juuri kun se oli oppinut elämään ruoatta.

7 kommenttia:

 1. Hämärän muistikuvan mukaan täi saati saivare ei viihdy pitkässäkään parrassa vaan satiainen, joka voi varsinaisesta tyyssijastaan nousta jopa kulmakarvoihin ja silmäripsiin. (Agraarilegendan mukaan heinävetinen maanviljelijä ampui oksalla istuvaa pyytä kolme kertaa osumatta kunnes tajusi, että tähtäämänsä "pyy" olikin silmäripsessä oleva satiainen.)Muuten olen kanssasi täysin samaa mieltä. Samassa lehdessä on myös mielenkiintoinen artikkeli Ilmastonmuutoksen aika.

  VastaaPoista
 2. Kun en ole alan varsinainen asiantuntija, katsoin Wikileaksista, joka vuodatti minulle tiedon, että satiainen kuuluu ihmistäitten heimoon ja täitten lahkoon. Saivare puolestaan on täin (ja satiaisen) karvoihin kiinnittyvä muna. Toki blogissa nuo syöpäläismaininnat oli tarkoitus ymmärtää vertauskuvallisiksi... :)

  VastaaPoista
 3. En ole minäkään syöpäläisten kantaja saati puolustusasianajaja ja jotenkin ymmärsin mainintasi allegoriaksi...;-)

  VastaaPoista
 4. Esittelen tänään tämän blogin eräänä ajatusteni "katalyyttinä". Tätä monipuolisuutta...

  VastaaPoista
 5. Kiitos ystävällisestä huomiosta, mm!

  VastaaPoista
 6. KR

  nyt on tainnu Karin pyörä hautautua lumeen tai venttiilin tappi hävitä, kun ei eteenpäin kulje, vaikkon uus vuos jo meneillään! :)

  Uutta odotellessa Hyvää Uutta vuotta!

  VastaaPoista
 7. Äläpäs siellä suotta hikottele, hikkajii! Aiheeni on niin vakava ja arkaluontoinen, että sitä on pitänyt kypsytellä pitkään... Se on nimittäin - nainen! :)

  VastaaPoista