perjantai 27. huhtikuuta 2012

Epäsymmetrinen tasa-arvo

Paremman kauhisteltavan puutteessa media on nyt vähän aikaa tohkeillut sillä, että jokin pörssiklubi ei ota jäsenikseen naisia. Kauhistuttavaa epätasa-arvoa vallan!

Tulin eräässä seurassa vahingossa ottaneeksi asian leikillä. Sanoin että tervetuloa vaan naiset mieskuoroihin, niissä on kroonista tenoripulaa. Ja mitämaks myös miesten saunavuorolle, ihan muuten vaan... Siihenpä käytiinkin ärhäkästi kiinni ja vaadittiin että naisten on päästävä kaikkiin sellaisiin seuroihin joihin miehetkin pääsevät.

Kysyin sitten että kävisikö toisin päin myös, että miehiä soroptimisteihin ja zontiin, tai vaikkapa äitijumppaan. Silmät leiskuen tuli vastaus heti: "Ei tietenkään, koska ne ovat naisten omia järjestöjä!" Kyllähän minä ymmärsin. Tasa-arvon vaatimukset kumpuavat silkasta kateudesta. Jotkut naiset näet arvelevat, että miesten järjestöissä ja klubeissa päätetään tärkeistä asioista heidän ohitseen. Samoin on hulluimmillaan vaadittu saunapolitiikan kieltämistä, koska aina on mahdollista että miehet siellä kelteisillään tulevat puhuneeksi asioista joihin naisillakin voisi olla jotain sanomista.

Mutta toisin päin ei tietenkään voi ajatella. Mikään symmetria ei voi tulla kysymykseenkään. Kyllähän naisilla pitää olla oikeus kokoontua keskenään ilman miehiä. Se, että miehille tätä oikeutta ei voi antaa, johtuu siitä että arvellaan miesten puhuvan tärkeistä asioista ja tekevän jopa päätöksiä niistä. 

Vauhkoontuneet tasa-arvonaiset eivät tule ajatelleeksi, että miesten kesken voitaisiin myös jutella niitä näitä miesjuttuja, ja että nämä jutut eivät välttämättä juurikaan eroa naisten keskinäisistä jutuista. Tässä mielessä naisten asenne on kunniaksi miehille. Heidän kuvitellaan olevan asiallisempia ja asiakeskeisempiä kuin naisten, joiden rupattelusta valittajilla luonnollisesti onkin kokemuksia.

Moni puheenaihe miehiltä loppuisikin, jos naisia pääsisi heidän saunavuoroilleen tai klubeilleen. Ikävämpää miesjoukon keskinäiselle yhteishengelle voisi lisäksi olla, että mukaan päässyt nainen herättäisi miesten keskuudessa kiinnostunutta kilvoittelua, ja johtaisi eripuraan ja mustasukkaisuuteen. Mies voisi aiheuttaa samanlaisia reaktioita naisporukassa, jossa heti tiedetään että joukon nuorimmat ja näteimmät voisivat saada ansiotonta etua. Olen johtanut yli 20 vuotta myös naiskuoroa, ja tiedän mistä puhun...

Mitä kiihkeämmiksi tasa-arvon vaatimukset käyvät, sen absurdimmalta ne kuulostavat, ja juuri tuo absurdius tekee vaatimuksista täysin epärealistisia, jopa tuhoavia. Antaa vain kaikkien halukkaiden naisten, miesten, vasenkätisten tai ruskeasilmäisten rauhassa perustella eksklusiivisia klubeja itselleen. Mietitäänpäs kerrankin miltä tuntuisivat sinisilmäisten oikeakätisten vaatimukset päästä ruskeasilmäisten vasenkätisten yhdistykseen. Millä argumenteilla tällaisten vaatimusten oikeutettuisuutta perusteltaisiin?

- - -

Kuvittelin mielessäni mitä tapahtuisi, jos naiset vaatisivat pääsyä eduskunnan tai kunnanvaltuuston tai puoluejärjestön miesten saunavuorolle. "Tervetuloa vain", miehet saattaisivat sanoa, vaikka hyvin tietävät että miehet ovat aivan yhtä epävarmoja ja ujoja naiskatseen edessä kuin naiset miesten katsoessa. Ja sitten se nainen tulee saunaan, on normaaliin tapaan alasti siellä, ja miehet pääsevät vähitellen ujoudestaan ja tottuvat sen naisen läsnäoloon. Joku saattaisi jälkeen päin vielä helpottuneena mainita naista pahimmalla feministien tuntemalla luonnehdinnalla: "Sehän oli ihan hyvä jätkä!" 

Arvatkaa mikä olisi tuon rohkean ja mukavan naisen kohtalo kanssasisartensa parissa tämän jälkeen...

6 kommenttia:

 1. Ei hyvä kohtalo ollenkaan. Mutta jos on miesten pörssiklubi, mikä estää naisia perustamasta naisten pörssiklubin? Eikö se sitten olis enää kivaa? Ai niin, miehethän jakaa toisilleen sitä "salaista ja tärkeää tietoa", josta naiset pelkää jäävänsä paitsi. Joku kohta keksii, että kaupoissa pitää olla sekä miesten että naisten vaatteet samalla osastolla. Ja entäs After Shave "for men" - eikö siinä jo syrjitä naisia? Naisille oma partavesi ja heti!

  Mutta sama homma on Takkiraudankin juttelemissa suvaitsevaisuusasioissa - mennään ihan älyttömyyksiin toinen toista yllyttäen.

  VastaaPoista
 2. Eräs tasa-arvon merkittävimpiä ongelmia on se, että uimahallissa on vain naissiivoojia, jotka liikkuvat vapaasti miesten puolella. Eikä kukaan viitsi asiasta nokkaansa koputtaa. Millainenhan meteli nousisi, jos naisten puolelle palkattaisiin miessiivoojia? Ainakin olettaisin, että siellä ei sellaisia ole - en ole valitettavasti päässyt asiaa tarkistamaan.

  VastaaPoista
 3. Uusia tasa-arvokäsitteitä tulee kuin liukuhihnalta. Absurdeimpia niistä terveydellinen tasa-arvo. Ihmiset ovat geneettisiltä ominaisuuksiltaan, elämäntavoiltaan, työolosuhteiltaan ja kuntoiluharrastuksiltaan erilaisia.

  Siitä väistämättä seuraa, että toisilla on parempi terveydentila kuin toisilla. Ja toiset elävät pitempään kuin toiset.

  Tätä erilaisuutta ei voi poistaa. Ihmisiä ei voi pakottaa terveellisiin tai epäterveellisiin elämäntapoihin.

  VastaaPoista
 4. KR

  pikkupikkunen tuhma KURIositeetti nyt kun jääkiekko-MM pyörähtää käyntiin.
  Siellä taas pylly pyörähtää, nämäpään cheerliiterit.

  Uhallaan pyörittelevät miesten edessä kankkujaan - ja sitten ihmetellään kun raiskaus/väkisenmakuuteot lisääntyvät.

  Samanlaista tyrkyllä oloa joka paikassa pitkin länsimaista sivistystä.

  ps kaino huomio:
  Jospa ne naiset haluisivatkin sinne pörssiklubeihin söörleidireiksi!

  VastaaPoista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 6. Sign. Kanon skrev:
  "Det är väl bara självklart att viktiga beslut och diskussioner ska föras där alla de som ska vara med om att ta besluten kan vara med utan att det är obekrämt för någon. Bastun är inte en sådan plats, tyvärr."

  Jovisst jovisst, men om kvinnorna misstänker att "viktiga beslut och diskussioner" förs jämt när en skara män möts, måste man då även förbjuda alla slumpartade samtal på gatan. Dvs. män emellan...

  VastaaPoista